Oekraïense en Nederlandse leerlingen werken samen aan 'cultuur overstijgende' film

Gevluchte kinderen kunnen voor educatie terecht op het Pontem II in Nijmegen, een locatie van het Pontem College speciaal voor Oekraïense jongeren. Echter ruim een jaar na de oorlog blijft het gevoel van ontheemding en de worsteling met de Nederlandse taal een moeilijk punt. Arthouse LUX, Pontem en Canisius College hebben daarom dit unieke project samen opgezet: Tvoya istoriya, moya istoriya (Jouw verhaal, mijn verhaal).

In dit project gaan Oekraïense en Nederlandse leerlingen samen op zoek naar een gemeenschappelijke (beeld)taal. Samen maken ze een film, die ze van a tot z zelf bedacht, geregisseerd en gemonteerd hebben. Op 5 juli gaat de film in première in LUX.

Alle fasen van het filmproces

Alle Oekraiense jongeren hebben basislessen Film gekregen op school. Daarna worden Oekraïense jongeren  gekoppeld aan Nijmeegse jongeren van het Canisius College. In gemixte werkgroepen (script, regie, acteren, camera, etc.) gaan ze de uitdaging aan: het maken van een volwaardige film. De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor alle fasen van het filmproces: van preproductie tot postproductie, van script tot première. Door samen aan de slag te gaan met het maken van een artistiek product ontdekken ze niet alleen de kracht (en pracht) van film maar verbinden we ook jongeren die uit compleet andere werelden komen aan elkaar.

Beeld versus gesproken taal

De leerlingen van Pontem II hebben veel last van de situatie in hun thuisland. Emoties, onzekerheid en stress komen regelmatig naar boven. Door samen met leeftijdsgenoten te werken aan een filmproject, ontstaat er een veilige omgeving waar jongeren met elkaar durven spreken en handelen en zodoende hun emoties kunnen uiten en leren reguleren. Film staat dicht bij de belevingswereld van jongeren en heeft als grote voordeel dat het gebruik maakt van beelden in plaats van gesproken taal.

“We streven naar een succeservaring in een veilige en open setting, zowel gedurende het proces als bij de vertoning van de film op het witte doek in een volle bioscoopzaal.”, aldus filmcoach Esther Fluijt van LUX.

Het doel is dat iedere leerling zich gehoord en gezien voelt, zijn of haar bijdrage kan leveren aan het creatieve proces en na afloop trots is op het resultaat. Tijdens het project maken jongeren, begeleiders en docenten kennis met elkaar, en kennis met een wereld die voorheen alleen bekend was door de krantenkoppen of nieuwsitems op het journaal. En omgekeerd: voor de Oekraïense leerlingen is het een manier om met meer zelfvertrouwen en lokale contacten deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij.

Praktisch

De eerste draaidagen voor de film zitten er inmiddels op. Op 10, 14, 18, 24 mei en 3 juni vinden de laatste draaidagen plaats in Nijmegen en gaan de leerlingen hun film opnemen. De film gaat op 5 juli in première in LUX met een middagvoorstelling voor de leerlingen van beide scholen. In de avond draait de films nogmaals met een contextprogramma voor ouders, belanghebbenden, partners en genodigden.

Over LUX

LUX is met zeven filmzalen, een theaterzaal, een multifunctionele studio en café het grootste arthouse van Europa. Je kunt er 365 dagen per jaar terecht voor een breed scala aan films, theater- dans- en muziekvoorstellingen, debatten, evenementen en festivals. Daarnaast is het café dagelijks geopend, waar je kunt ontspannen, ontmoeten, verdiepen en je laten inspireren. In 2021 is LUX benoemd in de top 15 meest toonaangevende arthouses van de wereld.

Meer informatie: lux-nijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk…