Expat life in Nijmegen: Elle, Verenigde Staten

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Elle uit de Verenigde Staten...

"Ik ben in oktober 2022 naar Nijmegen verhuisd. Mijn vriend werkt aan de Radboud Universiteit en ik hoorde dat ik op een DAFT-visum naar Nederland kon komen, dus ik besloot de sprong te wagen. Ik heb in een paar staten in de VS gewoond, maar nog nooit in het buitenland, dus dit is een primeur.

Ik ben haarstyliste en volledig gediplomeerd schoonheidsspecialiste in de Verenigde Staten, maar het duurde een hele tijd voordat ik hier kon werken. Omdat ik uit de VS kom, had ik een verblijfsvergunning nodig om mijn bedrijf in te schrijven bij de KVK. Maar na bijna negen maanden kon ik in juni 2023 aan de slag als haarstyliste.

Ik denk dat ik in het begin minder last had van een cultuurschok omdat ik niet meteen begon met werken en ik geen vaste gemeenschap had waarin ik ging wonen. De grootste cultuurschok voor mij was het werken met mijn Nederlandse klanten toen ik begon in de kapsalon. Ze zijn over het algemeen minder emotioneel dan Amerikanen. Een Amerikaan zegt iets als: 'Oh mijn god, ik vind het geweldig, dank je wel!' en maakt een foto van hun haar. Mijn Nederlandse klanten zeggen meestal: 'Het zit goed' - en dat is het dan.

In het begin maakte me dat een beetje nerveus. Ik had vele maanden niet gewerkt en ik had een beetje een oplichterssyndroom toen ik weer begon. Toen ik niet de reacties kreeg die ik gewend was uit de VS, dacht ik: oh god, ze haten het, ze vinden me niet zo goed - en misschien komen ze wel niet terug! Maar zes weken later zijn ze terug en zeggen ze: 'Dat was een van de beste knipbeurten die ik ooit heb gehad, ik zou graag nog een keer hetzelfde willen.

Over het algemeen hou ik echt van de stad. Ik woon dicht bij het centrum, in Nijmegen Oost, en het is heel mooi en beloopbaar. Ik loop in tien minuten naar mijn werk en fiets er in minder dan drie minuten naartoe. En de stad is ook erg historisch. Mijn partner is historicus, dus we vinden het leuk om over de geschiedenis na te denken.

Wat ik wel mis, zijn receptvrije medicijnen. Als je verkouden of grieperig bent en je wilt iets meer dan paracetamol, dan is het moeilijk. Natuurlijk kan ik zonder leven. Maar vooral als je weet dat een bepaald medicijn zou helpen, is het moeilijk om dat niet te kunnen krijgen."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.