Voor jazz moet je bij JIN zijn: interview Emil en Harold

| Amy Ruiters

Muziek die je eigenlijk niet vast kunt pinnen maar die je wel op het puntje van je stoel laat zitten. De muzikanten die bijna intuïtief samen de meest originele klanken creëren dichtbij en met het publiek. Als concertzaal op avontuur in het interessante onbekende en eindeloze verrassingen van deze brede stijl. En terwijl je oren gespitst de melodieën en harmonieën volgen met een open mind, ook al kost het soms een beetje moeite, kun je je volledig ontspannen en opgaan in de muziek.

Dit zou een korte schets kunnen zijn van live jazz waarbij het in woorden natuurlijk nauwelijks de waarde van de ervaring weergeeft. Zo’n ervaring een keer mee maken? Dat kan, in vele uiteenlopende jazz stijlen in Nijmegen, dankzij JIN. Harold van Grinsven en Emil Roes zijn allebei ontzettende liefhebbers van Jazz en zo doende actief bij Podium JIN, Jazz in Nijmegen. Zij vertellen meer over deze vrijwillige organisatie in een interview.

Harold en Emil

JIN is een club van jazzliefhebbers die al 20 jaar lang concerten organiseert binnen Nijmegen. “We zijn ooit begonnen omdat een eerder Jazzpodium, O42, was verdwenen en er nauwelijks nog jazz te horen was in Nijmegen”, vertelt Harold, “Een aantal liefhebbers hebben dit met veel passie opgepakt.” Tegenwoordig heet deze enthousiaste organisatie Podium JIN omdat ze een podium bieden aan de meest uiteenlopende vormen van jazz. Ondanks dat JIN zelf geen vaste locatie of zaal heeft, organiseren zij zo’n 20-25 concerten per jaar. “Het gros vindt plaats bij Brebl maar we werken eigenlijk overal waar we maar jazz kunnen neerzetten.”

JIN zorgt niet alleen dat de bekende namen naar Nijmegen komen maar geven ook ruimte en aandacht aan lokale jazz helden in de stad en regio. “Nijmegen heeft een fantastisch en toegewijd jazz publiek en een mooie geschiedenis in de jazz.” Ook jong talent in de jazzwereld vindt een podium via JIN. Het stimuleren van (onbekende) jonge frisse muziek en muzikanten en deze koppelen aan het publiek staat hoog in het vaandel. Je kan ze een beetje een eigenwijs podium noemen vanwege hun aandacht voor de aparte en artistieke dingen. Een eigenzinnige uitdaging aangaan gaat vaak niet gepaard met een commerciële insteek. JIN pakt die handschoen graag op.

Emil vertelt dat het de visie is van JIN om verschillende soorten jazz te brengen en op die manier voor een heel breed publiek jazz aan te bieden. Harold vervolgt enthousiast “Er staat wel altijd iets kwalitatief goeds. Dat kan je ook verrassen! De beroepsmusici houden het live avontuurlijk maar wel zo dat het geheel klopt.” Beide heren zijn het er sterk over eens dat jazz ook een bepaalde ontwikkelingen behoort te tonen. “We willen bijdragen aan een klimaat waarin de muzieksoort zich kan ontwikkelen en luisteraars hiervoor gaan openstaan.” Door JIN worden de musici, muziek en het publiek bij elkaar gebracht, afstand is er niet of nauwelijks. Iedereen is onderdeel van wat er ontstaat en achteraf is er altijd een meet-and-greet. “Dit maakt dat de muziek ook anders binnenkomt bij jou als luisteraar. Het zorgt voor een ervaring.”

De Raad van Toezicht

JIN bestaat dus al 20 jaar en dat wil JIN zeker gaan vieren. Volgend jaar wordt er feestelijk uitgepakt door een grote naam op het podium uit te nodigen. Maar dan moet er wel ruimte zijn voor alle jazzliefhebbers en er geen beperkende maatregelen heersen: een feestje moet ook een feestje kunnen zijn! Dit jaar ligt de focus vooral bij het door laten gaan van zoveel mogelijk concerten. “We willen de musici blijven steunen en het hongerige publiek voeden.” Wat in ieder geval feestelijk is, is dat JIN traditiegetrouw (zoals de afgelopen 6 jaar) samenwerkt met het festival Stranger than Paranoia. Ook dit jaar, op kerstavond, kun je genieten van een avontuurlijk jazzprogramma in Brebl als opening van het landelijke festival met o.a. de bekende klarinettist David Krakauer. Op 15 januari vindt vervolgens de landelijke afsluiting van het festival plaats in LUX waarbij De Raad van Toezicht de oren van je hoofd speelt. Een bijzonder optreden want deze band is ooit begonnen bij JIN en zal tevens die avond hun laatste concert spelen bij JIN.

Is jouw interesse gewekt om de jazz in Nijmegen te gaan ontdekken? Kijk snel op de website van JIN. Met behulp van de mailinglijst, YouTube-kanaal en goede omschrijvingen van de uitgenodigde bands houdt JIN je op de hoogte van het jazzlandschap en welke muzikale avonturen jij kan ervaren in Nijmegen. Harold en Emil zien je natuurlijk graag terug bij een van de vele concerten. Veel plezier op avontuur.

Benjamin Herman en Han Bennink

Fotografie: Emil Roes

Dit vind je misschien ook leuk