Nieuw apparaat helpt bij opvang ernstig zieke baby’s

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Als een baby in nood is na de geboorte, bijvoorbeeld omdat hij veel te vroeg is geboren of ernstig zuurstoftekort heeft, moet het medisch team snel en levensreddend handelen. Een nieuwe tablet met slimme software kan het team daarbij helpen. 

Eerste minuten

De eerste minuten zijn essentieel voor een baby met een slechte start. “Natuurlijk zijn er richtlijnen die vertellen wat je moet doen”, vertelt Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. De Newborn Life Support (NLS) richtlijn biedt een overzicht over hoe je moet handelen als er een baby wordt geboren die er slecht aan toe is. “Maar in een acute situatie is er geen tijd om zo’n richtlijn er rustig op na te slaan”, zegt Antonius, die ook NLS-trainer is.

Cognitieve overload

“Als een baby geen hartslag heeft, gebeurt er ontzettend veel tegelijk. Je moet reanimeren, medicijnen toedienen en een infuus inbrengen. Daarnaast moet je het team coördineren en anticiperen op de volgende stappen. Er is als het ware een cognitieve overload. Hoe ervaren je ook bent als team in de opvang van ernstig zieke baby’s.” In meer dan de helft van de situaties wordt er weleens een stap overgeslagen. Zo wordt soms de tijd vergeten of op een andere wijze afgeweken van deze richtlijn, zo blijkt uit verschillende studies. 


ARNE in een simulatiesetting.

Software geeft sturing

Om de opvang van deze zieke baby’s te optimaliseren, ontwikkelde Antonius een tablet met slimme software die het team meeneemt in de richtlijn: ARNE. Een algoritme bepaalt aan de hand van de vitale parameters van de pasgeborene welke volgende stap het team moet nemen. Die parameters zijn bijvoorbeeld de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. “ARNE maakt de opvang overzichtelijker. De software neemt de besluitvorming niet over. Maar geeft wel sturing en laat zien wat de volgende stap is.” 

Simulatiesetting

ARNE wordt in een simulatiesetting al langer gebruikt in het Radboudumc. Uit de studie die is gedaan, blijkt dat het team minder vaak afwijkt van de richtlijnen en dat er -nog belangrijker- minder essentiële stappen worden gemist. ARNE is inmiddels ook goedgekeurd om in te zetten bij patiënten.

Naar de markt

Onlangs ontving ARNE financiering van OostNL en venture builder NLC om het ‘Electronic Decision Support System’ verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+, een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland. NLC is sinds 2019 betrokken bij ARNE als medeoprichter van het bedrijf. NLC verstrekte al eerder via hun Momentum fonds de eerste financiering tijdens de opstartfase.

Dit artikel verscheen eerder op Innovation Origins.

Dit vind je misschien ook interessant...