Old city

De meeste Nijmegenaren kennen de historische plekken, zoals het Valkhof en de Stevenskerk. Maar wat zijn de verhalen achter deze bijzondere plekken? Hoe leeft de geschiedenis van de oudste stad van Nijmegen voort? En welke stukjes historie zijn we bijna vergeten? Laat het je vertellen door de mensen die old city Nijmegen behouden en duik de stad in om het zelf te ontdekken. 

 

In een vogelvlucht de geschiedenis door

Bezoek de geschiedenis

Het Valkhof is het beroemdste en belangrijkste stuk grond van Nijmegen. Het gebied in Nijmegen-centrum tussen de Waalkade en het Kelfkensbos werd al voor onze jaartelling bewoond. Een prominent onderdeel van dit gebied, gelegen ten noorden van de Voerweg, is sinds de late Middeleeuwen beter bekend als Het Valkhof.

En zo stevig als de Valkhofkapel staat, staat ook de Stevenskerk. De Stevenskerk en Nijmegen zijn door de eeuwen heen met elkaar verweven geraakt; de kerk vertelt niet alleen het verhaal van de stad maar is sinds de herbouw na de Tweede Wereldoorlog hét symbool van Nijmegen.

Onder het oppervlakte

Een deel van de geschiedenis vind je onder de grond, soms bewust verborgen en soms per toeval goed bewaard. 

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier en haar verleden. De archeologische vondsten bieden een unieke kans om kennis te nemen van de relatie die de stad vanouds heeft met de rivier. Dwaal door de historische straten van de stad en raak het Nijmegen van de 13e eeuw aan!

Proef je liever het oude Nijmegen? Bezoek dan de Het Bierkeldertje op de Grote Markt of het proeflokaal van bierproeven.nu in de Stevenskerk.

Historisch eten en drinken

Naast de ondergrondse biertjes, zijn er nog meer historische plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken. De meest bekende is misschien De Waagh. De Waagh is in 1612 gebouwd en is van oorsprong een waaggebouw waar kooplui verplicht hun handelswaar moesten laten wegen. 

Naast De Waagh vind je het oudste café van Nijmegen: In de Blaauwe Hand. Dit café kent sinds 1542 een traditie van gastvrijheid in een historische ambiance.

Loop je richting de kade, dan kom je langs restaurant en brouwerscafé De Hemel, gevestigd in de commanderie van St. Jan, een middeleeuws kloosterpand.

Maar voor het mooiste uitzicht over Nijmegen moet je naar Belvédère. Oorspronkelijk was de Belvédère een gewone waltoren, die omstreeks 1511 de naam Hoender-toren droeg. Volgens de overlevering zou de Hertog van Parma de toren Belvédère (schoonzicht) hebben gedoopt, refererend aan het mooie uitzicht dat vanaf deze hoge uitkijkpost te genieten valt.

Ontdek de oude stad