Nijmeegse kunstarbeid: De Gebroeders van Lymborch

| Leanne Klauwer

Het is nieuwjaar. Aan het hof van de Franse hertog Jean du Berry is het feest. De hertog zit aan de tafel rechts, in het blauwe gewaad. De prent waarmee de Gebroeders van Lymborch dit gebeuren vastlegden is bijzonder. Op deze illustratie experimenteren de kunstenaars namelijk met diepte. De manier waarop ze de randen van hun pagina’s invullen is ook nieuw. Hoewel ze waarschijnlijk nooit in Italië zijn geweest, zien experts hier toch de kenmerken terug van de Italiaanse schilderkunst. 

Herman, Paul en Johan van Lymborch worden in de veertiende eeuw geboren in Nijmegen. Als zonen en kleinzonen van kunstenaars krijgen de broers het vak met de paplepel ingegoten. Hun vader en grootvader zijn namelijk bekende schilders: Arnold de Lymborch en Johannes de Lymborch. 

Op naar Frankrijk

Na de dood van hun vader, stuurt oom Jan Maewael de broers naar Parijs om in de leer te gaan bij de beroemde Franse schilder Alebert de Bolure. Daar blijven ze echter niet lang. De pest breekt uit en de broers worden naar Nijmegen teruggestuurd. Deze reis verloopt niet zonder slag of stoot. Door conflicten tussen het hertogdom van Gelre en het hertogdom van Brabant worden ze gevangen gezet. Hoewel hun oom erin slaagt de broers vrij te kopen, keren ze niet meer naar Nijmegen terug. 

In plaats daarvan belanden de drie broers aan het hof van hertog Jean de Berry in Auvergne, Frankrijk. Jean de Berry was een groot kunstliefhebber en gaf de gebroeders opdracht een getijdenboek te illustreren. Dit is tot op de dag van vandaag een van hun bekendste werken: Les Très Riches Heures du Duc de Berry, waaruit ook de eerdergenoemde prent afkomstig is. 

De Pest 

In 1416 sterven de drie broers in Bourges, Frankrijk waarschijnlijk aan de gevolgen van de pest. Tot die tijd zijn ze aan het hof van De Berry blijven werken. Hun kunst is voor geboorteplaats Nijmegen nog steeds van belang. In het Huis voor de Gebroeders van Lymborch (Burchtstraat 63) zijn, naast de afbeelding hierboven, nog veel meer prenten uit de werken Les Très Riches Heures du Duc de Berry en Belles Heures te bewonderen. 

Dit vind je misschien ook leuk