Expat life in Nijmegen: Dagmara, Polen

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Dagmara Kołakowska uit Polen...

"Het idee om in Nijmegen te gaan studeren is ontstaan tijdens een liftende reis die ik heb gemaakt naar Nederland en verder door Europa. Deze maakte ik een jaar voordat ik hierheen verhuisde. Ik bezocht een vriendin uit Polen die haar Erasmus deed aan Radboud. Ze nam me mee en gaf me een rondleiding en op de een of andere manier is de universiteit me bijgebleven. Dus toen ik erover nadacht om zelf een Erasmus semester te doen, dacht ik meteen aan Radboud.

Ik kwam hier in eerste instantie voor één semester, maar vond het zo leuk dat ik heb gevraagd om de uitwisseling met nog een semester te verlengen. In die tijd ontmoette ik mijn partner die Duits is, maar zijn hele studie hier heeft gedaan. Na de uitwisseling ben ik teruggegaan naar Polen om mijn scriptie te verdedigen. Daarna ben ik teruggekomen naar Nijmegen en heb ik in de horeca gewerkt. Na deze periode heb ik wat gereisd met mijn partner.

We hebben uiteindelijk besloten om terug te verhuizen naar Nijmegen, omdat het een leuke stad is en de plek is waar we elkaar hebben ontmoet. Na drie jaar in een dorp ten zuiden van Nijmegen te hebben gewoond, zijn we een jaar geleden terug naar de stad verhuisd. Op dit moment werk ik als senior consultant bij Deloitte.

Wat ik expats die hier naartoe verhuizen zou aanraden, is om Nederlands te leren. Ik weet dat je er voor heel lang mee weg kunt komen, maar ik denk dat het leren van de taal zoveel meer facetten van het leven in Nederland opent. Je kunt naar de radio luisteren of misschien met je oudere buurvrouw praten die niet zo goed Engels kan. Ook denk ik dat je door de manier waarop Nederlanders hun taal gebruiken en hoe ze ermee spelen, je meer begint te begrijpen over de Nederlandse mentaliteit.

Iets wat ik hier soms wel mis is een beetje meer spontaniteit als het gaat om het plannen van dingen. Ik heb het gevoel dat het heel Nederlands is om je agenda's echt vol te hebben. Je moet drie dagen van tevoren bedenken of je bijvoorbeeld samen gaat wandelen. Niet altijd natuurlijk, maar in het eerste jaar toen ik hier kwam en ik echt begon om te gaan met meer Nederlanders, realiseerde ik me dat dit een ding is. Aan de andere kant is er één ding dat ik erg waardeer aan Nederland en dat is de fietscultuur. Geniet daarvan als je hier bent!"

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.