Interview: Disco en house je weg in Nijmegen en draag een steentje bij tijdens Parasól Festival

| Amber Oostindie

Geboren in Nijmegen, gestart als een kleinschalig feestje en vanaf moment één ontvangen als een warme en zonnige knuffel: Parasól! Zaterdag 25 juni wordt het Openluchttheater de Goffert omgetoverd in een spreekwoordelijke parasol waar Nijmegen meets disco en house. Voordat het zover is, vertelt Michel Polak, één van de organisatoren van de Parasól events, alles wat je wilt weten over de tot nu toe altijd uitverkochte danspartijen en hoe jij een steentje bij kunt dragen door erbij te zijn.

Onder de parasol 

“Parasól is ontstaan hoe veel feestjes eigenlijk ontstaan”, vertelt Michel, “met het organiseren van een huisfeestje, inclusief een combinatie van een goede dosis gezelligheid en in ons geval een gezamenlijke passie voor house en disco tunes. Nijmegen kent vooral disco of techno, maar een disco/house concept ontbrak. Parasól is een plek waar iedereen met aansluitende normen en waarden welkom is, het biedt een plek waar iedereen onder één kleurrijke parasol samen kan komen”. 

Een groene Parasól

Dat in Nijmegen duurzaamheid hoog in het vaandel staat is wellicht al bekend. In 2018 kreeg Nijmegen de titel “Duurzame hoofdstad van Europa” en dat is niet voor niks. In 2019 stelde de gemeente van Nijmegen een subsidie beschikbaar voor diegenen die het beste circulaire concept bedachten om evenementen te verduurzamen. 

De doelgroep van Parasól is de toekomst en onder andere dat dreef de organisatie bewustwording onder deze doelgroep te creëren. Ze bedachten een top idee waar zij een deel van de subsidie mee hebben gewonnen: Circulair Sanitair. Hierbij zorgen zelfvoorzienende circulaire toiletten ervoor dat alles wat opgevangen wordt, omgezet wordt in herbruikbare energie. Deze herbruikbare energie, in de vorm van kunstmest, kan dan weer ingezet worden om het plat gedanste gras opnieuw te laten groeien. Zo gaat er geen energie verloren, blijft de natuur groen en is een toiletbezoek geheel circulair. 

Daarnaast zal Parasól Festival ook werken met een zogenoemd 'statiegeldsysteem'. Bij het afrekenen van je eerste drankje betaal je een borg van € 0,20 cent. Wanneer je weer opnieuw een drankje gaat halen, geef je jouw oude beker terug en wordt er € 0,20 cent van je drankje afgehaald. Als je geen beker inlevert, betaal je weer een borg van € 0,20. Zo wordt verspilling van plasticafval tegengegaan en dit scheelt natuurlijk ook weer met opruimen. Hartstikke duurzaam dus! 

Into the future 

Dat Parasól een enorme stap in de goede richting heeft gezet, is al wel duidelijk en we hopen dat we nog veel meer van ze blijven horen. Een volgend doel van hen is om een heel Doornroosje uit te verkopen, met beide grote zalen helemaal gevuld! 

Aankomende tijd luister je de leukste house en disco deuntjes van Parasól tijdens Parasól Festival in Openluchttheater de Goffert op 25 juni, tijdens de Vierdaagsefeesten op 17 juli bij Festival op 't Eiland en 21 juli bij Subcultuur X Parasól. Be there, or be square! En wees vooral op tijd met tickets scoren, anders vis je achter het net.

 

Fotografie: Paul Wijsen

Dit vind je misschien ook leuk...