Nijmeegse Kunstnacht: Galerie Bart en VR-Lab

Nijmeegse Kunstnacht: samenwerking Galerie Bart en VR-Lab tilt bezoekers op

| Luus Veeken

Een ongebruikelijke samenwerking met verrassende resultaten: Galerie Bart en het VR-LAB presenteren tijdens de kunstnacht een virtueel kunstwerk, dat door een kunstenaar in real time om je heen wordt gemaakt. Wij spraken met Xera Alberts van Galerie Bart en Teun Teeffelen, medeoprichter van VR LAB.

VR LAB en Galerie Bart Nijmegen zijn buren in het Honigcomplex. De eerste is gespecialiseerd in virtual reality. ‘Nepwerelden in 3D’, noemt Teun Teeffelen van VR LAB het een beetje oneerbiedig. Je krijgt een speciale bril op waarmee je de virtuele wereld om je heen kunt bekijken, maar daarin sensoren die registreren waar in die virtuele ruimte je je bevindt. In die niet-bestaande wereld kan je dus ook gewoon rondlopen. Het is net alsof je helemaal omgeven bent door een groot, driedimensionaal beeldscherm. Je kijkt niet zozeer naar de wereld die geprojecteerd wordt; het voelt alsof je er deel van uitmaakt.

VR wordt onder meer gebruikt voor levensechte trainingen of om toekomstige bewoners een nog te bouwen appartementencomplex te laten ervaren. Er is zelfs een VR-training voor hartritme-massage, waarbij het slachtoffer geen pop maar een virtueel persoon in een levensechte situatie is. ‘De ambulance komt aanrijden, omstanders schreeuwen. Dat is vele malen echter dan dat je in een lokaal op een pop oefent’, aldus Teun.

Galerie Bart is – je raadt het al – een kunstgalerie. De galerie organiseert tentoonstellingen rond een kunstenaar of thema, en spot aanstormend talent op kunstacademies. Xera Alberts: ‘Virtual reality-kunst vinden we als galerie bijzonder interessant, maar normaal gesproken kunnen we het niet vertonen. Daarvoor is het te gecompliceerd. Heel leuk dus dat het nu wel kan, dankzij de samenwerking met onze bovenburen’.

Beeldscherm is overal

In het kader van de Kunstnacht wordt bij Galerie Bart straks in de VR-wereld een kunstwerk gemaakt. Xera geeft aan dat je wel een kunstenaar in dienst moet hebben die daar vertrouwd mee is - lang niet iedere kunstenaar kan immers zomaar in virtual reality werken. Hoezo, beeldscherm? Het beeldscherm is overal. En je hebt geen toetsenbord, nee, je moet je eigen handen gebruiken. Maar Roos Mulder, pas afgestudeerd aan de hogeschool voor de kunsten in Arnhem, kan dat.. Gewapend met VR-bril en virtuele kwasten gaat zij tijdens de Kunstnacht in Galerie Bart een kunstwerk in de virtuele ruimte schilderen. Er zijn negen VR-brillen beschikbaar voor mensen die komen kijken. Of ‘komen kijken’, dat is eigenlijk te zacht uitgedrukt: je staat er middenin, in de creatie van een kunstwerk.   

Beleef virtuele creatie mee

Als de mensen straks in de Kunstnacht voelen dat ze echt in de VR-wereld van de kunstenaar gekeken hebben, iets meemaken wat hen optilt, dan zijn Xera en Teun tevreden over hun Kunstnachtproject. Het meebeleven van de creatie van een VR-kunstwerk is uitzonderlijk. Je kan er natuurlijk een filmpje op YouTube over bekijken, maar dat blijft een filmpje in het platte vlak. Bij Galerie Bart kan je het in de Kunstnacht echt meebeleven. Een unieke kans.

Je vindt Galerie Bart in het Honigcomplex aan de Waalbanddijk 14c. En mochten op het moment dat je arriveert alle VR-brillen in gebruik zijn, dan kan je vast genieten van de overige kunst in de galerie, terwijl je wacht op je beurt om de virtuele wereld te betreden.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk