Nijmegenaren van het jaar in gesprek met Rob Jaspers

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan deze maanden in een reeks gesprekken met oud-Nijmegenaren van het jaar stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden ze vrijheid met hun leven, hun werk. De gesprekken worden opgeluisterd met muziek en gedichten en zijn in Bibliotheek de Mariënburg op de zondagen 20 maart, 10 april en 1 mei.

Inspiratie voor de gesprekken wordt ook gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees. Telkens van 14.30 tot 15.30 uur. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist en ook oud-Nijmegenaar van het jaar.

Zondag 20 maart

Op de eerste bijeenkomst, 20 maart, gaan Tim Hogenbosch en Qader Shafiq in gesprek. Hogenbosch is oud-boswachter en tv-presentator van de Beestenbrigade. Shafiq is al meer dan 20 jaar zichtbaar in de stad via organisaties als Kleurrijk Groen, het Wij-Bos en Shelter City. Willemijn Kranendonk, onderdeel van de klimaatdichters, draagt deze middag gedichten voor. Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, in januari verscheen haar debuutroman ‘De Geliefden’ bij Uitgeverij Van Oorschot.

Zondag 10 april

Op 10 april zitten Bas Bloem en Rhea Elise Khoeblal aan de gesprekstafel. Bloem is hoogleraar Neurologie en oprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen. Khoeblal studeerde af in Ontwik- kelingstudies. Zij leeft met ernstige lichamelijke beperkingen en mani-festeert zich in de stad met haar muziek op onder meer piano’s in de publieke ruimte. Martijn van Koolwijk draagt deze middag voor. Koolwijk werkt als sociaal psychiatrisch begeleider en schrijft columns en essays over mens, maatschappij en de GGZ.

Zondag 1 mei

Op 1 mei praten Hendrik-Jan Derksen en Linda van Aken over vrijheid. Derksen, van huis uit jongerenwerker, richtte Welcome in Nijmegen op om vluchtelingen te ondersteunen en is actief voor Iedereen Telt. Van Aken leidt de Vincentiusvereniging, een grote vrijwilligersorganisatie die werkt aan het verzachten van armoede en eenzaamheid en mensen stimuleert meer te bewegen en gezonder te leven. Jolan van Zanten verzorgt een muzikaal intermezzo. Deze Nijmeegse rapper laat zien dat leven met een beperking geen beperking hoeft te zijn.

 

Dit vind je misschien ook leuk...