Lezingen ter afsluiting van de tentoonstelling ‘Bestemming: Hoop’

Tot en met 15 oktober 2023 is in het Van ‘t Lindenhoutmuseum de tentoonstelling ‘Bestemming: Hoop’ te zien, over de Hongaarse kindertreinenactie na de Eerste Wereldoorlog. Toen kwamen 30.000 Hongaarse kinderen voor korte of langere tijd naar Nederland, en enkelen daarvan naar Nijmegen.

Op zondag 15 oktober sluit het museum de tentoonstelling af met een reeks lezingen. Het programma duurt van 13:00 tot 16:00 uur. De eerste lezing, door Sjef Janssen, zal gaan over de organisatie van het vervoer van de treinen. Daarna zal onderzoeker Orsolya Réthelyi spreken over het algemene historische verhaal en de culturele interacties. Margit Sivirsky schreef een biografie over haar vader die met de kindertreinen kwam en o.a. vertaler en romancier was. Ook Els Wárlám maakte een boek over haar vader. Éva Tuboly sluit de middag af met een lezing over 1956 en het boek dat ze daarover schreef samen met Gerrit Valk.

Internationale humanitaire actie

De ‘kindertreinenactie’ is een internationale humanitaire actie die tussen 1920 en 1930 plaatsvindt. De treinen brachten de kinderen naar een aantal landen in Europa, om daar aan te sterken van de beproevingen die ze doorleefd hadden in de Eerste Wereldoorlog en tijdens de daaropvolgende revoluties in Hongarije. Ongeveer 10% van de 30.000 kinderen die naar Nederland komen, vestigt zich er definitief. Door deze actie ontstaan tussen Hongarije en Nederland sterke persoonlijke, culturele en economische contacten.

Aanmelden voor de lezingen kan door te mailen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl, prijs € 3,50 per persoon.‘Bestemming: Hoop’ is nog t/m 15 oktober te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk de website van het museum voor actuele openingstijden.
 
Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Historisch Museum Budapest in 2022. Roland Perényi (BTM) en Orsolya Réthelyi (ELTE) waren de conservatoren. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Ambassade van Hongarije in Den Haag en DutchCulture.

Dit vind je misschien ook leuk…