De maandag van de Vierdaagsefeesten is van Ronnie Ruysdael

| Willem Baltussen

Het is een zwoele maandagavond in 2018, als Ronnie Ruysdael het Faberplein binnengedragen wordt. Op een flamboyante zetel torent hij boven het publiek uit. De zanger is niet te missen. Zijn glitterpak, diamanten microfoon, vier horloges, gouden tanden en vele ringen en kettingen weerkaatsen de podiumlichten alle kanten op. Zijn hoge sleehakken en lange bakkebaarden maken de unieke verschijning van Ruysdael compleet. Onderweg zet de ‘paradijsvogel onder de volkszangers’ zijn hit Nijmegen in. Het hele plein zingt mee. 

De koning van de polonaise

De maandagavond van de Vierdaagsefeesten betekent voor veel Nijmegenaren maar één ding: Ronnie Ruysdael op het Faberplein. De komst van de volkszanger op de vooravond van de Vierdaagse is inmiddels een traditie geworden. Niet alleen Nijmegenaren weten de binnenstad te vinden. Vanuit heel Nederland komen enorm veel mensen naar de Waalstad. De Vierdaagsefeesten is met meer dan anderhalf miljoen bezoekers het grootste meerdaagse muziekfestival van Nederland. Door de hele stad staan straten en pleinen vol met podia en feestende mensen. Op maandag zijn veel Ruysdael-fans dan ook al vroeg op het Faberplein te vinden om ‘de koning van de polonaise’ zeker niet te missen. 

De extravagante volkszanger heeft in Nijmegen de nodige beroemdheid vergaard. Samen met 24 andere bekende Nijmegenaren veroverde hij een plekje in de Nijmeegse Nachtwacht. Toch is Jan ‘Ronnie Ruysdael’ Rabbers niet geboren in Nijmegen, maar in Drenthe. Als zanger van de Nijmeegse feestband “De Sjonnies”, vergaarde hij faam in de regio met hits als Dans je de hele nacht met mij, Roos in je blonde haren en Japapa. Dat laatste nummer is overigens steevast te horen in de Goffert, wanneer de Nijmeegse voetbalclub NEC een doelpunt heeft gemaakt. 

Divers programma, koud bier 

Ronnie gaat ondertussen al een hele tijd mee, maar de Vierdaagsefeesten nog veel langer. In 1925 is Nijmegen voor het eerst de vaste standplaats van het wandelfestijn. Pas in de jaren zeventig komt er een uitgebreid randprogramma bij. Dat is het begin van de Vierdaagsefeesten. Waar Ronnie Ruysdael vooral een regionaal publiek aanspreekt, staan tegenwoordig in het Valkhofpark veel internationale artiesten, die voor een veel alternatievere doelgroep spelen. De feestvierder vindt in Nijmegen zowat alle muziekgenres: van pop tot techno, van drum ‘n bass tot jazz. 

Dat maakt de Vierdaagsefeesten tot een evenement met een enorme diversiteit aan bezoekers. Let maar eens op wanneer je een rondje door de stad loopt. Staat links Ronnie Ruysdael te zingen over Nijmegen, vind je rechts een harde punkband. Loop je dan vijftig meter verder, zie je jeugd losgaan op de nieuwste popmuziek. Ondanks de grote verschillen is er toch een overeenkomst tussen al deze feestende mensen: het eindpunt van de nacht. De ongeschreven regel onder de diehard feestvierder is namelijk dat je rond een uurtje of vier uit je kroeg vertrekt. Samen met vrienden zoek je dan het Vierdaagseparcours op. Daar zwaai je samen met al die andere muziekliefhebbers de vroege wandelaars uit. Of je nou begon bij die harde punkband, je favoriete rapper of op het Faberplein bij Ronnie Ruysdael, je komt uiteindelijk samen bij de aanleiding van al dat gefeest: de wandelaars.

Dit vind je misschien ook leuk