Nijmeegs bedrijf leidt de volgende generatie high tech talent op

Het Chip Integration Technology Center (CITC) heeft samen met de HAN University of Applied Sciences het Semiconductor Packaging University Programma ontwikkeld. Een onderwijsprogramma afgestemd op de specifieke behoeften van alle betrokken bedrijven. De tweede editie start september 2021. Dit keer wil CITC niet alleen huidige werknemers opleiden, maar ook nieuw talent binnenhalen, zegt directeur van CITC, Barry Peet.

Bij CITC draait alles om chips. Het innovatieve techcentrum ontwikkelt verpakkings- en integratietechnologie voor chips om oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Barry: “We zijn een non-profit innovatiecentrum, opgericht in 2019 in samenwerking met TU Delft en TNO. In CITC werken bedrijven, onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen samen om de kloof tussen academici en industrie te overbruggen. We doen geen onderzoek alleen om onderzoek te doen. We willen dat onze resultaten ten goede komen aan de echte wereld.”

Halfgeleider hotspot

“Elke dag ervaren we de voordelen van onze vestiging in Nijmegen en meer specifiek op de Novio Tech Campus”, vertelt Barry. “We zitten midden in een halfgeleider hotspot. Onze grootste klanten en partners zitten letterlijk op loopafstand. We ontmoeten elkaar op de koffiecorner.” Fysiek dichtbij zijn helpt niet alleen bij het vinden van nieuwe klanten, maar creëert ook mogelijkheden om samen te werken met partners. “Zo gebruiken we momenteel het röntgenapparaat van ons buurbedrijf EPR om onze monsters te analyseren. We delen apparaten en onze kennis.”

“Onze resultaten moeten de dagelijkse realiteit verbeteren”

Doordat CITC zich in het centrum van de halfgeleiderindustrie bevindt, realiseert het zich hoe groot de behoefte is aan goed opgeleide en hooggekwalificeerde studenten en werknemers, met vaardigheden die aansluiten op de behoeften van de industrie. “Er zijn studies die zich richten op halfgeleiders, maar ze missen relevante informatie over verpakkingen”, zegt Barry. Om die kenniskloof te overbruggen, werkte het technologisch innovatie centrum samen met de HAN om een eigen minor in halfgeleiderverpakkingen te ontwikkelen. Barry: “Met deze opleiding kunnen zowel studenten als medewerkers van het bedrijf zich bekwamen in alle relevante aspecten van verpakken, zowel theoretisch als praktisch.”

Uniek kijkje in de keuken

De eerste studenten, veelal professionals van de Novio Tech Campus, zijn in september gestart met hun studie en zullen de opleiding rond juni afronden. Gwen Visser, fysisch analist bij NXP, is een van hen. “Ik wilde mijn kennis van de halfgeleidertechnologie verdiepen”, legt hij uit. “Deze minor sluit volledig aan bij de chiptechnologie waar ik dagelijks mee werk. Een van de grote selling points van deze minor is het feit dat alle docenten een bedrijfskundige achtergrond hebben. De opleiding geeft me de kans om te zien hoe het proces van chipverpakken eigenlijk werkt. Zelfs in mijn baan bij NXP kon ik dit soort ervaring niet opdoen. En het mooiste: omdat het zo goed aansluit bij mijn dagelijkse praktijk, kan ik alles wat ik leer meteen toepassen.”

Wil je jouw carrière in de high tech chip industrie een boost geven? Kijk dan hier voor meer informatie en/of registreer je voor de volgende editie van het opleidingsprogramma.

Win-win situatie

De tweede editie van de minor start in september 2021. Dit keer richt het CITC zich nog meer op het aantrekken van jonge studenten. “We willen meer zichtbaarheid creëren voor onze specifieke tak van de techindustrie. Chips zitten overal; in je auto, in je telefoon, in je laptop. Maar consumenten, en studenten, krijgen onze technologie eigenlijk nooit te zien. Met deze minor willen we daar verandering in brengen.”

Het is een win-win situatie, concludeert Barry. “Techbedrijven kunnen hun toekomst veilig stellen met nieuw, goed opgeleid en geschoold talent. En tegelijkertijd stellen we onze huidige medewerkers in staat om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in deze branche. En last but not least: het is een mooie manier om Nijmegen als toonaangevende chip-hotspot te promoten, bij toekomstig talent en bij de rest van de wereld.”

Ontdek meer innovatie uit Nijmegen - Health, High Tech & meer...