Talentmakelaar Davy helpt het elektronisch, muzikaal talent uit Nijmegen

| Lunya van Wunnik

Davy Brandts (37) bevindt zich midden in het muzikale hart van Nijmegen. Als Talentmakelaar Elektronische muziek bij de Basis en met zijn eigen DJ-school, stimuleert en inspireert hij beginnende muzikanten. Ook draait hij zelf wekelijks als DJ op verschillende feestjes in de stad. “Muziek is hetgeen in mijn leven wat nóóit zal vervelen.”

In de Basis, een muzikale broedplaats in het voormalige Doornroosje, heeft Davy een klein opnamestudiootje op de tweede verdieping. Het is niet groot maar er is genoeg ruimte voor een uitgebreide DJ-set en zijn andere apparatuur. Sinds vorige zomer is hij hier ‘Talentmakelaar Elektronische muziek’. Dit betekent dat hij nieuwe, muzikale talenten verder helpt door zijn eigen muziekkennis en ervaring met hen te delen. “Nijmegen zit al vol met muzikaal talent dat er klaar voor is om die muzikale troon te bestijgen.”

Stilzitten past absoluut niet in het vocabulaire van Davy. Naast zijn talentmakelaarschap bij de Basis richtte hij vijf jaar geleden al zijn DJ-school Draaikunde op. Hier leidt hij het Nijmeegse DJ-talent op door het geven van lessen. Daarnaast geeft hij ook les op middelbare scholen en begeleidt hij een groepje kinderen in de Lindenberg. In de tijd die hij nog over heeft werkt hij als programmeur voor onder andere Cafe Hubert, Vinyl Bar Paak en de Vierdaagsefeesten. Zelf muziek maken valt natuurlijk niet te missen in dit straatje: al 18 jaar is Davy op wekelijkse basis actief als DJ op verschillende Nijmeegse feestjes. 

Draaitafel of scooter?

Op zijn achtste verjaardag kreeg Davy dé belangrijke vraag van zijn ouders: wil hij later een scooter of een setje draaitafels cadeau? Voor hem was er geen twijfel mogelijk. Hij wilde muziek maken en dus koos hij voor het setje draaitafels. Hij ging dan ook fanatiek aan de slag met het maken van muziek. Dit was het begin van zijn muziek carrière.

Op zijn zeventiende begon hij met werken in de Free Record Shop. Hier kwam er regelmatig een DJ langs als vaste klant. “Kom je zelf ook een keertje draaien”, vroeg hij plots een keer. Dit wilde Davy natuurlijk maar al te graag. Na zijn eerste gig kreeg hij veel positieve reacties waardoor hij al snel twee keer per week achter de draaitafel stond. “Dit waren mijn eerste stapjes in het Nijmeegse nachtleven”, vertelt hij trots. 

Nu heeft hij letterlijk overal gedraaid waar je maar kan draaien in Nijmegen. Van de Waalkade tot Credible en op de feesten Drift en Subcultuur. “Nijmegen is een goede plek voor elektronische muziek”, vertelt hij. “Er zijn dan ook veel jonge enthousiastelingen die het stokje willen overnemen.”

Een muzikale missie 

Met die laatste woorden in zijn achterhoofd begint Davy aan een nieuwe missie om deze jongen en enthousiaste muzikanten een duwtje in de juiste richting te geven. Dit doet hij dus met zijn werk als talentmakelaar en leraar. Een belangrijk aspect van dit werk is allereerst het signaleren van nieuw talent. “Er zijn zoveel jonge mensen die alleen op hun studentenkamertje de mooiste dingen in elkaar zetten maar nooit gehoord worden door de buitenwereld”, vertelt hij. Hij vertelt dat het belangrijk is om toegankelijk te zijn voor advies. Hiervoor organiseert hij bijeenkomsten maar ook houdt hij zelf altijd zijn ogen open. “Voordat ik kan helpen moet ik eerst de muzikanten met potentie in beeld krijgen.”

Hoe helpt hij deze talenten dan verder? “Ik help ze door ze bijvoorbeeld te koppelen aan gigs. Hierdoor krijgen ze de kans om terug te horen hoe hun tracks klinken in een grote zaal.” Ook helpt Davy ze soms nog een stapje met een release. “We hebben nu een nieuwe project NEW: new elektronisch waar. Hierbij selecteren we nieuw talent waarvan vier Nijmeegse muzikanten een plekje krijgen op een album.” Het project loopt goed en NEW heeft al zo’n 23 Nijmeegse aanmeldingen. 

Loslaten en je vrij voelen

Davy heeft grootse plannen voor aankomende zomer. Zo is hij momenteel vanuit de Basis bezig met het opzetten van een writerscamp voor elektronische muziek; een concept dat vooralsnog niet bestaat. Ook heeft hij drukke plannen voor de Zomerfeesten. “Dit is het eerste jaar voor Vinyl Bar Paak en we gaan daar veel vette feestjes organiseren.” Ook gaat hij draaien op Subcultuur en het podium in de Bloemerstraat. 

“Muziek is hetgeen in mijn leven wat nóóit zal vervelen”, vertelt hij met zichtbaar enthousiasme in zijn ogen. Hij weet dan ook zeker dat hij nooit ander werk wil gaan doen. “Er is namelijk oneindig veel nieuwe muziek te ontdekken en te maken.” Het geeft hem dan ook ontzettend veel voldoening om anderen mensen verder te helpen als een soort muzikale springplank. 

Voor mensen die graag verder willen komen met hun eigen passie heeft hij een belangrijk advies. “Je bent in je leven altijd bezig met wat anderen van je vinden”, vertelt hij. “Als je dat wat meer kan loslaten en doet waar je zelf blij van wordt, maakt dat het een stukje makkelijker.” Hij vertelt dat het menselijk is om kritisch op jezelf te zijn maar dat je je met ervaring steeds vrijer zal voelen. “Het belangrijkste is om gewoon te blijven proberen en je zult merken dat het door ervaring steeds een stukje makkelijker zal gaan.”

Benieuwd naar Davy?

Wil jij graag (muzikaal)advies van Davy of heb je ideeën die je met hem wil delen? Neem dan vooral contact op met hem (davy@debasisnijmegen.nl) of met de Basis (info@debasisnijmegen.nl). 

Benieuwd geworden naar Davy’s draaikunsten? Luister dan hier naar zijn werk: https://soundcloud.com/davybrandts.

Dit vind je misschien ook leuk: