Publiek vindt de weg terug

Ruim 220.000 gasten bezochten in 2022 Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging bij voorstellingen, concerten en evenementen. In de eerste maanden van het jaar was bezoek nog onmogelijk of alleen onder strenge voorwaarden toegestaan. Ook had de Stadsschouwburg in september en oktober te maken met een tijdelijke sluiting in verband met de vervanging van de trekkenwand. Desondanks zijn de bezoekersaantallen nagenoeg terug op het niveau van voor de coronapandemie.

Verschuiving aankoopmoment

Opvallend is dat bezoekers hun keuze voor een voorstelling of concert sinds corona minder ver van tevoren maken. Het aankoopmoment is verschoven van gemiddeld 55 naar gemiddeld 30 dagen van tevoren. Daarnaast is er een flinke toename te zien van jonge bezoekers tussen de 18 en 24 jaar, en een sterke groei in het aantal verkochte last-minutes tickets voor studenten. Hiermee kunnen studenten vanaf een uur voor aanvang voor €12,50 een ticket voor een voorstelling kopen.

Hoogtepunten

Het aantal bezoekers van klassieke concerten was in 2022 beduidend meer dan in 2019. Het Requiem van Mozart door het Orkest van de Achttiende Eeuw & Cappella Amsterdam en de kerstconcerten van Tenebrae, Misa Criolla en Phion werden erg goed bezocht. Ook de gratis lunchconcerten trokken veel bezoekers. In april leverde Midzomernachtsdroom, een samenwerking van Theater Oostpool, Introdans en Phion drie goedbezochte voorstellingen op waarbij ook veel jonge bezoekers en scholieren aanwezig waren.

Na een tijdelijke sluiting van de Stadsschouwburg in september en oktober in verband met de plaatsing van een nieuwe trekkenwand, waren bijzonder veel voorstellingen in de maand november uitverkocht. Grote cabaretnamen zoals Hans Teeuwen, Theo Maassen en Claudia de Breij trokken veel publiek. Maar ook toneelvoorstellingen als De Jaren van het Nationale Theater en Verdriet is het ding met veren van Theater Rotterdam werden goed bezocht.

Er vonden in 2022 twee voorstellingen plaats in samenwerking met Komt het Zien. Dankzij live audiodescriptie en een speciale meet and feel inleiding kunnen bezoekers die blind of slechtziend zijn de voorstelling volgen.

In maart kon, na twee jaar afwezigheid, Podium voor de Stad weer doorgang vinden. Tijdens dit eendaags muziekfestival trakteerden 25 Nijmeegse amateur-muziekensembles met in totaal bijna 650 muzikanten de honderden luisteraars op gratis mini-concerten in de drie zalen én de tuin van Concertgebouw De Vereeniging.

Stijgende energiekosten

Ondanks het herstel in de bezoekersaantallen zijn er ook zorgen over de stijgende energiekosten. Om die reden ging het Theatercafé van de Stadsschouwburg per november op slot en werd de temperatuur op beide locaties teruggeschroefd. Directeur Eva Middelhoff: “Grote panden als de Schouwburg en De Vereeniging kosten veel energie om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Bij blijvend stijgende energieprijzen komt onze bedrijfsvoering onder druk te staan. We denken daarom na over aanvullende maatregelen en zijn in gesprek met de gemeente”.

Nieuwe voorzitter raad van toezicht

Lieke van Domburgh is per 1 januari 2023 aangetreden als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Stadsschouwburg en de Vereeniging. Van Domburgh is lid van de raad van bestuur van iHUB, een organisatie voor jeugdzorg en speciaal onderwijs. Van Domburgh is een geboren en getogen Nijmeegse, en woonachtig in Berg en Dal. Ze neemt het voorzitterschap over van Steven Bartels, die ruim twaalf jaar verbonden was aan de raad van toezicht van Stadsschouwburg en De Vereeniging. Van Domburgh is benoemd voor een periode van vier jaar. 

Beniewd naar het programma van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging? Meer informatie vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk…