Expat life in Nijmegen: Andra, Roemenië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Andra van der Burg uit Roemenië...

"Ik was 19 toen ik vanuit Roemenië hierheen verhuisde. Dat was in 2016. Sindsdien ben ik afgestudeerd met een bachelor Psychology en een master Work and Organizational Psychology - beide aan de Radboud Universiteit.

Momenteel werk ik bij het Lifeport Welcome Center, dat de start van het wonen in Nederland makkelijker probeert te maken voor internationale kenniswerkers in de regio. Mensen hebben veel verschillende achtergronden en, zoals ik uit ervaring weet, kan het een uitdaging zijn om aan alles te wennen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik me niet op tijd ergens voor had ingeschreven na mijn verhuizing - en kreeg een boete.

Ik was een beetje in een waas toen ik hier voor het eerst kwam. Als je in een nieuw land aankomt, ziet alles er mooi uit en is alles nieuw. Het voelde bijna alsof ik op vakantie ging. De straten en gebouwen zagen er anders uit, het weer was anders. Als je er echt over nadenkt, is het gek dat ik naar Nederland ben verhuisd zonder het land eerder te hebben bezocht.

Mijn Duits was redelijk goed toen ik verhuisde, maar Nederlands leren was nog steeds een uitdaging. Ik heb een paar cursussen Nederlands gevolgd bij Radboud In'to Languages, die best goed waren. En het hielp dat ik alleen Nederlands kon spreken met de familie van mijn man. Op dit moment probeer ik me niet te concentreren op het correct uitspreken van alles uit het tekstboek, maar probeer ik een gesprek op gang te houden en te zeggen wat ik wil zeggen.

Iets waar ik echt van ben gaan houden sinds ik hier woon is carnaval. In Roemenië heb je niet echt een gelegenheid waar je je kunt verkleden, maar ik ben dol op verkleden. Hier doet iedereen het, zelfs volwassenen. Niemand vindt het raar. Iedereen is er zo relaxed onder; dat vind ik geweldig.

Als ik één advies zou mogen geven aan internationals die naar Nederland verhuizen, dan is het om open te zijn over wat je meemaakt. Als je iets mist uit je thuisland - want het is normaal om dingen te missen - wees daar dan open over. Het kan iets zijn dat je helpt om contact te maken met andere mensen. Misschien wil je alles zelf uitzoeken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn veel hulpbronnen als je erom vraagt."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.