Fotoverslag: Nijmeegse Winterweken 2022/2023

Van 17 december t/m 8 januari gaf Nijmegen licht in het donker tijdens de Nijmeegse Winterweken! Het waren drie prachtige weken vol met straattheater, mooie lichtsculpturen, evenementen, winterwensen en nog veel meer. Dit waren de Winterweken van 2022/2023! 

De stad was tijdens de Winterweken nog mooier dankzij negen indrukwekkende, lichtgevende lichtsculpturen die op verschillende plekken in de binnenstad stonden. Zo stond er een groot cadeau op Plein ’44, een verlichte kerstboom op de Grote Markt en een indrukwekkende hert bij het Labyrinth op de Waalkade.  

Tijdens het lopen van de lichtsculpturenroute kon je ook meedoen aan een muziekquiz. Deze quiz had veel muziekvragen over Nijmeegse artiesten maar ook over winter- en kerstmuziek. Ook waren er veel andere bijzondere dingen te doen langs de route. Zo kon je in het voormalige pand van Bioscoop Carolus je eigen digitale kerstkaart maken met Go Short. Ook werd er getekend op muziek, waren er verschillende koren te horen zoals Popkoor Prestige en kon er geluisterd worden naar sprookjesverhalen van de Winterfee. 

Het straattheater was absoluut een van de hoogtepunten. Er waren prachtige optredens te zien van de White Wings, Night Colors, SNOW en Corvus Angelicus. Samen dansten zij op metershoge stelten door de binnenstad.

In de Stevenskerk stond de prachtige Winterwensboom waar mensen een wens konden inleveren. Er werd groots en kleins gewenst, in totaal zijn er zo’n 1500 wensen ingeleverd. Vijf van deze wensen zijn uiteindelijk uitgekomen bij de uitreiking op 8 januari. De grootste wens die in vervulling ging was die van Annet. De vader van Annet heeft jarenlang voor zijn vrouw gezorgd en ze konden niet meer op vakantie. Zij wenste voor haar vader, 87 jaar, nog één keer een vakantiereis naar hun lievelingsbestemming Zwitserland waar hij jaren geleden zijn geliefde, Annets moeder, heeft ontmoet. 

Naast de Winterwensboom waren er nog veel andere dingen te doen in de Stevenskerk. Er werd mooi gedanst en gezongen, er werden workshops gegeven door ID Dance en er kon geluisterd worden naar winterverhalen. Ook konden kinderen zelf een workshop circus volgen om hun acrobatische skills zo te verbeteren. 

Op plein '44 konden kinderen meerijden in de Winter Express Trein of een leuke kerst-selfie maken in een Wintermarkt stalletje. Ook stonden er een paar kraampjes met ieder een eigen land als thema. Dit thema kwam terug in leuke weetjes over de (kerst)tradities van het land en typische foodproducten. Het landenthema paste goed bij de kerstgedachte van verbroedering en saamhorigheid over de hele wereld.

Op donderdagavond 29 december was er een lichtjesoptocht waarvan alle opbrengsten naar het Marikenhuis ging: een inloophuis in Nijmegen en omstreken voor iedereen die geraakt is door kanker, als patiënt, als naaste of als nabestaande. Vooraf kon iedereen in de Stevenskerk zijn eigen lampion versieren. De Winterfee leidde de route! 

 

Het waren drie prachtige Winterweken! Wij hopen jullie volgend jaar allemaal terug te zien. 

Fotografie: Henk Beenen & Loes Krijnen 

Dit vind je misschien ook leuk...