Een leven in beweging: kroniek van een schippersfamilie

Elke dag nieuwe buren. Een beetje opgesloten in je eigen huis. Een beetje opgesloten in je eigen hoofd. Dat is opgroeien aan boord van een binnenvaartschip. Een schrijvende schipperszoon is Frank Antonie. Een droogmatroos. Al een tijdje woonachtig op de wal. Nu is hij door het Binnenvaartmuseum Nijmegen uitgenodigd een permanente bijdrage aan een tentoonstelling aldaar te leveren. Om het een en ander te vertellen over zijn varende familiegeschiedenis.

Met name komt er aandacht voor de Frankie-A, het schip van zijn ouders, een Dortmunder. Een goed getimede uitnodiging. Want momenteel werkt Frank Antonie aan zijn derde rock & rolbundel ‘Roerdroomdonderland’. En laat die nou net toevallig als onderwerp zijn jeugd op de binnenwateren hebben. Waar de liefde voor muziek bij hem en zijn broer met de paplepel werd ingegoten. Door de geluiden van scheepsmotor en schroef, het ‘Roerdroomdonderland’. Waar door hun moeder de volumeknop van een kleine Nordmende-radio werd opengedraaid zodra de Beatles daarop waren te horen.

Uitbreiding museum

Het binnenvaartmuseum ligt gehuisvest op schip de Jos Vranken in de Nijmeegse Waalhaven. Daar waar ook het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum is ondergebracht. Het museum is stevig aan het uitbreiden. Op het voltooiende werk van de timmerman wordt gewacht. Eerst alleen nog gefaciliteerd in het voorondergedeelte van het schip, een oude raderstoomboot, wordt daar nu een groot bovendek bijgetrokken. Een verdubbeling van de capaciteit. Dus laat er weldra sprake van een museum van formaat zijn.

Videopodcast

In die nieuwe ruimte verzorgt ook de aalmoezenier van het KSCC, Bernard van Welzenes, wekelijks zijn videopodcast voor zijn geloofsgemeente. Daar zal de historie van schippers Jaqueline van Alphen-Kerkhoff en haar man Frank Sr. worden tentoongesteld. Permanent. In tekst en beeld. Een relaas dat strekt van de bouw van de Frankie-A begin jaren zestig, tot de verkoop van de Dortmunder in 1975. Met alle verhalen die zich in een nipte vijftien jaar aan boord hebben afgespeeld. Een geschiedenis die wereldse gebeurtenissen met de kleine werkelijkheid verbindt.

Momenteel zijn de werkzaamheden aan de nieuwe tentoonstellingsruimte in volle gang. Hou voor de datum van heropening van het museum de (sociale) media in de gaten.

Bezoekadres: Waalhaven 1K, 6541 AG, Nijmegen, www.binnenvaartmuseumnijmegen.nl, Facebook: @binnenvaartmuseumnijmegen

Dit vind je misschien ook leuk...