Barista én boekbedenker Guus Neijenhuis: een boek over de Honig

| Leonie Modderkolk

Op 1 december verschijnt een nieuw boek voor op de koffietafel of onder de Kerstboom van elke Nijmegenaar. Ten Minste Houdbaar Tot... van soep tot hotspot vertelt hoe een oude soepfabriek werd omgetoverd tot bruisende creatieve hotspot. ‘Ik ben hartstikke trots op het boek,’ vertelt bedenker Guus Neijenhuis. ‘We zijn geen professionele redacteurs, dus we hebben het aangevlogen zoals we ook zijn begonnen met de Honig: goede energie, een goed idee, gewoon doen en we zien wel waar het eindigt.’

Acht jaar lang bood het Honigcomplex ruimte aan zo’n 140 Nijmeegse ondernemers. Eén van hen was Guus, eigenaar van koffiebar First Things First. ‘Ik voel me bevoorrecht om hier te mogen ondernemen. Iedereen met een goed idee was welkom,’ vertelt hij. ‘Samen hebben we van een oud, rauw en kaal industrieterrein een mooie levendige plek gemaakt.’ Nu is het einde in zicht: vanaf 2022 wordt het fabrieksterrein deels gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Dat bracht Guus op het idee om acht jaar Honig te bundelen in een boek, als een naslagwerk van alles wat hier is gebeurd.

‘Ik wilde mijn tijd op de Honig op een goede manier afsluiten. Het zal voor veel mensen toch gek voelen dat deze plek, waar ze graag kwamen om te werken of te recreëren, gaat veranderen,’ vertelt hij. Voor de doorgewinterde Honig-bezoeker is het boek een feest van herkenning, vol interviews, verhalen, anekdotes en portretten van de ondernemers. Guus omschrijft het als: ‘Meer dan alleen praatjes met plaatjes. Het is een creatief project geworden.’ Twintig detailfoto’s van de mooiste plekjes op de Honig maken het boek compleet.

Extra bijzonder: Ten Minste Houdbaar Tot... werd samengesteld door een kernredactie van ondernemers van de Honig, die voor het eerst een boek maakten. Guus kreeg versterking van Simone Kol en Kim Uittenhout van Expo Bart in de redactie. Grafisch ontwerper Esther van Winkel uit De Smeltkroes nam het ontwerp op zich. Roel Neijenhuis, voorheen medewerker van STOOM, werd de productiemanager van het boek. Samen brachten ze het verhaal van de Honig stukje bij beetje tot leven op papier.

Over de datum – of juist niet?

De titel van het boek zet je aan het denken. Van begin af aan zou de Honig een tijdelijke plek bieden aan ondernemers, en zou daarmee houdbaar zijn tot 31 december 2021. Maar de creatieve hotspot is juist in waarde gestegen, in plaats van over datum te gaan. Dankzij alle enthousiaste ondernemers werd het bruisende fabrieksterrein een aanwinst voor de stad. ‘De Honig was altijd al tijdelijk, en dat is ook de kracht geweest’, vindt Guus. Het boek legt de tijdelijkheid vast, zodat je later nog eens kunt terugbladeren in de tijd.

Bovenaanzicht van de Honig. Foto: Gerard Verschooten

Van prille start tot toekomstplannen

Ten Minste Houdbaar Tot... begint bij de initiatiefnemers van het Honigcomplex als creatieve broedplaats: de directeuren van Ontwikkelingsbedrijf Waalfront, gebiedsontwikkelaar BPD en de Gemeente Nijmegen. In een interview vertelt kwartiermaker Arie-Willem Bijl over de begintijd: welke beslissingen werden genomen, waar liep men tegenaan? Het boek eindigt met een blik op de toekomst, vertelt Guus: ‘De Honig blijft natuurlijk bestaan. In ieder geval een deel van de gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen, in samenwerking met de huidige en nieuwe ondernemers. Daar helpt projectontwikkelaar Lingotto ons bij: die laten we op het einde aan het woord.’

De laatste maand

Deze decembermaand breken de laatste 31 dagen aan van de Honig zoals we die nu kennen. Wat gaat Guus het meest missen? ‘Het is een klein dorp eigenlijk, de Honig. De samenwerkingen, ontmoetingen en leuke initiatieven die hier zijn ontstaan, zijn me heel waardevol. Je fietst hier elke ochtend heen en iedereen klokt in op z’n eigen plekje, zoals ik het wel eens zeg. De Honig is geen grote fabriek waar we allemaal op dezelfde tijden werken, maar er is altijd wel wat te doen. Ik hoop dat heel veel mensen de komende maand nog gezellig langskomen!’

Wil jij Ten Minste Houdbaar Tot... van soep tot hotspot als eerste in bezit hebben? Pre-order het boek voor €24,95 via de website www.tenminstehoudbaartot.nl. Vanaf 2 december ligt het boek ook in verschillende Nijmeegse winkels, zoals Dekker v.d. Vegt en Boekhandel Roelants.

Dit vind jij misschien ook leuk...