Animaties

Met Ongekend brengen we verhalen uit het verleden tot leven. En dat lijkt ons een uitstekende taak voor: de animator. Naast de verschillende artiesten gingen daarom ook tien getalenteerde makers - afgestudeerd aan ArtEZ of St. Joost – voor Ongekend aan de slag. De makers zijn: Mackenzie Fincham, Paul Hulsebosch, Femke Koppe, Jill Heesbeen, Lotte Boots, Malu Bekker, Eva van den Biggelaar, Laura Zoon, Gabriella Lichtneker en Michelle Feelders. Zij animeerden ieder een ongekend verhaal over een van de tien geselecteerde locaties: Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, Valkhofbunker, Friendship Albany Nijmegen (FAN), Infocentrum WO2 Nijmegen, STIENEO, Nijmegen Wederopbouwstad, Gilde Nijmegen, De Nicolaaskapel, Stichting Memento Mori en Stichting Novio Experience Museum (NEM).

Lees hieronder meer over de getalenteerde makers en de bijzondere locaties waarvoor zij aan de slag gingen en bekijk de eindresultaten.

Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen

Nijmegen werd zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog: ruim 2200 burgerslachtoffers telde de stad en nog minstens 1500 militaire oorlogsdoden. Kille getallen, die indruk maken maar ons nauwelijks emotioneel raken. Het digitale monument op oorlogsdodennijmegen.nl doet dat des te meer. In een enorme database verzamelde een tiental vrijwilligers de verhalen van al die mensen die tussen 1940 en 1945 in Nijmegen woonden/werkten/verbleven of begraven werden, maar de bevrijding niet hebben mogen meemaken.

www.oorlogsdodennijmegen.nl

Mackenzie Fincham

Ze ziet veel potentie in horror; een genre dat onbegrepen onderwerpen kan vertalen naar tastbare gevaren en monsters. Creaties die het publiek kan vrezen, en daarom de achterliggende emoties kan begrijpen. Zeer handig bij onderwerpen als zelfexploratie en mentale gezondheid. Die vorm combineert animatieregisseur en illustrator Mackenzie met gedurfde lay-outs en kleuren. 

Valkhofbunker

Als Duitse militair zag jij iedereen, maar niemand zag jou. De enige overgebleven bunker uit de Tweede Wereldoorlog op de Valkhofheuvel ligt op het hoogste uitkijkpunt van het park. Gebouwd om de Waalbrug te verdedigen tegen de opmars van de geallieerden. Goed verscholen, speelde de Valkhofbunker een belangrijke rol tijdens operatie Market Garden. Na veel gegraaf en geboen heeft de Stichting Valkhofbunker ervoor gezorgd dat dit vestingwerk nu te bezoeken is.

www.valkhofbunker.nl

Paul Hulsebosch

Hij maakt, ontwerpt en onderzoekt. Voortgedreven door het geloof dat design de hedendaagse problematiek kan oplossen. Paul duikt daarvoor graag in het onbekende en zoekt de samenwerking met andere creatievelingen. Zo onderzocht hij bijvoorbeeld - samen met het Openluchtmuseum - het immaterieel erfgoed van de klomp en hoe dat zich verhoudt tot het digitale tijdperk.

Friendship Albany Nijmegen (tweede verhaal)

In 1947 meren boten van de Nijmegen III, volgeladen met hulpgoederen en bouwmaterialen bij de Waalkade aan; de opbrengst van een grootschalige hulpactie van de stad Albany. Mede geïnitieerd door generaal Gavin, die eerder een grote rol speelde in de bevrijding van Nijmegen. De actie bleek later de voorloper van de Marshallhulp, die de wederopbouw van Nederland mogelijk maakte. FAN maakt zich hard om deze uitzonderlijke vriendschapsband te koesteren en nieuwe betekenis te geven.

www.stichtingfan.nl

Femke Koppe

Zachte kleuren en minimale composities. Femke creëert graag omgevingen waarin de kijker zich veilig voelt. Een sfeer die ademt dat alles bespreekbaar is. Zo tracht ze een grote bijdrage te leveren aan een fijne samenleving, zonder haar uitgesproken artistieke stem te onderdrukken.

Infocentrum WO2 Nijmegen

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in Nijmegen en regio. Het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 verwoestte een groot deel van stad; een paar maanden later volgde de vernietigende Slag om Nijmegen. Op deze én andere verhalen rondom de oorlog in de regio krijg je een introductie in het Infocentrum WO2 Nijmegen. De plek waar je meer leert over wat de oorlog voor Nijmegen betekende, maar waar je ook doorverwezen wordt naar andere historische locaties en musea in de omgeving.

www.infocentrumwo2.nl

Jill Heesbeen 

Jill grijpt graag naar rake beeldgrappen, vergelijkingen en metaforen. Om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten, of een persoonlijke belevingswereld te verbeelden. Haar toets is fris, kleurrijk. Grafisch doch speels. En daarmee kan ze elk onderwerp aan, hoe luchtig of zwaar het ook is. 

STIENEO

Door de rijkdom aan verhalen in Nijmegen, dreigen we het industriële erfgoed soms te vergeten. Kwalijk, want de industrie speelt - en speelde - een grote rol in vorming van de identiteit van de stad. Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en omgeving heeft de eervolle taak om ons te herinneren aan dit betekenisvolle verleden, dat met name teruggaat naar de negentiende en twintigste eeuw. Verborgen in gebouwen, objecten en herinneringen.

www.stieneo.nl

Lotte Boots

Lotte combineert als animator/illustrator het digitale werk met traditionele vaardigheden. Denk aan tekenen, schilderen. Of het werken met natuurlijk materiaal. Het zet haar boodschap flink kracht bij: wees bewust van je omgeving, onze planeet en ongelijkheid in de samenleving. Een missie die ze graag tot uiting brengt in muziekvideo’s, achtergronden voor games en vrij werk.

Nijmegen Wederopbouwstad

Het tekenvel van de stedenbouwkundige moet nagenoeg blanco zijn geweest. Na de enorme verwoestingen van Nijmegen centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog, begon de wederopbouw. Twintig jaar later werd de laatste steen gelegd/dakpan geplaatst. Stichting Nijmegen Wederopbouwstad behoudt en beschermt het stedenbouwkundige en architectonische erfgoed van die tijd.

www.wederopbouwstad.nl

Malu Bekker

Een nomade in animatieland. Malu reist sinds haar afstuderen in 2021 rond door Europa, terwijl ze vanuit haar caravan aan de slag is met portretschilderingen, korte animatiedocumentaires en redactionele illustraties. Experiment en dynamiek staan centraal. Met 2D-analoog werk als resultaat, inclusief ongepolijste sfeer. Zo vertaalt ze gevoelens en gedachtes naar (bewegend) beeld. Malu leest niemand de les, maar laat graag de mogelijkheden van het leven zien.

Gilde Nijmegen

Wandelend, fietsend, klimmend. Het maakt niet uit hoe je Nijmegen en omgeving verkent, overal kom je in contact met waardevol erfgoed. De vrijwilligers van Gilde Nijmegen zorgen er met hun ruime kennis voor, dat de stenen gaan leven. Of je nu midden in het centrum van de stad staat, of in de groene regio loopt.

www.gildenijmegen.nl

Eva van den Biggelaar

Helemaal op haar plek bij Ongekend: Eva zoomt graag in op het persoonlijke verhaal, om het grotere verhaal te vertellen. Haar werk is gevoelig, intiem. Gericht om de kijker te raken. Eva gebruikt daarvoor graag texturen en is continu op zoek naar variatie binnen haar eigen stijl. Met die combinatie gaat ze voorbij ‘de oppervlakte’ en duikt ze graag de diepte in.

De Nicolaaskapel

Het oudste gebouw van Nijmegen werd ooit toegeschreven aan Julius Caesar. De bijzondere kapel heeft sindsdien de eeuwen doorstaan en staat enerzijds symbool voor de machtige Valkhofburcht en anderzijds voor de meer dan tweeduizend jaar lange bouwgeschiedenis op deze strategische plek van vele machthebbers.

www.valkhof.nl

Laura Zoon

Ze zet graag de spotlights op de kleine dingen in de wereld. Van rare insecten in de tuin tot details op de historische tijdlijn. Opdat mensen er niet meer onopgemerkt aan voorbij kunnen gaan. Laura gebruikt daarvoor een gereedschapskist met illustratie, animatie en interactieve ervaringen.  Afhankelijk van het thema en het doel van het betreffende project, kiest ze haar medium. Deze duizendpoot weet haar weg altijd wel te vinden.

Stichting Memento Mori, Weezenkerkhof Neerbosch

Per abuis is de begraafplaats van Kinderdorp Neerbosch in 2000 verkocht aan een projectontwikkelaar. In 2018 is Stichting Memento Mori opgericht om de begraafplaats te ‘beschermen’. Naast onderhoud en revitalisatie wordt ook onderzoek gedaan: een uitgebreide zoektocht naar de levensverhalen van de 480 wees- en voogdijkinderen die er begraven liggen.

www.weezenkerkhof.nl

Gabriella Lichtneker

Haar werk is gefocust op karakters, en de relaties die daartussen ontstaan. Gabriella is dol op animatie, comics en character design en speelt daarin graag met veel kleur. Animatie wil ze tot in de puntjes beheersen, dus volgend jaar duikt ze in een nieuwe master. Hopelijk heeft ze dan nog genoeg tijd om ons te vermaken met haar webcomic en vergeet ze niet te ontspannen met een analoog borduurwerk.

Novio Experience Museum

Ieder zichzelf respecterend elektrisch apparaat heeft anno 2022 een chip. Een bijzonder kleine ‘postzegel’ dat voor het meerendeel van Nederland bestaat uit, tja, magie. Het Novio Experience Museum - onderdeel van het grote NXP - onthult met liefde hun grote truc. Hoe zijn (micro)chips ontstaan, hoe worden ze gemaakt en wat doen ze nou precies?

www.nem-nijmegen.nl

Michelle Feelders

In haar werk benadert ze moderne technologie met surrealistische methodes. Op die manier schenkt Michelle haar publiek de blik van een jong kind: onbevooroordeeld en nieuwsgierig. Ze is gefascineerd door de relatie tussen mens en machine, natuur vs. het digitale. Haar experimentele producties werpen nieuw licht op hedendaagse onderwerpen.

Ongekend

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Lees meer