Famke inspireert studenten om iets goeds te doen voor de wereld

| Lunya van Wunnik

Geld ophalen voor het goede doel terwijl je met een biertje in je hand karaoke aan het zingen bent. Dit klinkt te goed om waar te zijn. Toch is dit de realiteit voor Nijmeegse studenten die tijdens de RAGweek geld ophalen met de meest bijzondere en creatieve ideeën. “Het kan voor studenten erg groot voelen om iets goeds te doen maar alle kleine dingen maken de wereld al een stukje mooier”, vertelt voorzitter Famke Reidinga (22).

We ontmoeten elkaar in de RAGweek kamer in hun eigen kantoortje op de Radboud Universiteit. Aan de muur hangt een collectie van kalenders waarop studentenbesturen op de meest gekke locaties samen in lingerie poseren voor de camera. Deze populaire kalenders worden voor 11,50 euro aan de lopende band verkocht. Tegen diezelfde wand staat ook een collectie dozen met RAGweek speciaalbiertjes die studenten kunnen bestellen. Al het opgehaalde geld gaat uiteindelijk naar het goede doel.  “Het is absoluut geen traditionele manier van geld inzamelen”, vertelt voorzitter Famke lachend. 

Van woensdag 9 tot en met woensdag 16 maart vond alweer de vijftiende RAGweek plaats in Nijmegen. Samen met haar vijf andere bestuursleden was Famke het afgelopen studiejaar verantwoordelijk voor het organiseren van de week. En ze hebben absoluut niet stilgezeten de afgelopen tijd. “Vorig jaar hebben ze een recordbedrag opgehaald van 43.333,20  euro. We hopen dat dit jaar weer te bereiken, maar vorig jaar was wel een uitzondering en het is natuurlijk een enorm bedrag.” Of dat gelukt is, blijft tot de opbrengstenborrel van 17 mei nog even spannend.

Het RAGweek bestuur van 2021-2022. 

Speeksteen bewerken

Tijdens de RAGweek organiseren de studenten de meest uiteenlopende en creatieve activiteiten. Zo werden er veel borrels, feesten en cantussen georganiseerd waarbij bijvoorbeeld de drankomzet vervolgens gedoneerd wordt aan het goede doel. Anderen doneren juist weer de winst van de kaartverkoop. 

Toch werd er niet alleen maar gefeest. Er was ook een benefietavond waarop gespeeld werd door verschillende live bandjes. Ook vonden er veel lezingen en cursussen plaats. “De meest bijzondere activiteit was toch echt wel de cursus speksteenbewerken”, vertelt Famke lachend. Ze had hiervoor dan ook nog nooit van het materiaal gehoord. “Speksteen is dus een dunne steen die makkelijk te bewerken is waardoor je mooie figuurtjes kan maken.” Ook zijn er verschillende veilingen vanuit verenigingen waar geboden wordt op de meest gekke items. Zo werd er meer dan vijftig euro geboden voor een naam geven aan een stekje op een verenigingskamer. 

Wat is de RAGweek? 

Tijdens de RAGweek zetten studenten zich dus in voor het goede doel. Ieder jaar weer wordt er gekozen voor één nationaal en één internationaal doel. Dit jaar hebben ze gekozen voor de lokale Stichting Straatmensen. Deze stichting helpt dak- en thuislozen in Nijmegen aan een maaltijd en een lunchpakket. “Dit komt erg dichtbij huis waardoor je direct ziet waar het geld terecht komt”, vertelt Famke. Als internationale doel kozen ze voor de Jerome Damey Foundation. Deze organisatie zorgt ervoor dat kinderen in Guinee onderwijs krijgen. “Ze zijn momenteel bezig met het bouwen van een school. Daarnaast zijn ze ook in overleg met de lokale overheid om de wetgeving van onderwijs te kunnen veranderen.” Dit zal op de lange termijn dus veel veranderen voor de kinderen in Guinee. “Hier staan wij heel erg achter.”

Nadat de doelen zijn gekozen moet er natuurlijk geld ingezameld worden. Dit doet het bestuur van de RAGweek door zelf een aantal activiteiten en acties op te zetten. Zo verkopen zij ieder jaar de traditionele kalender met lingeriefoto’s van studentenbesturen. “De kalender is een iconisch ding geworden onder studenten. Hierdoor wordt hij ontzettend veel verkocht.” Ook organiseren ze een loterij met leuke prijzen. 

Een andere belangrijke taak is het helpen en begeleiden van andere Nijmeegse studentenverenigingen die een activiteit willen organiseren tijdens de RAGweek. In het begin van het jaar organiseren ze hiervoor altijd een algemene brainstormsessie waar studentenbestuurders bijeenkomen om samen ideeën te bedenken. Een inspirerende bijeenkomst waarop de meest creatieve plannen bedacht worden.  Vervolgens voert het bestuur individuele gesprekken met bestuursleden om de specifieke activiteiten uit te werken en vast te leggen. Ook tijdens de RAGweek zijn ze er voor de studenten. “Wij proberen elke activiteit te bezoeken. Dat zijn er soms zo’n zes op een avond”, vertelt Famke. 

Foto: Openingsmarkt RU (Op de foto Studievereniging Den GWS, die zich met taart liet bekogelen die anders weggegooid zou worden door de supermarkt) 
Openingsmarkt RU (Op de foto Studievereniging Den GWS, die zich met taart liet bekogelen die anders weggegooid zou worden door de supermarkt)

Dankbaar 

Famke zit momenteel het tweede jaar van haar bachelor rechtsgeleerdheid. Ze is erg dankbaar dat ze naast haar studie ook voorzitter kan zijn van het RAGweek bestuur. Ze ziet het als een grote uitdaging om leiding te geven over een gevarieerde groep gemotiveerde studenten. “Het doet me veel plezier om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en overal en nergens bij te springen als dat nodig is.” 

Famke merkt om zich heen dat studenten graag willen helpen maar het moeilijk vinden om dit ook echt te realiseren. “Het kan voor jonge mensen erg groot voelen om iets goed te doen maar de waarheid is dat alle kleine dingen de wereld al een stukje mooier maken”, vertelt Famke. Het belangrijkste is volgens haar om je passie hierbij in te zetten. “Ik ben bijvoorbeeld een hele grote boekenwurm. Met mijn passie voor taal heb ik een tijdje vluchtelingen geholpen met het leren van de Nederlandse taal.” Volgens Famke heeft iedereen talenten en goede eigenschappen die belangrijk zijn om in te zetten om anderen te helpen. 

 

Ben jij student en wil je ook helpen? 

Zit jij in een studentenvereniging en wil je ook een vette activiteit organiseren om geld op te halen voor het goede doel? Check dan de site van de RAGweek en zie hoe jij volgend jaar mee kan helpen. 

De RAG-week is nog opzoek naar nieuwe bestuursleden voor het studiejaar 2022-2023. Interesse? Stuur dan voor 11 mei een mailtje naar ragweek.nijmegen@gmail.com

Het RAGweek speciaal biertje van dit jaar is nu nog te bestellen via deze link: https://docs.google.com/forms/d/1d9siZjc4k0X9r34YB7BGUwrRXbI97FbtTdKxDhXfz7A/edit#responses).

Dit vind je misschien ook leuk: