Interview met De Basis Residents: Thaïti

| Amy Ruiters

Het gevoel van een tropisch eiland zit al in de naam; Thaïti neemt je met muzikale klanken mee naar een bubbel waar iedereen welkom is en je wordt uitgenodigd om met een lach op je gezicht te dansen. De Nijmeegse band is resident bij De Basis, een muzikale plek om ideeën uit te wisselen en waar muzikanten van allerlei niveaus elkaar kunnen vinden. De bandleden brengen vol vocale kracht en met grote passie voor muziek een unieke show en klank. Samen met Misprint en de Super Soakers delen ze een repetitieruimte in het oude pand van Doornroosje. “De muziek die wij spelen brengt ons twee drie keer in de week samen in deze ruimte, en we hopen dat het ook ons publiek samenbrengt.”

De eerste noot

Thaïti is tegenwoordig niet meer dezelfde band als toen ze begonnen. De dynamische en natuurlijke groei van deze groep heeft gezorgd voor nieuwe klanken en vormen op het podium. Het ontstaan van de band wordt wél nog altijd gedragen als de inspiratie. Het is een leuk feitje dat de band zijn origine vindt in de uitgaans kelder van Nijmegen, de NDRGRND. Hier leidde een gesprek en een goede vibe ertoe om samen muziek te gaan maken, maar dan wel bovengronds: “We zeiden eigenlijk; wat nou als we een band maken die een mix wordt tussen Arcade Fire en Black Sabbath”.

Het balletje ging rollen en een eerste bandformatie kwam tot stand, grotendeels vanuit “via via” connecties. Een tweede grote inspiratiebron werd gevormd door de film Stop Making Sense van de Talking Heads, waarin werd weergegeven hoe de band van niks tot een complete liveshow ging. “Dat was het vuurtje voor ons”, vertellen ze lachend. “Beter goed gejat dat slecht bedacht”.

Creatieve projecten

De bandleden van Thaïti zijn allemaal in Nijmegen opgegroeid en kenden deze locatie al van jongs af aan. Rond 2015 doken de eerste geruchten op over plannen om iets met het oude Doornroosje gebouw te doen. “Hier hebben we alles meegemaakt, van ons eerste live concert tot soms zelfs iemands eerste kus.” Dit was al genoeg motivatie om actief deel te nemen aan menig project in het oude Doornroosje.

Lokale samenwerkingen

Daarnaast draagt Thaïti ook een erg sociaal jasje binnen de muziekwereld in Nijmegen. Zo hebben ze vaker het initiatief genomen om creatieve projecten op te zetten die niet alleen om hun eigen band draaiden, maar ook om andere bands. Het doel om de Nijmeegse muziekscene bij elkaar te brengen, maakte het concept van De Basis ontzettend aantrekkelijk. “Wij probeerde dat onderling en met lokale samenwerkingen al op te zoeken. Dat is onze drive en power. Dus we hebben een twaalf-pagina-lang document ingeleverd, omdat we hier zo graag bij wilde zijn.”

Eerst lekker spelen

Thaïti gaat deze zomer weer aan de slag, zowel op het podium als in de studio. Met als doel om na de zomer een plaat op te nemen, genieten ze er momenteel vooral van om weer op het podium te staan. De nummers zijn dan ook bijna allemaal nieuw, want deze band heeft niet stilgezeten in de afgelopen maanden. “We hebben plannen voor een liveshow. In mijn hoofd leven deze allemaal, want net als dat we niet één A4tje inleveren voor De Basis, kunnen wij ook bijna een boek schrijven over onze ideeën voor de live shows”, vertelt de band. “Maar eerst gaan we gewoon lekker spelen.”

Het belang van zelf genieten en lekker in je vel zitten op het podium staat hoog in het vaandel bij de leden van Thaïti. “Wij willen de band zijn die wij zelf graag live willen zien. In contact staan en interacteren met ons publiek is absoluut belangrijk. Dat is anders dan gewoon liedjes doen en ‘ciao’.”

Benieuwd geworden naar de muziek van Thaïti? Beluister het hier via Spotify en laat je meevoeren naar het eiland! Lukt het niet om de band live te zien? Dan raden de bandleden je vooral aan om ook andere lokale muzikanten en bands in Nijmegen op te zoeken. Ontdek lokale muzikanten en bands bijvoorbeeld op de open dag van De Basis, of kom naar de het Muzikantencafé. Veel luisterplezier en dans met een lach! 
 

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk...