Belevingen langs de lichtjesroute

Geniet tijdens de Winterweken van verschillende belevingen langs de lichtjesroute als straattheater, koren, een silent disco en nieuwjaarsduik in een echt Romeins Badhuis!

Straattheater

WinterDiva’s 

Als sneeuwkristallen schitteren deze witte Winterdiva’s. Wit en sereen, brengen ze de magie en betovering van de winter naar iedere gelegenheid. IJspegels van blauw licht hangen aan hun fonkelende hoeden. Zij brengen sneeuw en ijs maar verwarmen het publiek met hun charmes.


Zaterdag 23 december 13.00, 14.30 en 16.00 uur- verschillende routes door de binnenstad. 

Holy Angels

Met een glimlach geven de Engelen u hun Kerst- en Nieuwjaarsgroet Betoverend verlichten zij het publiek, de straten en pleinen. Met hun ragfijne vleugels gespreid, bewegen zij bijna tijdloos en zwevend, als een engel ….Een helder baken in de donkere dagen van Kerstmis en het nieuwe jaar.

Zaterdag 30 december 13.00, 14.30 en 16.00 uur- verschillende routes door de binnenstad. 

IJskoninginnen 

Deze prachtige witte lichtgevende verschijningen op stelten maken iets speciaals van iedere winters evenement.

Zaterdag 6 januari 13.00, 14.30 en 16.00 uur- verschillende routes door de binnenstad. 

Rare jongens die Romeinen

Cathedra et Saltatio
Traditie in Rome rondom de feestdagen waarbij families bij elkaar op bezoek gingen. Bij gebrek aan stoelen nam iedereen zijn eigen stoel mee. In deze periode zag je dan ook vele bewoners op straat met een stoel in de hand waardoor het spel niet alleen binnenhuis werd gespeeld maar ook op straat. Tijdens de Nijmeegse Winterweken zullen er twee romeinen door de binnenstad struinen met een kar waarop stoelen staan gestapeld en het publiek uitdagen om aan deze romeinse traditie mee te doen

Globum Excutere
Romeinse soldaten spanden in de pauzes netten op de tribunes en gaven de mensen ballen. Hierdoor ontstond er spontaan een mega Bal de Volley. Drie Romeinen lopen door de stad en kunnen elk moment het volleybal net spannen tussen het winkelend publiek en ze voorzien van ballen. Eens kijken hoe sportief het volk in Noviomagum is.

Zaterdag 23 december 11.00-13.00 en 14.00-16.00 verschillende routes door de binnenstad. 

NEC

Op Plein '44 plaatst N.E.C. een voetbalveld. Gedurende de middag zijn er iedere 45 minuten 4 andere spelers en stafleden van N.E.C. aanwezig. Tegen een bijdrage naar keuze (van de ouders) mogen kinderen en andere supporters voetballen met spelers van N.E.C. De opbrengst hiervan gaat naar Serious Request. Daarnaast komt er een 'Koek en Zopie' kraam waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting ALS.
Zaterdag 16 december 13.00-16.00 uur.

 

Unieke silent disco

Wil je het eerste zaterdag van de Nijmeegse Winterweken swingend doorkomen? In het oude Carolus gebouw ben je dan op het juiste adres! Je kan daar terecht om samen met je vrienden een dansje te doen op één van de leuke deuntjes. De dansers van ID Dance zijn aanwezig om samen met jou de sterren van de hemel te dansen.

Zaterdag 16 en zondag, 16.00-21.00 uur voormalig Carolus foyer (Plein 1944).

Koren

Op 16, 17, 23, 24  en 30 december en 6 en 7 januari treden verschillende koren op langs de lichtjesroute. Tijden, locaties en namen van koren worden binnenkort bekend gemaakt.

16, 17, 23, 24  en 30 december en 6 en 7 januari langs de route.

Muziekbingo

Bij de muziekbingo hoor je de mooiste, grootste en meest foute hits voorbijkomen. In plaats van getallen vink je de liedjes met je bingodabber af. Maar bij een foute bingo is het ook bingo, dan mag je een favoriet liedje komen meezingen. Kortom: lekker lallen met z’n allen! We spelen tijdens een bingo-avond een aantal verschillende rondes met een speelduur van ongeveer 20 minuten. Tussendoor instappen is dus geen probleem. In plaats van getallen vind je titels en uitvoerende artiest(en) van muziekfragmenten op je bingokaart. En wees gerust: ook wanneer je normaal niet zo goed bent in het (her)kennen van muziek is de bingo leuk. (Bijna) alle fragmenten zijn namelijk zo geknipt dat de titel minstens één keer voorbijkomt.

Zaterdag 23 december en zaterdag 6 januari tussen 19.00 en 21.00 uur, winterterras Café Holt.

MuZIEum

Tijdens de Nijmeegse Winterweken biedt MuZIEum een hele leuke activiteit aan. Bezoekers krijgen een slechtziende bril op en mogen een Romeins kunstwerk maken. Dit door gebruik te maken van PRIXEL kits en dit te stempelen op een kaartje.

Zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari , MuZIEum.

Night at the library: Kom je logeren in de bieb?

Op zaterdag 7 januari 2024 mogen kinderen een nachtje slapen in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. In het laatste weekend van de kerstvakantie staan er voor kinderen en ouders tentjes klaar in de bibliotheek. Op het programma van ‘Night at the Library’ staat onder meer glow in the dark dichten, Romeinse cartoons tekenen en de ‘Beste Pyjama’-wedstrijd.

 

Dip in echt Romeins bad!

Duik jij met ons mee? 

Ga op 1 januari 2024 fris het nieuwe jaar in en neem een dip in het Romeinse nieuwjaarsbad op de Grote Markt. Leg je zwembroek of bikini dus vast klaar op de 31e. De nieuwjaarsduik was nog nooit zo leuk!

Nog meer redenen om de sprong te wagen:

  • De eerste 300 mensen krijgen een Winterweken muts
  • Er worden vrijkaarten weggegeven voor het Sanadome

Daarnaast is er een echte Werkwijzer photobooth waar je een aandenken aan deze bijzondere ervaring vast kan laten leggen!

Je rolt direct door naar de horecatenten op de Grote Markt voor een nieuwjaarsborrel Van 11:00 tot 15:00 kan je een plonsje wagen.

Zien wij je daar? Oh en… vergeet je duikbril niet 😉!

Maandag 1 januari 2024 11-15 uur plaats op de Grote Markt.

FAQ:

Op welk tijdstip vindt het evenement plaats?

11:00 - 15:00 uur

Wat is de locatie van het Romeins Nieuwjaarsbad?

Op de Grote Markt voor de Waagh.

Is toegang gratis?

Toegang is gratis.

Moet je je inschrijven van tevoren? 

Inschrijven van tevoren is niet nodig. 

Is er ruimte om om te kleden?

Er is bij De Waagh ruimte om om te kleden. 

Is er ruimte om op te warmen?

In de omkleedruimte is er ruimte om na de plons even op te warmen. Daarnaast zijn er verschillende horecagelegenheden open op en rondom de Grote Markt. 

Welke spullen moet ik meenemen?

  • Handdoek

  • Badjas

  • Slippers

  • Warme kleding

Is het water verwarmd?

Het water is niet verwarmd. 

Is er mogelijkheid om te douchen? 

Er zijn geen douches aanwezig. Wel is er ruimte om om te kleden en op te warmen. 

Hoe diep is het bad?

Het bad is 1 meter 30 diep. 

Kan er gedoken worden?

Duiken is niet toegestaan.

Is er een ruimte waar mijn spullen kunnen liggen en is deze ruimte bewaakt?

We hebben een kleedruimte waar spullen kunnen blijven liggen op eigen risico. De ruimte is niet bewaakt.

 

Limes festival

Tijdens de Nijmeegse Winterweken vindt ook het Limes festival plaats. Het programma heeft kwa thema veel overlap en een bezoekje aan het Limes festival is dan ook zeker een aanrader!

Bekijk het hele programma hier.

 

 

 

Nijmeegse Winterweken

Van 16 december t/m 7 januari vinden in Nijmegen de Nijmeegse Winterweken plaats. Een lichtsculpturenroute inclusief Romeinse quiz, straattheater, kinderprogramma in de Stevenskerk, een nieuwjaarsdip in een echt Romeins badhuis en een lichtjesoptocht met het Amalia Kinderziekenhuis; je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken. 

Lees meer