5x leuke verhalen van Radboud Recharge: november 2022

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) Microplastics zijn overal, reden voor wanhoop?

Microplastics zijn overal te vinden. In ons voedsel, water en kleding zijn vele kleine plastic deeltjes te vinden. Maar wat moeten we hier van denken? Is het gevaarlijk? Wanneer kunnen we dit met zekerheid zeggen en daar actie in ondernemen? Milieukundige Ad Ragas en Ethicus Luca Consoli gingen in gesprek en kwamen tijdens een avond van Radboud Reflects en Radboud Green Office met originele perspectieven ons hier verder in te wijzen.

Lees het hele verhaal

2) Is consuminderen dé oplossing?

Dat er radicale oplossingen nodig zijn om verdere klimaatverandering tegen te gaan, horen we al een tijdje. Maar hoe en wie daarin de eerste stap moet zetten, blijft ongewis. Intussen wordt het beroep van de overheid op de consument steeds groter om duurzame keuzes te maken. Het roept de vraag op: is consuminderen dé oplossing voor het klimaatprobleem? Twee jonge economen reageren.

Lees het hele verhaal

3) De eerste duizend dagen: basis voor een taalvaardige toekomst

Taal en taalvaardigheid zijn enorm belangrijk voor kinderen en hun toekomst. Die boodschap hoor je vaak en daarbij gaat het nogal eens over wat er op school zou moeten gebeuren. Maar de basis voor een taalvaardige toekomst ligt al ver daarvoor: in de eerste duizend dagen van het leven. Taalwetenschapper Paula Fikkert (Radboud Universiteit) wil onderzoek doen onder zo veel mogelijk heel jonge kinderen om daar nog meer inzicht in te krijgen. In de tussentijd heeft ze alvast wat tips voor ouders van jonge kinderen.

Lees het hele verhaal

4) Kleding ruilen is een mooi begin van bewustwording

Als samenleving proberen we op allerlei gebieden te verduurzamen, maar daarin loopt de geglobaliseerde mode-industrie bepaald niet voorop. Initiatieven als een kledingruil kunnen ons bewuster maken van ons consumptiegedrag en ze zijn een mooi begin om de kledingindustrie te verduurzamen. Maar alleen als ze hand in hand gaan met top down initiatieven om de overproductie drastisch te verlagen. ‘Het is alsof we tegen een vastgelopen mammoettanker staan te duwen,’ zegt Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit.

Lees het hele verhaal

5) Goede ideeën nodig? Durf te dagdromen

Als je stopt met focussen en dagdroomt wordt het zogenaamde default mode hersennetwerk actief, wat zorgt voor nieuwe of creatieve ideeën.

Lees het hele verhaal

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...