Klaar voor een onvergetelijke ervaring? Het muZIEum blijft ogen openen in de herfstvakanZIE

Op vakantie in eigen land, steeds meer komen we erachter wat Nederland voor moois te bieden heeft. Er is van alles te beleven, maar wat als je niet kunt zien? Dat ontdek je tijdens de herfstvakantie in het muZIEum. Ga op een bijzondere ontdekkingsreis naar voor velen een onbekende wereld, namelijk de wereld van het niet zien. Uiteraard worden bezoekers tijdens deze reis altijd begeleid door de blinde en slechtziende gidsen van het muZIEum, want wie kan er nu beter een rondleiding geven dan een ervaringsdeskundige zelf?  

Nu tijdens de herfstvakantie met extra gratis activiteiten, waarbij alle bezoekers een kijkje krijgen in het leven van blinden en slechtzienden. Meer informatie: www.muzieum.nl/herfstvakantie 

Word beeldbeschrijver met Scribit

Kijken blinden en slechtzienden tv? Ja zeker! Blinden en slechtzienden zien alleen niet wat er op het scherm gebeurt, maar horen juist wat er te zien is met behulp van audiodescriptie. Bij Audiodescriptie wordt kort en bondig uitgesproken wat er te zien is op het beeld.  

Op YouTube zijn er helaas zeer weinig toegankelijke video’s voor blinden en slechtzienden. Daarom is er Scribit. Een platform vol met video’s inclusief audiodescriptie. Daarnaast is het op Scribit mogelijk om zelf eenvoudig een video te voorzien van audiodescriptie. Vanaf 5 oktober is het mogelijk voor bezoekers om een steentje bij te dragen, door de ontelbare online video’s toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Werk daarom mee aan meer kijkplezier op Scribit. Start in het muZIEum als beeldbeschrijver! Meer informatie over Scribit: www.scribit.tv.

Let the games begin met Accessibility

Net als bij tv-kijken speelt het zicht bij gamen een belangrijke rol. In het muZIEum ervaar je vanaf 5 oktober hoe het is om blind te gamen. Zijn er überhaupt wel games die gemakkelijk te spelen zijn door blinden en slechtzienden? En zo ja, hoe zien deze er dan uit? Ontdek het in het muZIEum. 

Daarnaast is er een online game gemaakt door de organisatie Accessibility. In deze game worden verschillende oogaandoeningen gesimuleerd, zodat de bezoeker letterlijk kan ervaren hoe sommige dagelijkse bezigheden zijn voor iemand die niet of nauwelijks ziet. Lukt het om de opdracht te volbrengen? Meer informatie over Accessibility: www.accessibility.nl.

Tentoonstelling Verblinden wegens succes verlengd

In de zomer stonden bezoekers van het muZIEum oog in oog met vier objecten gemaakt door kunstenaar Britte Tielemans. Zij heeft haar collectie voor, door en samen met blinden en slechtzienden ontworpen met ieder zijn of haar eigen verhaal.   

“Met deze collectie wil ik zienden laten zien wat blinden en slechtzienden zien. Door persoonlijke verhalen, beschreven aan mij, te koppelen aan een fysiek voorwerp, ontstaat er wereld met tastbare en persoonlijke objecten over blind- en slechtziendheid. Een droomwereld van tastbare en surrealistische voorwerpen voor de kijker.” De tentoonstelling is te zien t/m 4 oktober 2020 en na een korte pauze weer vanaf 19 oktober 2020. Lees hier het interview met IntoNijmegen.

Het muZIEum blijft ogen openen - aangepaste coronamaatregelen

De nieuwste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie op maandag 28 september, hebben geen directe gevolgen voor het muZIEum. Uiteraard blijft het muZIEum ervoor zorgen dat iedereen veilig een bezoek kan brengen. De maatregelen in het kort:  

  • Het reserveren van een bezoek is verplicht
  • Bezoekers krijgen een vaste begin- en eindtijd
  • Draag een mondmasker
  • Houd anderhalve meter afstand
  • Desinfecteer regelmatig de handen
  • Volg de aangeduide eenrichtingsroute
  • Volg de instructies van de medewerkers

Aan bezoekers wordt gevraagd alle coronamaatregelen in acht te nemen tijdens een bezoek aan het muZIEum. Naast de maatregelen heeft het muZIEum extra schoonmaakmomenten ingelast en wordt het personeel beschermd met maskers of spatschermen.  

Steun het muZIEum

Met het reserveren van een beleving steunen bezoekers direct de belangrijkste missie van het muZIEum: werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden en bewustwording over blind- en slechtziendheid. Door een bezoek kan het muZIEum, als niet structureel gesubsidieerd museum, blijven bestaan. Zo kunnen de blinde en slechtziende gidsen van het muZIEum hun unieke verhaal blijven vertellen en ogen blijven openen. 

Het muZIEum extra steunen? Dat kan natuurlijk door middel van een donatie en/of het geven van een cadeaubon.  

Dit vind je misschien ook leuk