Valkhof Museum verwerft 18de-eeuws stadsgezicht van Nijmegen

Valkhof Museum in Nijmegen heeft een bijzonder gezicht op Nijmegen uit de achttiende eeuw verworven. Het schilderij toont Nijmegen vanaf de overkant van de Waal, bij Lent. Het werk wordt nu gerestaureerd en krijgt in de toekomst een plek in de vernieuwde collectiepresentatie van het museum. De ontdekking door kunstconsulent Patrick Peeters was groot nieuws. Het schilderij van een onbekende maker stond in de Amerikaanse veilingcatalogus omschreven als ‘Probably Paris’.

Behangselschilderij

Het Gezicht op Nijmegen is ongeveer twee bij twee meter groot. Het formaat doet vermoeden dat het gaat om een behangselschilderij, waarmee de wand van een interieur is versierd. In de achttiende eeuw werden veel van dit soort schilderingen gemaakt om huizen en openbare gebouwen te verfraaien: voor het plafond, boven de deuren of de schoorsteen, of als vulling van grote wandvakken.

Nijmegen in de achttiende eeuw

Het gedetailleerde werk toont de contouren van de stad gezien vanaf Lent, aan de noordelijke kant van de Waal. De centraal afgebeelde gierpont was tot de opening van de Waalbrug in 1936 de enige mogelijkheid voor burger-, vee- en goederenverkeer om de rivier over te steken. De stad is te herkennen aan een aantal iconische gebouwen: de Belvédère, de Sint-Stevenskerk en de Stratenmakerstoren.

Het schilderij is rond 1780 geschilderd. De middeleeuwse Lappentoren, die in 1784 instortte, is nog te zien in de skyline. Ook de Valkhofburcht, die aan het einde van de achttiende eeuw werd gesloopt, is op het schilderij afgebeeld. De kunstenaar kennen we niet bij naam. Vermoedelijk heeft hij of zij zich laten inspireren door prenten van Nijmegen van onder andere Cornelis Pronk en Hendrik Hoogers.

Parijs aan de Waal

Het was Patrick Peeters die de spectaculaire vondst deed op een veiling in de Amerikaanse stad Atlanta. Het schilderij werd aangeboden als “View of a European City, Probably Paris”. Peeters zag meteen dat het hier ging om Nijmegen en kocht het werk direct.

“Ik wist onmiddellijk dat dit bijzonder was, vanwege het formaat, maar ook omdat ik gebouwen zag die ik niet direct herkende of kon terugvinden. De gedachte dat mijn vondst straks voor iedereen zichtbaar zal zijn in het Valkhof Museum is voor mij onbetaalbaar.” – Patrick Peeters.

Verzameltraditie

Al vanaf de zeventiende eeuw zijn er in Nijmegen stadsgezichten verzameld of in opdracht van het stadsbestuur vervaardigd. Dit schilderij is een waardevolle toevoeging aan die traditie, want er was nog geen aansprekend gezicht op Nijmegen uit de achttiende eeuw. Het schetst een beeld van hoe het dagelijkse leven en de stad eruit zag voor de achttiende-eeuwse Nijmegenaren.

Restauratie

Op dit moment wordt het Gezicht op Nijmegen gerestaureerd in het atelier van het Valkhof Museum. Het vuil en de sterk vergeelde vernislaag worden zorgvuldig verwijderd. Langzaam komen de heldere kleuren van het “Parijs aan de Waal” tevoorschijn. Ook worden bijzondere details blootgelegd.

Het schilderij is verworven met steun van Patrick Peeters, Guus Röell en Fonds-SFS.

Meer informatie over het Valkhof Museum vind je op de website: valkhofmuseum.nl

Dit vind je misschien ook leuk…