Als muziek in de oren: Music Meeting 2021 introduceert een nieuw muziekkanaal. Een interview met Maite Hontelé

| Belinda Limani & Oscar van Heiningen

Als nuchtere Nederlandse timmerde Maite Hontelé (Utrecht, 1980) hard aan de weg als salsa-trompettist in het swingende Colombia. Na tien jaar, vier albums en meerdere Latin Grammy-nominaties was ze uitgespeeld en hing ze aan haar trompet aan de wilgen. In 2018 keerde Maite terug naar Nederland om haar muzikale carrière voort te zetten: niet óp het podium, maar ernaast. Ze ging aan de slag als programmeur bij Music Meeting, waar ze inmiddels artistiek leider is. We spraken haar over haar persoonlijke uitdagingen en haar visie voor Music Meeting 2021. 

Hoewel Maite met plezier terugblikt op haar tijd in Colombia, was de keuze om te stoppen met spelen geen gemakkelijke. “Na tien jaar was ik gewoon best wel moe van dat leven: de hele tijd uit mijn koffer leven, veel onderweg zijn, weinig rust hebben. Dat heeft me doen beslissen om te stoppen met spelen en vervolgens terug te keren naar Nederland. Het spelen was voor mij heel erg gekoppeld aan Colombia.” Haar carrière als muzikant voortzetten in Nederland zag Maite niet zo zitten. “Iedereen in Colombia snapt die muziek, iedereen leeft en beleeft die muziek. Dat vond ik in Nederland wel lastig. Bijvoorbeeld als ik in het theater speelde en een publiek voor me had dat niet zo goed snapte wat ik deed.” En zo betekende haar vertrek uit Colombia ook een nieuw carrièrepad.


Maite Hontelé

Van de nood een deugd

In 2018 voegde Maite zich bij het programmeursteam van Music Meeting. Anderhalf jaar later werd ze al gepromoveerd tot artistiek leider. Ze neemt daarin veel mee van haar muzikale achtergrond. Zo weet ze als ervaren muzikant als geen ander wat een artiest nodig heeft, zowel in materieel als immaterieel opzicht. “Er ontstaat daardoor ook meteen een soort wederzijds begrip. Ik merk dat dat me veel voordeel geeft.” Haar hart ligt bij het bieden van kansen aan makers, zodat zij iets bijzonders kunnen neerzetten. Daarbij is de insteek niet alleen een optreden op het festival, maar volgens Maite meer een “voortdurende conversatie over wat iemands dromen zijn en hoe wij daar een rol in kunnen spelen.” 

De coronapandemie gaf Maite en haar team de ruimte om na te denken over de toekomst van het festival. Zo besteedden ze veel aandacht aan nieuwe vormen van zichtbaarheid en de vraag hoe Music Meeting toch een podium kan bieden aan diverse artiesten. “Ik denk dat die houvast voor ons heel belangrijk is geweest. We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, maar we zijn gaan omdenken.” Nu ook dit jaar het fysieke festival is afgeblazen, introduceert Music Meeting nieuwe wegen om trouwe bezoekers en nieuwe luisteraars muzikaal te blijven verrijken. “Want waar Music Meeting voor staat is, dat je niet alleen muziek programmeert, maar ook mensen context biedt. Dat ze snappen waar die muziek vandaan komt en zo meer binding vinden met die artiesten.”

Music Meeting Festival impressie

Grote ambities

Met Music Meeting 2021 realiseert Maite een van de grootste ambities die bij de organisatie leeft. “Een productiehuis wil ik het niet noemen, maar we willen er wel voor zorgen dat je je bij Music Meeting veel meer kan ontwikkelen als professioneel muzikant. Het festival vindt altijd met Pinksteren plaats, maar in de periode eromheen kunnen we met artiesten in gesprek over wat ze willen doen. Dat kunnen we dan samen ontwikkelen. Daardoor hebben we concerten waar een ontwikkelproces aan vooraf is gegaan en waar echt iets bijzonders gebeurt.” Zo blijft het vanaf dit jaar niet bij muzikale ontmoetingen, maar ontstaan er voortdurende muzikale conversaties.

Eén van de artiesten met wie Music Meeting het gesprek op deze manier aanging, is de in Amsterdam gevestigde Mexicaanse bassiste Fuensanta Méndez, die met haar Ensemble Grande een speciaal gecomponeerde suite ten gehore zal brengen. Daarnaast betrekt drummer Yoràn Vroom in samenwerking met het festival dans bij zijn performance. De in Duitsland geboren Ruven Ruppik speelt voor de gelegenheid als duo met een pianist en enkele bijzondere gasten. Een echte kruisbestuiving dus. Of zoals Maite het zelf verwoordt: “Het is natuurlijk best een bijzondere programmering die wij op het festival hebben, die van links naar rechts en van onder naar boven gaat: de hele wereld op z’n kop.”

Alle oren dezelfde kant op

Deze muzikale ontmoetingen worden binnenkort toegankelijk gemaakt via het online kanaal Music Meeting All Ears: een digitale ontmoetingsplek vol vernieuwende en verdiepende muziekprogrammering. Op zaterdag 22 mei 2021 is het zover. “Dan zullen we een aantal artiesten highlighten met podcasts, videoportretten en fotoreportages. Zo zijn er verschillende contenttypen die we het hele jaar door laten zien. Je krijgt bijvoorbeeld de concerten te zien die we hebben opgenomen, maar je leert ook de wereld achter de muziek kennen. Dat is hoe die wereld eigenlijk steeds groter wordt.”

Music Meeting All Ears zal in de toekomst niet alleen uitbreiden met nieuwe artiesten, maar ook nieuwe optredens, uitgebreide podcastafleveringen en zelfs een televisieconcept. Maite: “Ik kan de naam nog niet noemen, maar we creëren ook een nieuw concept met een bekende Nederlandse televisiemaker, waarin we artiesten volgen naar plekken die voor hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld in de opnamestudio of bij hen thuis. Zo word je door de presentator meegenomen in hun wereld.” Kortom, Music Meeting is nog lang niet uitgespeeld en zal komend jaar nog veel van zich laten horen. Stay tuned! 

---
Music Meeting lanceert op 22 mei 2021 het online muziekplatform Music Meeting All Ears. Kijk op de website voor meer informatie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat Music Meeting dit jaar in petto heeft!

Tekst: Belinda Limani en Oscar van Heiningen
Foto's Music Meeting 2018: Eric van Nieuwland en Gerard Verschooten

Dit vind je misschien ook leuk