Fijn je weer te ZIEn na 171 dagen dicht!

Op zaterdag 5 juni opent het muZIEum voor het eerst in 171 dagen de deuren. Vanwege de coronamaatregelen is het muZIEum een recordaantal dagen gesloten geweest. In die lange tussentijd is achter de schermen veel veranderd. Zo is er een gloednieuwe donkerbeleving tot stand gekomen en is alles omgetoverd in het thema liefde, dat tot eind 2021 centraal staat.  

Gloednieuwe donkerbeleving “Op citytrip met …”  

In tijden als deze kan iedereen wel wat extra liefde gebruiken. Daarom is een gloednieuwe donkerbeleving ontwikkeld, die compleet in het teken staat van het thema liefde. Waar bezoekers voorheen op reis gingen naar een exotisch land, speelt de nieuwe donkerbeleving zich dichter bij huis af: voortaan maken bezoekers een romantisch uitstapje naar de stad van de liefde: Parijs! 

Ontdek de highlights van deze bijzondere stad door te horen, te ruiken en te voelen. Alle zintuigen behalve het zicht moeten op scherp staan, want in de beleving is het uiteraard pikkedonker en ziet de bezoeker dus helemaal niets.  

Liefde, liefde en nog eens liefde 

Maar niet alleen tijdens de donkerbeleving staat de liefde centraal. Overal in het muZIEum wordt de bezoeker ondergedompeld in dit universele thema. Schrijf geheime liefdesbrieven in braille, een schrift dat voor de meesten van ons lastig te ontcijferen is. Ontdek tijdens Expeditie ribbelroute hoe iemand die slecht ziet zijn date vindt op het terras. En stel de smaakpapillen op de proef met de chocoladeproeverij: welke invloed heeft liefde op smaak? 

Niet aanraken 

Kunst aanraken, meestal mag het niet. Bij het muZIEum wel. Het komende half jaar stelt het muZIEum keramische beelden ten toon van Marleen de Man. Haar beelden waren eerder te zien in onder andere het Van Abbe Museum en Slot Zeist. 

Marleen kwam begin jaren '90 voor het eerst in aanraking met keramiek. Ze werkt graag met grove chamotteklei en laat in haar beelden graag de structuur van de klei zien. In 2007 werd bij Marleen maculadegeneratie geconstateerd, waardoor ze steeds minder ging zien. Omdat haar zicht minimaal is, ontwikkelde zij zelf technieken om toch te kunnen maken wat zij in gedachten heeft. De beelden van Marleen zijn te ZIEn en aan te raken tot eind 2021. 

Door met de missie - blinde en slechtziende gidsen weer aan het werk  

Waar het muZIEum enerzijds een onvergetelijk uitje voor bezoekers is, biedt het anderzijds een werkomgeving voor blinden en slechtzienden. Het muZIEum hoopt dat de bezoekersstroom snel weer het oude niveau haalt en dat alle blinde en slechtziende medewerkers weer volop aan het werk kunnen.  

“Mijn collega’s en ik hebben de bezoekers gemist. We hopen dat ze snel weer komen en wij de bezoekers iets bijzonders kunnen laten ervaren. Nu helemaal met de nieuwe donkerbeleving. Heel blij dat ik weer aan de slag mag, dat thuiszitten gaat je niet in de koude kleren zitten. 
- Gids Jack, slechtziend 

Veilig op bezoek 

Net als in de voorgaande periodes tijdens corona waarin het muZIEum geopend was, kunnen bezoekers veilig op bezoek in het muZIEum. Online reserveren is verplicht via: www.muzieum.nl. De bezoeker krijgt een vaste begin- en eindtijd.  

De beleving begint al in eigen huiskamer: bezoekers ontvangen vooraf aan hun bezoek toegang tot de 3D audioshow ‘de Blikopener’, die alle zintuigen meteen op scherp zet vanuit de luie stoel. 

Dit vind je misschien ook leuk