DE VIJFDE HOTEL DEEP END: VIJF VRAGEN AAN MATHIEU JANSSEN

Deze week vindt de vijfde editie van Hotel Deep End plaats: een avond vol interessante korte films in de hotelkamers van Credible. Wij stelden vijf vragen aan organisator Mathieu Janssen over de nieuwe mijlpaal, oude blunders en hoogtepunten en de ontwikkeling van dit unieke filminitiatief.

Allereerst: hoe komt het dat Hotel Deep End zo'n bekend fenomeen is geworden in Nijmegen?

We vertonen met Deep End Film natuurlijk vaker films op aparte plekken - de achterliggende gedachte is om mensen met een spannende locatie worden geprikkeld om een film te kijken die ze niet snel zelf zouden opzetten. De a-typische locatie is eigenlijk een lokkertje. Veel mensen komen wel eens in Credible, maar je boekt natuurlijk niet snel een hotelkamer in je eigen stad. Maar we zien ook veel dezelfde mensen terugkomen, dus blijkbaar vinden ze het programma ook tof.

Hoe geven jullie vorm aan het programma? Zijn er bepaalde selectieprocedures? Het zijn toch vaak dingen die op niet veel plekken te zien zijn.

Ik ben heel het jaar door met film bezig. Onder andere in de selectiecommissie van Go Short of met de interviews die ik schrijf voor Mister Motley. Ik zie honderden korte films elk jaar, en daaruit maak ik een selectie. Voor Hotel Deep End ben ik altijd op zoek naar een bepaalde balans tussen de kamers, en die balans ligt ergens temidden van comedy, abstracte artfilms, documentaire en animatie. Elk jaar zijn er een aantal films die ik heel goed vind, maar wel spannend vind om te programmeren omdat ze waarschijnlijk niet voor iedereen zijn.

Wel grappig dat je noemt dat de films niet op veel plekken te zien zijn, want dat geldt naar mijn mening voor bijna alle korte films. In Nijmegen hebben we nog geluk met Go Short, want het belangrijkste podium voor korte films zijn de festivals. Als je ze daar niet ziet, dan moet je maar hopen dat ze een keer openbaar online verschijnen. Anders is de kans klein dat je ze ooit nog ziet. Ik zou daar graag verandering in brengen.

Wat is de meest memorabele vertoning van Hotel Deep End in de afgelopen jaren?

Het leuke aan Hotel Deep End is dat iedereen altijd andere favoriete films heeft. Ik programmeer onder meer heel publieksvriendelijke films, waarvan ik op voorhand denk dat deze heel populair zullen zijn. Zo zat vorig jaar Ten Meter Tower in het programma. Deze film bestaat grotendeels uit shots van mensen die voor een tien meter hoge springplank staan en daar hardop hun twijfels en angsten uitspreken. Een heerlijke film om met een groep te kijken, want het zorgt voor veel momenten waarop je gezamenlijk naar adem hapt of lacht. Op voorhand dacht ik dat deze film voor veel mensen het hoogtepunt zou zijn, maar ook deze editie had iedereen weer andere favoriete films. Zelf vind ik het altijd heel tof dat in één van de kamers een muzikant een live soundtrack maakt. De eerste keer was dat Wout Kemkens - van Donnerwetter en Shaking Godspeed - dat vond ik wel een hoogtepunt.

En de grootste blunder?

Haha, tja, die is er niet echt. Elk jaar is het weer stressen om alles op tijd klaar te hebben, maar uiteindelijk lukt het altijd nét. Kijk, er gaan wel eens kleine dingen mis, kamers die eigenlijk te vol zitten, blokken die uitlopen, films die minder goed vallen bij het publiek - maar door de afwisseling in het programma blijft elke blunder beperkt. Dit jaar gaan we het wel anders aanpakken - het programma gaat terug van 5 blokken naar 3 en er komt een nieuwe plek bij: De Wit Wasserij. Hopelijk is de nieuwe opzet geen blunder!

Hoe ziet de toekomst van Hotel Deep End eruit?

Hopelijk blijft het nog lang bestaan! In het eerste jaar bestond Credible net en konden we elkaar versterken in de promotie. Inmiddels is Credible een van de best lopende horecaplekken van Nijmegen; ik vind het heel tof dat ze dit nog steeds met ons willen organiseren. Wel ben ik van plan om vaker uitstapjes te maken naar andere steden. Afgelopen december hebben we voor de eerste keer een Hotel Deep End in Utrecht georganiseerd, dat was ook heel leuk.

De vijfde editie van Hotel Deep End vindt op donderdag 22 maart vanaf 19:45 plaats in Hotel Credible. Kaarten kosten €10,- en zijn te koop via deze link.

Tekst: Mathieu Janssen
Ontwerp poster: Charlotte Peys

Dit vind je misschien ook leuk