Ontdek verhalen achter Afrikaanse mode in Fashion Cities Africa

| Simone Vos

Noem het kunst, noem het geschiedenis, noem het een levensstijl. Hoe je het ook ziet, mode vertelt altijd een verhaal. In de nieuwe expositie Fashion Cities Africa in het Afrika Museum (Berg en Dal) wordt dat maar al te goed duidelijk. Als bezoeker krijg je diverse modeontwerpen uit vier verschillende steden in Afrika voorgeschoteld. Ieder item en iedere stad heeft z’n eigen verhaal en dat laat de expo prachtig zien.

De expositie is verdeeld in de steden Johannesburg (Zuid-Afrika), Casablanca (Marokko), Lagos (Nigeria) en Nairobi (Kenia). Iedere stad heeft z’n eigen mode-items, die zijn geselecteerd door bloggers, ontwerpers, stylisten en fotografen. Waar ontwerper Marianne Fassler voor Johannesburg koos voor kleurrijke items met prints, gaat ontwerperscollectief The Sartists (ook Johannesburg) juist voor stijlvolle witte jurken en een pak. De serie Tennis Looks is geïnspireerd op tenniskleding en verwijst naar de apartheid: tennis was destijds vooral een sport voor witte mensen.

Bovenaanzicht van de tentoonstelling

Verbinding met de stad

Dat de kledingstukken een verhaal vertellen, is dus heel duidelijk. Ieder item draagt een eigen geschiedenis mee en iedere stad ook. De intieme setting waarin de expositie is opgezet, zorgt ervoor dat je bij elke stad en ontwerper blijft staan, om écht te lezen waarom deze mode-items zijn gekozen. En waarom dat ook iets zegt over het land waar de kleding mee verbonden is. Bij Casablanca zie je bijvoorbeeld de ontwerpen van Said Mahrouf, die veel glanzende stoffen en asymmetrische elementen in zijn jurken verwerkt. Voor de geëxposeerde jurken werkte hij samen met een kunstenaar die traditionele Marokkaanse technieken toepast. Zo schijnt de Marokkaanse traditie door in de hedendaagse modeontwerpen.

Diaspora 

Diaspora

Naast de expositie van de vier modesteden en hun modeparels, is er ook een verdieping hoger Diaspora: Afrika buiten het continent. Hier zie je diverse Nederlandse modeontwerpers die zich lieten inspireren door de Afrikaanse cultuur, of door Afrikaanse ontwerpers die in Nederland bekend zijn geworden. Zo laat Lady Africa in haar ontwerp Power Suit (headerfoto) bijvoorbeeld zien hoe trots zij is op sterke vrouwen in Afrika, die nog steeds kennis en kracht van generatie op generatie doorgeven.

Afrikaanse waxprints

Neem de tijd

Fashion Cities Africa daagt je uit om goed te kijken. Op het eerste gezicht zie je vooral veel kleur, prints en soepel vallende stoffen, maar wie op de details en materialen let, ziet juist veel verschil. Dit is een expositie om de tijd voor te nemen. Om de verhalen te lezen, de stoffen te bekijken en om alles ook even te laten bezinken.

De expositie is te zien t/m 1 maart 2019. Iedere zondag zijn gratis rondleidingen te volgen door de tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op https://www.afrikamuseum.nl/nl/zien-en-doen/fashion-cities-africa-expo.

Scroll naar beneden voor meer foto's van Fashion Cities Africa!

Ook te zien in het Afrika Museum: BITTER Chocolate Stories, over kinderarbeid op cacaoplantages in West-Afrika (t/m 1 juni 2020).

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk