Music Meeting Festival: een driedaags muzikaal avontuur

| Ferhat Tokbay

Music Meeting Festival gaat al meer dan 35 jaar dwars door genres en culturen heen. Een combinatie van binnen- en buitenlands talent zorgt voor unieke optredens. Eindelijk mag de volgende editie weer plaatsvinden op 4, 5 en 6 juni. Sophie Blussé, zakelijk leider van het festival, kijkt er naar uit om “drie dagen lang bezoekers op muzikaal avontuur te sturen, op de vertrouwde festivallocatie Park Brakkenstein.”

Al 35 succesvolle edities 

De eerste editie van Music Meeting vond plaats in 1985. In een periode waarin niet-westerse muziek steeds makkelijker de grens over reist, wordt ook Nederland bereikt door buitenlandse invloeden. Artiesten brengen exotische muziekstijlen en cultuur met zich mee. Via Music Meeting kunnen bezoekers kennis maken met deze opkomende en gevestigde talenten van over de hele wereld. 

Na 35 succesvolle edities te hebben georganiseerd, is er de afgelopen twee jaar geen festival geweest vanwege de pandemie. Music Meeting heeft echter niet stilgezeten; ze creëerden Music Meeting All Ears. “Met All Ears proberen wij – net als op het festival – meer dan alleen muziek aan te bieden,’ zegt Sophie, “Het is een online muziekkanaal met verdieping, podcasts, een kijkje achter de schermen, maar natuurlijk ook steengoede muziek.” Hoewel All Ears in de lockdown is ontstaan, blijft het 365 dagen per jaar doorgaan - ook in de toekomst. 

Online ontmoet fysiek

Het fysieke festival vindt plaats van 4 tot en met 6 juni in Park Brakkenstein en heeft als thema ‘Cuba Upside Down’. “Dat is echt een idee geweest van Maite Hontelé, artistiek leider van Music Meeting,” geeft Sophie aan. Maar wat voor artiesten kunnen we dan verwachten met een thema als deze? Met 38 optredens verspreid over drie dagen, en meer dan alleen Cubaanse artiesten, zit er gegarandeerd iets bij voor iedereen. Echter zijn er een paar namen die Sophie graag extra toelicht...

Raquel Kurpershoek

Een jonge opmerkelijke zangeres, die van jongs af aan al bezig is met muziek. Raquel heeft Nederlands-Spaanse roots en is net afgestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam. Als beginnend artiest krijgt zij vanuit Music Meeting alle handvatten die ze nodig heeft om verder te groeien. Onder de vlag van Gelderland Talent Stage krijgt Raquel de mogelijkheid om zich op meerdere manieren te laten zien en horen op Music Meeting Festival. 

Osain del Monte

Voor hun eerste bezoek naar Nederland neemt deze band pure Cubaanse vibes mee. De groep jonge percussionisten, zangers en dansers uit Havana die in 2012 werd opgericht, is met recht nu al een van de hoogtepunten van het festivalprogramma. 

Alain Pérez

De Latin Grammy winnaar, bassist én zanger Alain Pérez laat je horen wat Cuba muzikaal allemaal in huis heeft. Dit doet hij niet alleen, maar met zijn ‘orquesta’, de nieuwe generatie Cubaanse artiesten. “De uitkomst van dit optreden kunnen we niet voorspellen, maar wel kunnen we nu al garanderen dat het festival in vuur en vlam zal worden gezet”, aldus Sophie.

Meer dan een muziekfestival

Dit zijn echter maar een paar van de vele namen die in het Pinksterweekend te horen zullen zijn. Zo zal All Ears natuurlijk ook aanwezig zijn op het festival: het online muziekkanaal gaat letterlijk drie dagen ‘offline’. “Denk aan een media booth zoals bijvoorbeeld 3FM die op festivals heeft, waar je kennis kan maken met artiesten. Alleen hebben wij ervoor gekozen om dit midden op het terrein te doen,” zegt Sophie met een glimlach. Het verdiepende randprogramma van All Ears vormt het hart van het festival, waar je op de huid van de muzikanten kleine perfomances, livesessies, interviews en meer kunt beleven.

Binnenkort kun je op de website lezen wat er allemaal te zien, te doen en te beleven is op Music Meeting Festival. Ook is er een programmaboekje in je maak en kun je nu al kennis maken met het thema Cuba Upside Down via de speciale festivalpagina www.musicmeeting.nl/cuba

Op 4, 5 en 6 juni barst Music Meeting Festival los met een rijk programma bestaande uit getalenteerde artiesten en muzikanten vanuit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hier verkrijgbaar.