Ongekend

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer bezocht door verschillende kunstenaars. Muzikanten, schrijvers, documentairemakers, dichters, onderzoekers. Zij vertellen op hun eigen wijze - en dus ook met verschillende middelen - de ongekende verhalen, gestuurd door een onderzoeksvraag vanuit de betreffende locaties. De eindproducten werden rondom de Maand van de Geschiedenis in oktober 2022 onthuld.

Gezamenlijk vormen de resultaten een bijzondere route door ons verleden. Van de Limes (Museum Het Valkhof en De Bastei), langs de middeleeuwen (Gebroeders van Lymborch Huis en de Stevenskerk) tot de Tweede Wereldoorlog (Vrijheidsmuseum en Infocentrum WO2 Nijmegen), en alles daartussen en daarna (Afrika Museum, Museumpark OrientalisRadboud Erfgoed, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis).

Artiesten

De artiesten die zich onderdompelden in de Nijmeegse geschiedenis zijn artiest, songwriter en theatermaker Lakshmi, muzikale kameleon Anneke van Giersbergen, cultuurhistoricus en neerlandicus Linda van der Pol, journalist en programmamaker Sinan Can, dichter, schrijver en theatermaker Joost Oomen en komiek, schrijver en componist Thomas van Luyn.

Animaties

Met Ongekend brengen we verhalen uit het verleden tot leven. En dat lijkt ons een uitstekende taak voor: de animator. Naast de verschillende artiesten gingen daarom ook tien getalenteerde makers - afgestudeerd aan ArtEZ of St. Joost – voor Ongekend aan de slag. Zij animeerden ieder een ongekend verhaal van een van de tien geselecteerde locaties. Waaronder de Valkhofbunker, Infocentrum WO2 Nijmegen en Gilde Nijmegen.

Carte blanche voor de kunstenaars, mits het historische verhaal correct verteld wordt. De animaties werden in september en oktober online en in de fysieke ruimte getoond. Klik op onderstaande link om de animaties te bekijken en lees meer over de locaties en animatoren.

Lees meer

Samenwerken

Ongekend is een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. Ontstaan vanuit een gedeelde wens van de leden van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) en Gemeente Nijmegen om meer gezamenlijke programmering te presenteren. Ongekend verandert onze blik op de eigen geschiedenis. Het activeert ‘de gewone mens’ om hun verhaal te vertellen en laat zien dat wij gezamenlijk het erfgoed maken.