7x Keti Koti vieren in Nijmegen

Met Keti Koti, wat 'verbroken ketenen' betekent, herdenken we dat op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Dit is op 1 juli 2023 honderdzestig jaar geleden. Daarom besteden verschillende culturele organisaties in Nijmegen aandacht aan deze belangrijke dag. Waar en hoe? Wij geven je tips!

Er is mogelijk nóg meer leuks te doen en te beleven in Nijmegen tijdens Keti Koti. Houd dit artikel dus in de gaten voor updates!

1. Wortels en Cassave

Locatie: De Lindenberg
Op 16 juni presenteert De Lindenberg de voorstelling Worstel en Cassave in het teken van Keti Koti. Wortels en Cassave is een bitterzoet verhaal over identiteit, geschiedenis en het vinden van een eigen plek. Met een lach en een traan vertelt Onias Landveld over het ontstaan van zijn Nederlands klinkende achternaam, de conflicten met zijn Hollandse wortels en zijn identificatie met zijn Surinaamse roots.

Meer info & tickets

2. Keti Koti Festival

Locatie: Afrika Museum
Tijdens het Keti Koti festival in Afrika Museum staan we stil bij ons gezamenlijk slavernijverleden. We herdenken het verleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken. Markeer zaterdag 17 juni 2023 in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur.

Meer info & tickets

3. Keti Koti Lezing en Herdenking

Locatie: Stadhuis Nijmegen
In februari is de Initiatiefgroep Stemmen uit Nijmegen opgericht om aandacht te vragen voor het koloniaal en slavernijverleden. Op 30 juni tussen 15.00 uur en 17.00 uur organiseert Stemmen uit Nijmegen de eerste Keti Koti Lezing en Herdenking in het Stadhuis van Nijmegen. Tijdens deze openingsceremonie in de Raadzaal wordt je meegenomen naar het koloniaal en slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het nu. Antropoloog en hoogleraar Cultuur, Gemeenschap en Geschiedenis aan de University of Curaçao (UoC), Rose Mary Allen, is gastspreker van de middag.

Gezien het beperkt aantal plaatsen, is aanmelden voor de ceremonie verplicht. Dat kan via een e-mail naar s.veenman@bureauwijland.nl tot uiterlijk 25 juni o.v.v. ‘Aanmelding Keti Koti 2023’.

4. Keti Koti in de Vasim

Locatie: De Vasim
Een dag later, 1 juli, is het in de Achtertuin op het Vasim-terrein van 14.00 tot 21.00 uur feest met diverse acts, o.a. zang, dans, muziek en rap, uitgevoerd door FreFuFo onder leiding van The Mansion. Dan is er ook gelegenheid om o.a. Her heri te proeven, een gerecht met typische ingrediënten uit het slavernijverleden. Ook dit is onderdeel van het programma van Stemmen uit Nijmegen.

5. Anasi de Spin

Locatie: o.a. Mariënburg Bibliotheek
In aanloop naar Keti Koti vertellen voorlezers in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid de verhalen over Anansi de spin. Tijdens de slavernij waren uitingen van de eigen cultuur van tot slaaf gemaakten verboden, maar de verhalen over de ondeugende spin Anansi werden overal stiekem verteld… Kom je ook luisteren? Na afloop van het verhaal kunnen kinderen zelf een spin maken.

Meer info & tickets

6. Lecture: Alleen maar goedbedoelende mensen

Locatie: LUX
In de lecture performance ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’ onderzoekt Crystal hoe goedbedoelende mensen, onbedoeld en soms ook ongemerkt, de plank volledig misslaan. Tijdens de herdenkingsdag van Keti Koti op vrijdag 30 juni komt Crystal met deze uitvoering naar LUX.

Meer info & tickets

7. Louise - Schitterende Schaduw 

Locatie: Stadsschouwburg
Op 1 juli gaat ook Louise in première in de Stadsschouwburg, als onderdeel van een programma over erkennen en helen van het verleden. Louise is de derde en laatste voorstelling uit de Schitterende Schaduwreeks, een drieluik van muziek- & danstheatervoorstellingen van 30 minuten, met na-programma. De serie geeft de noodzaak van het ontginnen van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland en de doorwerking ervan weer. De voorstelling laat onderbelichte delen van de geschiedenis zien, van de schaduwkant van de welvaart, én de doorwerking ervan. 

Meer info & tickets

Dit vind je misschien ook leuk...