50 jaar Valdin: van cafetaria tot culinaire bestemming

| Simone Jansen

Sinds de oprichting als cafetaria in 1974 heeft Restaurant Valdin een indrukwekkende reis doorgemaakt. Nu, ter ere van hun 50-jarig jubileum, is het een perfect moment om hierop terug te blikken. Frank en Caroline, broer en zus, zijn sinds 2009 trotse eigenaren van het restaurant. Caroline deelt vol enthousiasme haar persoonlijke verhaal: “We zijn enorm trots op ons restaurant en hotel en op hoe het er nu uit ziet.”

In 1974, op de autoloze zondag, namen de ouders van Frank en Caroline een cafetaria over dat van origine een slagerij was: het begin van Restaurant Valdin. An, de moeder van de eigenaren Caroline en Frank, schuift aan en blikt terug naar deze tijd: “Mijn man en ik zijn heel klein begonnen, met één pandje. Tijdens het eten bij een chique Turks restaurant hebben we lopen stoeien over wat de naam moest worden.” Uiteindelijk was de keuze duidelijk: een samensmelting van hun achternamen, van der Valk en van Dinter, maakt Val-din.

“In de slagerij zat een worstenmakerij, daar hebben wij destijds een zaaltje van gemaakt. Al snel breidden we uit naar omliggende panden die we aankochten, waardoor de cafetaria veranderde in een eetcafé, en het eetcafé uiteindelijk evolueerde tot een volwaardig restaurant met maar liefst drie zalen. En dit alles binnen een tijdsbestek van nog geen vijf jaar.” Het verbouwen was voornamelijk het terrein van haar man. “Ik keek altijd kritisch toe terwijl mijn man aan het werk was,” geeft ze met een glimlach toe, “maar vanwege drukte moest ik dat uiteindelijk loslaten. Ik vond het altijd prachtig wat hij maakte, dus het was helemaal niet nodig om me hier mee te bemoeien.”Zo vormden ze samen een dynamisch duo: An zorgde ervoor dat het restaurant op rolletjes liep, terwijl haar man zich toelegde op de verbouwingen en de inrichting. De overgang van cafetaria naar een restaurant ging dan ook fantastisch, zo vertelt An. “We hadden meteen veel gasten van het Radboudumc, die tijdens hun pauze even kwamen lunchen. Ik begon om elf uur met broodjes smeren en inpakken, om ervoor te zorgen dat zij snel konden lunchen. Daarnaast waren wij ongeveer het eerste restaurant in Nijmegen dat een driegangenkeuzemenu serveerde.” 

Een nieuw hoofdstuk

In 2009 stapten Frank en Caroline naar voren om het stokje over te nemen, waarmee ze een uitdagende taak op zich namen om het imago van het restaurant te vernieuwen. Met een perfecte balans tussen traditie en innovatie slaagden ze erin een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het verhaal van Valdin. Net zoals hun ouders vormen ook Frank en Caroline een dynamisch duo: Frank zet zijn expertise in bij het bouwen en renoveren, terwijl Caroline zich richt op het dagelijkse management van het restaurant. Ze overleggen echter altijd goed over belangrijke beslissingen om ervoor te zorgen dat ze gezamenlijk de beste koers voor Valdin uitzetten.

Feestelijk jubileummenu

Om het 50-jarig bestaan te vieren hebben ze een speciaal menu op de kaart gezet voor de maanden januari, februari en maart. “We hebben hele leuke reacties op het 50-jarig bestaan gekregen via social media,” vertelt Caroline trots, “zowel van de afgelopen 15 jaar sinds dat wij het restaurant runnen, maar ook van daarvoor toen het nog een cafetaria was.”

Het succes van Valdin wordt toegeschreven aan het prioriteren van gasten, flexibiliteit en het behouden van vast personeel. “We kijken altijd heel goed naar wat de gasten willen. We zijn flexibel, maar ik denk vooral dat we met ons vaste personeel ervoor zorgen dat we al zo lang bestaan.” Gasten prijzen regelmatig het team, de inrichting en de sfeer bij Valdin. “Mensen voelen zich thuis doordat het personeel vertrouwd voelt. Het vaste personeel is echt het gezicht van de zaak, dat is een hele grote kracht bij ons.” 

Naast de tevredenheid van de gasten, vindt Caroline het ook geweldig om eigenaresse te zijn van Valdin: "We zijn enorm trots op ons restaurant en hotel, en op hoe het er nu uit ziet. Ook zijn we trots dat ons personeel lang blijft, dat is natuurlijk een positief signaal." Bij Valdin koesteren ze niet alleen de hoogtepunten, maar ook de alledaagse momenten, want het zijn juist deze momenten die het restaurant tot een warme en levendige plek maken. 

Warm, huiselijk en hip

De huidige sfeer en stijl worden beschreven als warm, huiselijk en hip, met een zeer brede doelgroep. Naast individuele gasten trekt Valdin ook veel groepen aan, dankzij de ruimte en de flexibiliteit van de keuken. De aanwezige zaal biedt ook mogelijkheid voor diverse evenementen. “Onze doelgroepen zijn erg gemêleerd, maar het gaat heel goed in elkaar over. We ontvangen zakenmensen, personeel van Radboudumc, familie van patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar ook mensen uit de buurt.” Op de vrijdag van de 4Daagse is het altijd een drukte van jewelste en verwelkomen ze oude bekenden en nieuwe gezichten. Het is een ontmoetingsplaats waar lopers na hun tocht genieten van een welverdiend biertje en een gezonde maaltijd.Bij Valdin kun je genieten van zowel een kopje koffie met gebak als een ontbijt, lunch of een heerlijk diner. Een aanrader van hen is de zelf gemarineerde carpaccio. “We zijn een hip restaurant, maar niet met een té gekke kaart.” Op dit moment werkt Valdin aan een nieuwe menukaart waarop ze hun ValGin zullen introduceren. 

In 2022 breidde Valdin uit met Hotel La Boutique, dat boven het restaurant zit. Het hotel heeft niet alleen het aanzien van het pand veranderd, maar heeft ook een nieuwe mix van gasten aangetrokken, die zowel komen overnachten als dineren. Caroline is erg enthousiast over de diversiteit aan gasten die dit met zich meebrengt. Met vijftien kamers biedt het hotel een zeer persoonlijke ervaring aan de gasten. De kamers stralen een eigentijdse en moderne sfeer uit, ideaal om tot rust te komen na een drukke werkdag of na het ondernemen van diverse activiteiten.

Toekomstplannen

Ze streven bij Valdin naar voortdurende vernieuwing en verduurzaming in zowel het restaurant als het hotel. Daarnaast hopen ze binnen vijf jaar een uitbreiding te kunnen doen van de hotelkamers.

Valdin blijft een plek waar herinneringen worden gecreëerd en waar gasten, zowel oud als nieuw, worden omarmd door de warmte van een familiebedrijf dat trots is op zijn verleden en enthousiast over zijn toekomst. Hierin blijft de moeder van Caroline en Frank hun grootste ambassadeur - haar trots op het restaurant is onmetelijk en onveranderlijk.

Restaurant Valdin is te vinden aan de Van Peltlaan 4 en is van maandag tot en met zondag geopend. Voor de exacte openingstijden, bekijk de website. Meer weten over La Boutique Hotel? Bekijk hier de website.
 

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk...