Interview: Directeur Esther Dikkers over de nieuwe Cultuur Academy

| Belinda Limani

Eind 2022 maakten de professionele cultuurplatforms Cultuur Academy en Schakel025 bekend te gaan fuseren. De fusie wordt op 9 februari officieel ingehuldigd tijdens de talkshow 'Over de Grens' in Luxor Live Arnhem. Esther Dikkers, directeur van Schakel025, zal de rol van directeur van de nieuwe Cultuur Academy op zich nemen. We spraken haar over de fusie, het belang van zelfontplooiing voor cultuurprofessionals en de toekomst van de culturele sector in de regio Arnhem-Nijmegen.

Esther Dikkers had als producent en zakelijk leider altijd veel contact met jonge theatermakers die vragen hadden over de zakelijke kant van cultureel ondernemen. “Daar kreeg ik de meeste energie van: meedenken met jonge makers hoe het anders of beter kan.” De stap om projectmanager te worden van Schakel025, een organisatie die als doel heeft (jonge) makers en cultuurprofessionals te helpen bij het ontwikkelen van hun professionele loopbaan, was voor haar een logische. Esther is daar sinds februari 2019 directeur.

Culturele infrastructuur

Om zich als regio op cultureel gebied te onderscheiden, is in 2018 in de regio Arnhem-Nijmegen een initiatief gestart dat uit verschillende onderdelen bestond: zogenaamde 'proeftuinen'. Eén van die proeftuinen richtte zich op de professionalisering van mensen die in de cultuur werken. In Arnhem zetten ze hiervoor vanaf februari 2019 een project op: Schakel025. In Nijmegen dachten ze er hetzelfde over, maar met een iets andere aanpak, en werd in augustus van datzelfde jaar Cultuur Academy opgericht. “We zaten al snel om te tafel om te bespreken hoe we elkaar konden versterken”, vertelt Esther. “Arnhem en Nijmegen verschillen natuurlijk van elkaar, maar het leek ons zinloos om niet de handen ineen te slaan voor dit gemeenschappelijke doel.”

Schakel025 vs. Cultuur Academy

Het verschil tussen Cultuur Academy en Schakel025 is voornamelijk de doelgroepfocus. De Cultuur Academy in Nijmegen richtte zich voornamelijk op cultuurprofessionals die werkzaam zijn bij culturele instellingen, zoals LUX. De vraag daar ging over leiderschap en loopbaanontwikkeling. "In Arnhem lag de nadruk meer op de 'onderkant van de keten', en was dus veel meer gericht op jonge makers, starters en het middensegment", legt Esther uit. In beide gevallen lag de focus niet op het artistieke, maar op de 'achterkant' van het werken in cultuur.

De conclusie werd al snel getrokken dat er in beide steden behoefte was aan wat zowel Schakel025 als Cultuur Academy te bieden hadden. Twee namen, twee websites, twee directeuren: dat kan een stuk efficiënter. En zo kwam het idee van een fusie op tafel. “Het is altijd even wennen, maar nu zijn we er. Zelf geloven we sterk in deze fusie en efficiëntie-slag”, zegt Esther.

Eén team, één taak

Er is gekozen voor de naam Cultuur Academy. “Dit was eigenlijk een van de moeilijkste dingen, omdat de inhoudelijke fusie gewoon heel logisch was. De branding, of merklading, was echter vrij nieuw voor ons”, vertelt Esther. “Uiteindelijk hebben we daar een strateeg voor ingehuurd, die voorstelde om één van de twee namen te behouden, in plaats van een nieuwe naam te bedenken. Cultuur Academy dekte net wat meer de lading en was al bovendien een gevestigde naam in Nijmegen.”

Iedere cultuurprofessional is welkom om een training, cursus of workshop te volgen bij de Cultuur Academy. Maar naast trainingen en workshops biedt het platform nog veel meer. Esther: “We koppelen bijvoorbeeld ook mensen die al wat verder zijn in hun carrière aan mensen die daar nog hulp bij kunnen gebruiken. Of we spelen in op de actualiteit, zoals een cursus over veilig werken – zo kun je je op allerlei manieren ontwikkelen.”

Investeren in jezelf

Esther vindt dat jezelf ontwikkelen bij je carrière als cultureel professional hoort en de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. “Het is belangrijk dat investeren in de eigen ontwikkeling voor iedere culturele professional in de regio mogelijk en toegankelijk wordt gemaakt. Als ondernemer of zelfstandige moet je veel vaardigheden hebben die je niet per se op school leert. Met Cultuur Academy proberen we die extra stap die je moet zetten makkelijker te maken.”

De workshops en trainingen van Cultuur Academy zijn dan ook praktijkgericht, zodat de kennis ook direct toepasbaar is. Bovendien bouw je bij Cultuur Academy naast vaardigheden ook een waardevol netwerk op. “Dat is echt een meerwaarde waarmee we ons onderscheiden. Je leert het, past het direct toe en je houdt er ook nog nuttige connecties aan over.” Cultuur Academy wil deze kruisbestuiving tussen regionale cultuurprofessionals verder stimuleren door het programma hier de komende jaren nog meer op te richten.

Positief de toekomst in

Esther is zeer positief over de fusie en de toekomst van Cultuur Academy, al brengt het natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. “Persoonlijk ken ik Nijmegen minder goed dan Arnhem en moeten we met een deels nieuw team nog op elkaar ingespeeld raken. Bovendien verhuizen we ook naar een nieuwe locatie, het Nyma-terrein. Maar ik heb er alle vertrouwen in”, zegt Esther met een glimlach. “Ik heb een ijzersterk team achter me staan en kijk enorm uit naar een mooie samenwerking tussen Arnhemse en Nijmeegse culturele instellingen, organisaties en professionals.”

“Ik denk dat kunst en cultuur op zoveel terreinen in de samenleving veel kunnen betekenen”, besluit Esther. “De mensen die in dit vak werken hebben ook een bijzondere manier van naar de wereld kijken die zoveel kan bijdragen. Maar ze moeten ook meebewegen met de ontwikkelingen in het bedrijfsleven en voor zichzelf kunnen zorgen om de kwaliteit van de sector hoog te houden.”

Over de grens

Wethouders cultuur Cathelijne Bouwkamp (Arnhem) en Noël Vergunst (Nijmegen) geven op donderdag 9 februari het officiële startschot voor de nieuwe organisatie tijdens de talkshow ‘Over de Grens’ in Luxor Live Arnhem. Het programma staat in het teken van het overbruggen van stadsgrenzen en wordt begeleid door diverse gastoptredens. Meer informatie is hier te vinden.

Meer informatie en het volledige programma vind je op www.cultuuracademy.nl.

 

Portretfoto Esther Dikkers door Joost de Groot
Foto's deelnemers door Elske Nissen

Dit vind je misschien ook leuk...