Rob Michels

Interview: Lammerentour op Theaterschip De Zeester

| Luus Veeken

Om cabaretier te worden moet je natuurlijk ervaring opdoen met optreden voor publiek. De voorstellingenreeks ‘De Lammerentour’ geeft jong cabaretier-talent die mogelijkheid. Studenten van de Koningstheateracademie in Den Bosch spelen een avondvullend try-outprogramma. De Lammerentour doet ook Nijmegen aan. Op een unieke locatie, op Theaterschip De Zeester, demonstreren getalenteerde, beginnende cabaretiers hun kunnen. Redacteur Luus Veeken sprak met Rob Michels van KIEK en organisator van de Lammerentour in Nijmegen en met Arnolf Hendriks, rijzende ster in de wereld van het cabaret.

KIEK

KIEK presenteert theater en kleinkunst in een nieuw jasje op bijzondere Nijmeegse locaties. ‘Jonge theatermakers moeten vlieguren maken, ervaring opdoen met publiek’, vertelt Rob. ‘In de praktijk is dat lastig. Theaters willen vooral theatermakers die al naam hebben gemaakt. Een avondvullende voorstelling voor beginnende cabaretiers is te veel gevraagd. KIEK stelt jonge theatermakers uit (het Rijk van) Nijmegen in staat op te treden voor publiek’, aldus Rob die zelf ook uit het theatervak afkomstig is. ‘We zeggen tegen beginnende theatermakers: Kom maar, toon je maar aan het Nijmeegse publiek. Dat is toch leuk voor Nijmegenaren, kennismaken met een beginnende theater-coryfee, die later volle zalen trekt! Je weet niet waar het naartoe gaat, maar je weet straks wel: ik was erbij.’ Door de Lammerentour naar Nijmegen te halen biedt KIEK beginnend cabaretier-talent de gelegenheid Nijmegenaren te tonen wat ze in hun mars hebben. Steeds drie beginnende cabaretiers samen zorgen voor een afwisselende en boeiende voorstelling. De inkomsten uit de voorstellingen komen ten goede aan de cabaretiers.


Links: Rob Michels en rechts: Arnolf Hendriks

Enthousiast applaus

Dat Rob het theatervak en de jonkies een warm hart toe draagt is overduidelijk. Zelf wist hij al heel vroeg dat hij iets met theater wilde doen. In het museum Van Draaiorgel tot Pierement mocht hij als klein jongetje eens een draaiorgel draaien. Hij deed dat met flair, maakte een diepe buiging naar de toeschouwers en… kreeg een enthousiast applaus. Dat gevoel heeft hem nooit meer verlaten, het smaakte naar meer. Hij ging naar de Kleinkunstacademie en werd theatermaker. En nu dus ook organisator van KIEK.

Grappigste student

Arnolf Hendriks, cabaretier in opleiding, heeft de lammerenvuurdoop in Nijmegen inmiddels al achter de rug. Op 21 januari verzorgde hij samen met twee collega–studenten een cabaretvoorstelling. Hij kijkt met genoegen terug op de avond en op de plezierige organisatie. ‘Ik kan soms bang zijn dat ik dichtsla. De ondersteuning door KIEK heeft me daarbij geholpen. En door op te treden, gewoon in het diepe te springen, leer je die angst te beheersen.’


Arnolf Hendriks

Late roeping

Anders dan Rob had Arnolf als kind geen enkele ambitie om het theatervak in te gaan. Theater is een late roeping. Eerst heeft hij zijn studie Gezondheidszorg en Organisatie afgerond en is in die sector aan het werk gegaan. In 2009 deed hij mee aan de Nacht van het Open Podium in Nijmegen en won de publieksprijs. Toen is het zaadje geplant en in 2017 besloot hij de deeltijdvariant aan de Koningstheateracademie in Den Bosch te gaan volgen. De Koningstheateracademie is de enige geaccrediteerde cabaretopleiding in Nederland. Inmiddels is hij derdejaars. In 2018 won hij de CabarU, de prijs voor de grappigste student op de campus van de Radboud Universiteit. Arnolfs stijl? Geen stand-upper die grapjes tapt. Hij zoekt het in scenes waarin hij verschillende kanten van zijn persoonlijkheid uitvergroot. Benieuwd naar Arnolfs optreden? Destijds gemist? Eind van het jaar komt hij terug met zijn avondvullende show. We houden je op de hoogte.

 

Belangstelling voor de Lammerentour? De Lammerentour vindt iedere derde donderdag van de maand plaats in Theaterschip De Zeester in de Lindenberghaven. De laatste voorstelling dit jaar is op 21 mei. De eerstvolgende voorstelling is op 20-02-2020, omwille van de synchronie ditmaal met 20.02 uur als starttijd. Optredens die avond van Julia Straten, Rien van der Vaart en David Heijmans. Een ticket aan de zaal kost 10 euro, in de voorverkoop 8 euro. Tickets zijn te bestellen bij de ticketshop.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk