Kunstenaar Uwe Poth inspireert scholieren

| Heyta Melssen

Op dit moment loopt er een expositie in het Valkhofmuseum van de in Nijmegen wonende landschapsschilder Uwe Poth. In zijn tentoonstelling ‘Land in zicht’ toont Poth schilderijen waar je als bezoeker naar blijft kijken. Zijn werk zit vol verhalen uit het verleden, mythologische verwijzingen maar ook portretten en stadsbeelden zoals de Stevenskerk, in een fascinerende combinatie van technieken.

Het werk van Poth vormt een inspiratiebron, zeker ook voor jongeren. Vandaar dat Odette Straten, hoofd activiteiten van het Valkhofmuseum, een langgekoesterde wens in vervulling laat gaan. “Wij wilden eigenlijk al heel lang samenwerken met scholen in Nijmegen en ook vanuit de scholen zijn regelmatig vragen binnengekomen naar bijvoorbeeld expositieruimte. Toevallig is die ruimte er nu en biedt deze tentoonstelling een mooi aanknopingspunt met zijn verwijzingen naar Nijmegen en de natuur. Dat vormde een mooie aanleiding voor deze samenwerking.”

De expositie

Die samenwerking beleeft op donderdag 1 maart 2018 zijn officiële startmoment met de opening van de eerste scholierenexpositie Kleur Kronieken, samengesteld en gemaakt door leerlingen van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN).

In de dagen voorafgaand aan de opening werkten de leerlingen hard aan de inrichting van de tentoonstelling, onder begeleiding van docent Jeroen Steinmetz. De leerlingen hebben alles zelf moeten doen, tot en met het maken van de informatiebordjes aan toe. Medewerkers van het Valkhofmuseum gaven daar waar nodig een kleine aanwijzing, maar zelf doen stond voorop. En daarbij viel op hoe goed de leerlingen uit alle jaarlagen met elkaar samen konden en wilden werken. Er zijn werkelijk bergen verzet, geen moeite was hen te veel: extra lange dagen, lessen missen en regelmatig op de fiets heen en weer terug van school naar het museum.

Ook bij de openingsceremonie laten de leerlingen zich niet onbetuigd. Docente beeldend vormen Daphne Kreukels is ‘supertrots’ op haar leerlingen. Vooral hoe Evy, Janne en Maud hun openingspraatje houden, ten overstaan van het hele gezelschap. “Echt petje af.” Wel jammer vindt ze dat de aanlooptijd erg kort was. “Als we nog iets langer hadden kunnen werken, was dat de kwaliteit zeker ten goede gekomen.”

Wie werken hieraan mee

Leerlingen uit klas 2 tot en met examenklassen hebben meegewerkt en kunstwerken aangeleverd voor de expositie. Zo heeft klas 2Jc gewerkt met plakkaatverf op papier. Een aantal leerlingen uit 2Jg heeft acryl op doek aangeleverd. Met handvaardigheid hebben leerlingen uit klas 3 en 4 gewerkt aan objecten in 3D. De examenleerlingen uit mavo 4 en havo 5 hebben werken van acryl op papier aangeleverd. Door de groep foto/film in 4 havo is een prachtige film gemaakt.

Odette Straten vertelt dat zij onder de indruk is van de kwaliteit van het werk van de leerlingen: “Echt fantastisch, zowel de schilderijen als de 3D-objecten! En de film! We wilden die eerst vertonen op een klein scherm, maar omdat hij zo mooi is geworden, projecteren we ‘m nu met een beamer op de wand.”

Tijdens de opening was ook kunstenaar Uwe Poth zelf aanwezig. Het werd zeer op prijs gesteld dat hij gewoon tussen de leerlingen ging zitten. Zijn oordeel over de expositie was niet mis te verstaan: “fantastisch!” Hij was onder de indruk, zowel van het werk als de spontaniteit van de leerlingen.

En verder

Het Valkhofmuseum zou graag door gaan met dit project. De samenwerking met de SSgN is in elk geval heel goed bevallen. “Het enthousiasme was groot en dat stimuleert zeker om door te gaan”, aldus Straten. Zij zou dan ook graag zien dat in de komende periode veel leerlingen met hun ouders het museum bezoeken. “Dan is ons doel bereikt.”

De SSgN is de eerste school die exposeert, van 1 t/m 25 maart. Daarna volgen nog enkele scholen. De expositie ‘Land in zicht’ duurt nog tot 21 mei en dan is ook deze editie van de scholierenexposities voorbij. Maar, zoals gezegd, dit project zou zeker een vervolg kunnen krijgen. Dus laat de bezoekers maar komen.

Fotografie:Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk