THEATER VIER, HET INTIEMSTE THEATER VAN NIJMEGEN

| Luus Veeken

Een beetje verscholen, in de Derde Walstraat op nummer 98, zit Theater VIER. Een goed bewaard geheim, dat kleine theater. Wat gebeurt daar eigenlijk?  Waarom moet je er zeker eens een voorstelling bezoeken? Nijmegen Cultuurstad ging langs en sprak met directeur-eigenaar Jeroen de Blij.

De naam van het theater, VIER, heeft een dubbele betekenis. Vier in de zin van het vieren van een feestje of een gedenkwaardig moment. En vier in de zin van vier de teugels, geef je over aan de verbeelding. Op de begane grond is een theaterzaaltje met een kleine vijftig stoelen. Over de speelvloer ga je naar je zitplaats. Boven, onder de karakteristieke dakspanten, een genoeglijke ontmoetingsruimte waar je na de voorstelling kunt napraten over wat je gezien en ervaren hebt. En, helemaal leuk voor bezoekers, de theatermakers tref je er na de voorstelling natuurlijk ook aan.

Laat je verbeelding het werk doen

Jeroen de Blij, bedrijfskundige van oorsprong, had een veeleisende functie in de logistiek. Op den duur kon dat leven hem toch niet bekoren en vestigde hij zich als bedrijfstrainer. Jeroen is, hoe kan het anders, verzot op theater en acteren. “Ik ontdekte dat theater zoveel mooie ingangen biedt om je te ontwikkelen. Als je in een gecreëerde wereld stapt ontdek je opeens dingen over jezelf. Laat je verbeelding het werk doen. Leren door beleven, dat werkt het best”, vertelt Jeroen enthousiast. Steeds vaker zet hij dan ook theatervormen in bij de trainingen die hij geeft. Zo kan hij zijn bedrijfskundige achtergrond combineren met zijn passie.

Drieënhalf jaar geleden kwam Theater VIER op zijn pad, vertelt Jeroen. De vorige bewoner, het Vrijdagtheater, ging het pand verlaten en Jeroen zag zijn kans schoon: een eigen theater, klein, intiem en bijzonder. In Theater VIER kan hij bedrijfstrainingen en theater combineren. Er vinden voorstellingen plaats en Jeroen maakt gebruik van de ruimtes voor zijn trainingen.

Podium voor jonge theatermakers

VIER werkt veel met jonge mensen, enthousiaste theatermakers die een podium zoeken en zich verder willen ontwikkelen. In ruil voor de faciliteiten die VIER biedt, verrichten zij er hand- en spandiensten zoals de bar draaien. Gestreefd wordt vooral naar voorstellingen die de mensen raken. Kwaliteit van het gebodene staat daarbij voorop. Jeroen is altijd op zoek naar samenspel. Zo organiseert hij de voorstellingen samen met theatermakers. Inmiddels is er een netwerkje van professionele theatermakers die op die manier gebruik maken van de faciliteiten van Theater VIER.

Voorstellingen

Het theateraanbod is divers en vernieuwend. Toneelvoorstellingen, monologen, literaire avonden, poëzie, muziek, debatten en cross-overs met combinaties van verschillende theatervormen. Het concept VIER de Monoloog, met op één avond twee solovoorstellingen van vernieuwende theatermakers, is al aan de vijfde voorstellingsavond toe. In VIER over 8 verzorgen Podium 8 en Theater VIER muzikale voorstellingen. En binnenkort de voostelling Een bruid in het doodsbed, naar het boek Het laatste bed van Hugo Claus.

Benieuwd naar het intiemste theatertje van Nijmegen? Kijk voor meer informatie en het programma op de site www.VIERhettheater.nl.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk