Online hoorcollege over Mystiek Lichaam van Kellendonk

Hoogleraar Nederlandse Letterkunde Jos Joosten geeft op donderdag 28 mei een online hoorcollege over de beroemde roman ‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk. Het college begint om 20.00 uur en is live te volgen via Twitch TV.

Dit openbare college zou eigenlijk in de bibliotheek plaatsvinden als onderdeel van Letteren in de Stad, een collegereeks van de Bibliotheek Gelderland Zuid en de Master Letterkunde van de Radboud Universiteit. Dit kon vanwege de coronacrisis echter niet doorgaan. Jos Joosten geeft zijn hoorcollege nu op 28 mei van 20.00 tot 21.00 uur. Het college is live vanuit de Thiemeloods te volgen via www.twitch.tv/thiemeloods.

Over Mystiek Lichaam

De in Nijmegen geboren en getogen schrijver Frans Kellendonk overleed dertig jaar geleden op 39-jarige leeftijd. ‘Mystiek Lichaam’ verscheen in 1986. Het is Kellendonks laatste en meest succesvolle werk. Het boek is geen gewone roman, maar een ideeënroman: de personages zijn niet naar het leven gemodelleerd, maar ze zijn dragers van verschillende visies. ‘Mystiek Lichaam’ bekritiseert de moderne samenleving, waarin geen heilige verbanden meer bestaan. Rond het boek ontstond grote ophef. De schrijver werd homofobie en antisemitisme verweten. Toch werd de roman ook geprezen en ontving hij de F. Bordewijk-prijs. Inmiddels wordt ‘Mystiek Lichaam’ door velen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse romans.

Dit vind je misschien ook leuk