Young Art Weekend: frisse kunst van jong talent

Dit jaar vindt voor het eerst het Young Art Weekend plaats in Nijmegen. Van 1 t/m 3 november tonen de beeldende kunstinstellingen Derde Wal, Expoplu, Extrapool, Galerie Bart, RUIS en Singular-Art werk van vers afgestudeerde kunstenaars, van alle kunstacademies in Nederland. Heb je het gemist? Fotograaf Edwin Smits heeft het voor je vastgelegd! Bovendien zijn de exposities in RUIS en Galerie Bart nog langer te zien: allebei tot en met 22 december 2019.

Eerste stop: Expoplu. In hun eigen expositieruimte in de Paraplufabrieken is een solo-exposotie te zien voor de Biënnale Gelderland (A Doodle, a Diagram, a Disaster van Femke Herregraven). Daarom strijkt Expoplu tijdens het Young Art Weekend tijdelijk neer in het Besiendershuis, met de tentoonstelling Monumental Fluxus. Kunstenaars Elena Chemerska en Astrid Feringa proberen bloot te leggen hoe ideologieën, de onderliggende betekenis en het begrip van monumenten in een nooit eindigende staat van verandering staan.


De tentoonstelling van Expoplu in het Besiendershuis.

Door naar podium en productiehuis Extrapool. Ieder jaar presenteren zij in de tentoonstelling Destillaat de veelbelovende afstudeerders aan de Nederlandse kunstacademies. Dit jaar nodigden ze tien kunstenaars uit voor een werkperiode: van 21 t/m 31 oktober werkten Jesse Asselman, Stephanie Engelbrecht, Ischa Kempa, Radina Kordova, Maria Kozlitina, Lola Safari, Floor Smit, Jasper Verhulst, Marloes Vreeswijk en Sophia Wester aan een expositie door het hele pand. Van keuken tot badkamer, van kelder tot zolder. 
Drie van de tentoongestelde kunstwerken in Extrapool.

Op naar het Honigcomplex, voor de oogst van Galerie Bart. Onder de noemer Nieuwe Oogst wordt hier ieder jaar werk vertoond van pas afgestudeerde kunstenaars. De kunstwerken van Katarina Juričić, Jessica Tiemessen, Hester Haarsma, Robin Valster en Annemiek van der Hoek zijn nog tot en met 22 december te zien!Kunstwerken én een performance in Galerie Bart.

RUIS, een kleine maar sfeervolle tentoonstellingsruimte in de Hertogstraat, kiest ervoor om het werk van één jonge kunstenaar uit te lichten: Liedeke Taen. Deze kunstenaar ziet schoonheid in alledaagse dingen, die de meeste mensen als afval zien: een leeggelopen ballon, een uitgedrukte peuk of een weggetrapte milkshakebeker. Haar expositie A sad love story is geen triest verhaal over een nare break-up met veel liefdesverdriet, maar een ode aan het betekenis vinden in de alledaagse, ‘nietzige’ en kleine dingen om ons heen. Gelukkig is deze tentoonstelling ook tot en met 22 december te zien.


Liedeke Taen in RUIS.

 

Ook Singular-Art aan de Waalkade heeft één kunstenaar uit alle afstudeershows geselecteerd: Bart van Deelen, die studeerde aan de ArtEZ in Enschede.


Bart van Deelen in Singular-Art.

We eindigen de rondgang bij Derde Wal. Dit hedendaagse kunstplatform heeft zich voor de gelegenheid in het oude belastingkantoor tegenover Doornroosje gevestigd. Hier is werk te ontdekken van Pauline Jonker, Jonne de Groot, Koen van Zwol, Bart van Dommelen en Jakob van Klinken. 


Foto's van kunst zijn natuurlijk nooit zo mooi als de kunstwerken zelf. Als je er nog aan toekomt, ga dan met eigen ogen kijken! En zo niet: wij hopen dat het Young Art Weekend volgend jaar weer in onze stad te vinden is.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk