Jazztronomy x De Bloemerbar: Het Eerste Avondmaal

| Loek Janssen

Met de zomer nog ver weg en de feestdagen achter de rug had het zondagmiddag 14 januari zomaar een trieste middag kunnen worden. Maar toen was daar ‘Het Eerste Avondmaal’, waarvan nog lang zal worden nagenoten. Op die middag kwam het drietal koks van culinair vriendencollectief Jazztronomy bij elkaar in de Bloemerbar in Nijmegen om meer dan zestig gasten te voorzien van een veelzijdig en ongebruikelijk gangendiner. Het klopt dat zij een idee hadden, voorbereidingen hadden getroffen, en alle benodigdheden voor een wereldmaaltijd hadden verzameld. Maar hoe het echt zou gaan uitpakken was onduidelijk, want alles wat zij die dag serveerden hadden zij nooit eerder gemaakt.

De naam zegt het al: Jazztronomy brengt jazz en gastronomie samen en dat doen ze door te improviseren in de keuken. Op die zondag verzorgden het kokstrio een uniek evenement in samenwerking met de Bloemerbar. Het was dineren in de setting van een nachtclub. Een middag vol goede muziek, waanzinnig lekker eten en buitengewone dranken. En natuurlijk, wanneer gekookt wordt voor zoveel mensen kan een menu niet ontbreken. Maar het was jazz bovenal, omdat het bruiste, omdat het vernieuwend was, omdat het cool was. 

Muziek in de keuken

De manier waarop Jazztronomy hun evenementen benadert doet denken aan hoe jazzmuzikant Miles Davis zijn wereldberoemde album ‘Kind of Blue’ opnam. Geen enkele artiest van Davis’ band was er daarbij van op de hoogte wat zij precies zouden gaan spelen. Het draaide allemaal om improvisatie en inspiratie. Precies volgens dit gedachtengoed gaan de koks van Jazztronomy te werk: de kunst van improvisatie en inspiratie. Maar dan in de keuken. 

Spoken word-artiest Daaf Verjans luidde het diner in waarmee hij het ijs brak. De herkenbaarheid van zijn stuk over de al terzijde geschoven goede voornemens die begin van het jaar waren gemaakt stelde iedereen op zijn gemak. Vervolgens vertelde chef Max Pesch in het kort wat hem ertoe zette om Jazztronomy te beginnen: een liefde voor koken en muziek. Het werd snel duidelijk dat de belangrijkste ingrediënten van een goed gerecht niet ui en knoflook zijn, niet kruiden en zelfs niet zout en peper. Maar muziek. 

Een symfonie van smaken en klanken

Daarna streek de naald neer in het vinyl, gingen de zaallampen op de juiste kleur en kon men beginnen aan wat nooit eerder gegeten was. Onder andere kroepoek van aardpeer, ‘Kimchi Bombs’ van Hollandse spruitjes, een mozaïek van prei met yuzu en algen. En als klap op de vuurpijl een dessert met ijs van eekhoorntjesbrood en karamel van oesterzwam. Vijf gangen met vijf dranken, alles vegetarisch en voor ieder de keuze voor een alcoholische of alcoholvrije drank. Bij elke gang veranderde de kleur van de lampen en kreeg de setting weer een nieuwe uitstraling. En het zou geen Jazztronomy zijn geweest als niet elke gang vergezeld werd door een bijpassend muziekalbum die de gasten tevens van het menu konden aflezen. Onder andere Digable Planets en Ezra Collective draaide rondjes in de pick-up.  

Bij Jazztronomy ben je niet alleen gast, maar deel van een publiek. De scheiding tussen keuken en eetzaal was er niet. Er werd gekookt onder de ogen van alle aanwezigen. Als een voorstelling waarbij je mag proeven hoe goed er gespeeld wordt. Werp een blik achter de bar en aanschouw hoe de koks op muzikale wijze hun gerechten bereiden. Letterlijk, want af en toe gaat er een vuist de lucht in en bonkt deze mee op het ritme van de bas. Het kokstrio heeft het net zo naar de zin als de gasten. En wanneer de keukenmeesters even niks te doen hebben dan mengen zij zich, maken ze een praatje en scheppen hier en daar stiekem nog een beetje bij. Om vervolgens met nog meer enthousiasme te beginnen aan de voorbereidingen voor de volgende gang. 

Uniek concept

Jazztronomy heeft al verschillende evenementen georganiseerd bij onder andere brouwerij Nevel, Franco James en regeneratieve boerderij Bodemzicht, en elke nieuwe locatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De Bloemerbar leende zich echter perfect voor dit heerlijke concept. Die middag smolten koken en muziek, dankzij de setting die aan beide disciplines een podium gaf, samen tot Jazztronomy. De Bloemerbar geeft kwaliteit aan het geluid, de koks aan het eten. Daarnaast biedt dineren in een club een unieke ervaring en intimiteit die je niet vaak tegenkomt. 

Dat er naderhand ook nog gedanst ging worden was bijna vanzelfsprekend. De muziek was lekker, de buik zat vol en men had lang genoeg gezeten. Ook de koks waagden zich op de dansvloer en genoten van hun geslaagde avond. Zo maakten zij van een druilerige zondag in januari er een om niet snel te vergeten. 

Benieuwd naar het concept en de evenementen van Jazztronomy? Meer informatie vind je op hun website

 

Fotografie: Bob Janssen

Dit vind je misschien ook leuk...