Blaren lopen met Marijn van de Valk: 4 tips voor de Vierdaagsefeesten

Marijn de Valk kent u misschien van chanson-collectief La Très Illustre Compagnie du Chat Noir, als songwriter Marinus G. de Valk of als programmeur bij Luxor Live. Hij bivakkeert en werkt vaak aan de overkant van de brug, maar als inwoner van onze eigen Waalstad staat hij hier net zo stevig in de muziekwereld als in Arnhem. En zoals inmiddels een gewoonte is geworden in onze Vierdaagsetips-rubriek, verbreekt ook Marijn de regels omdat hij niet anders kan: er is te veel goede muziek deze week. Een greep uit het assortiment, vers aanbevolen door Marijn de Valk.

#1: Karrenladingen muziek

Er is zó ontzettend veel mooie muziek te horen deze week! Het Valkhof Festival duikt als altijd flink de diepte in met de wat avontuurlijkere acts van over de hele wereld zoals toearegrockers Imarhan, maar ook op Festival Op ´t Eiland (Gouden tip: Mamihlatinatapai!), De Kaaij, SMKMRKT en nog veel meer plekken is oneindig veel te ontdekken. Complimenten ook voor de programmering van LUX dit jaar, die met onder meer The Mysterons, Jan Terlouw Jr. en Jay-Roon & the Loose Ends wel een stap hebben gemaakt en de Cozy Concerts in de Sint Jacobskapel met intieme shows van AlascA en levende legende Alex Roeka.

#2: Support your locals (aka: nog meer muziek)!

Beperk je echter niet tot de (inter)nationale acts deze week. Juist voor de lokale scene is dit namelijk hèt moment om je te tonen, wat dan ook resulteert in een ongekende weelde aan acts uit Nijmegen en omgeving. Dus check The Mule Stompers, The Bojangles en Yarah & Maaike op Otis Park, loop met enige regelmaat even langs de Ramblas en De Kaaij, al is het maar voor singer-songwriter Daniel Cane en skaband Terra Volta, en zorg dat je bij LUX bijvoorbeeld Etan Huijs en Shaemless ziet. Ik word ook altijd blij van die gasten van The Hubschrauber (Festival Op ´t Eiland), Waltzburg (Valkhof Festival), mijn homies van Navarone die ook dit jaar op Plein ´44 spelen en ik ben zelf erg benieuwd naar de rockabilly van Regina & the Root of Three (Valkhof Festival, De Kaaij).

Gelukkig is er ook weer veel (en goeie!) Arnhemse aanwas bij dit jaar; Speciaal Onderwijs en Paracetamol op het Valkhof Festival tot aan KIA, VELINE en Stone Pine bij Lux, Nieuwegrond op ´t Eiland, De Baron op de Kaaij en Potential Criminal op de SMKMRKT.

#3: Geen muziek

Even geen muziek? Radboud Reflects is een serie ´verdiepende lezingen voor iedereen´. Op een bevlogen en laagdrempelige manier wordt een vaak ongebruikelijk thema (deze keer onder meer ´ongehoorzaamheid´, ´afgunst´ en mijn persoonlijke favoriet ´op reis door de darmen´) behandeld voor een publiek van voornamelijk studenten. Op zichzelf al interessant en leuk, maar in de mix met al het andere aanbod kon dit wel eens je ideale palet cleanser zijn. Hetzelfde geldt voor Schrijvers in de Stevenskerk met oa. Özcan Akyol en AL Snijders.

#4: Kroegentocht

Loop eens een andere kroeg binnen als het buiten allemaal is afgelopen. Er zijn zoveel toffe plekken in de stad, en juist de plekken waar je nooit komt leveren vaak de meest verrassende momenten op. Zeker tijdens deze week is het overal druk en is de sfeer uitgelaten, dus probeer eens hoe het is in het Eurocafé, Stretto, De Fuik of café Daen. Als het na drie pogingen nog steeds niet leuk is, kun je altijd weer terugvallen op je vaste thuisbasis in de Ndrgrnd, Dollars of natuurlijk naar de Indiedisco in Merleyn.

Tekst: Marijn de Valk
Foto: Bernard Bodt

Dit vind je misschien ook leuk