
INTERACTIEVE GESCHIEDENIS EN VERRASSEND VERGEZICHT BIJ DE BASTEI
Ietwat verscholen tussen de andere gebouwen aan de Waalkade, ligt het halfronde verdedigingswerk De Bastei. Door de eeuwen heen heeft het bouwwerk al meerdere vormen gekend. Ingebouwd in de fabriek Alewijnse, verscholen achter een hoge muur, als Museum De Stratemakerstoren en nu: een museum, waarin de originele muren behouden zijn en de combinatie met natuur, cultuur en geschiedenis een mooie balans biedt. De Bastei neemt je mee in verleden én heden, op een interactieve en speelse manier.
De tocht door het museum start onder de grond, tussen de resten van de originele bastei, de voorloper van het bastion. Her en der zijn teksten geprojecteerd op de muren en op de plekken waar een handje afgebeeld is, mag je de stenen aanraken. De beelden die op de oude muren verschijnen, vertellen een deel van het verhaal van De Bastei.
Natuurliefhebbers
Niet alleen de geschiedenis staat centraal in De Bastei, maar juist ook de natuur: de diersoorten die in de omgeving van de Waal leven hebben een eigen expositieruimte gekregen. In de Schatkamer van de Rivier op de eerste verdieping staan opgezette dieren zoals een bever, das, egel en diverse vogels. Voor de natuurliefhebber een zaal die niet over te slaan is.
Nijmeegse Meesters
De hedendaagse blik van 12 bekende Nijmegenaren op de rol van De Bastei voor de stad blijkt de perfecte aansluiting op het verleden van de stad en de natuurrijke omgeving van het gebouw. In de expositie Nijmeegse Meesters vertelt cabaretier Pieter Derks over zijn voorliefde voor Nijmegen, maar ook oud-premier Dries van Agt, en schrijfster Steffie van den Oord, die voor haar boek Vonk de stadsarchieven van Nijmegen in dook. Stuk voor stuk lichten ze onderwerpen uit die hen doen denken aan Nijmegen en zo loop je in de tentoonstelling als het ware dwars door hun herinneringen.
Wanneer je hoogtevrees hebt, is het bovenste gedeelte van De Bastei wellicht wat spannend. Staand op een glazen vloer kijk je uit over de Waal en zie je hoe de ligging van de Bastei en de rivier de stad hebben gemaakt tot hoe zij nu is. Een prachtig uitzicht voor de échte Nijmegenaar, maar ook voor de natuur- en cultuurfanaat een aanrader.
Voor meer informatie over het gebouw, ga naar www.debastei.nl. De expositie Nijmeegse Meesters is nog tot en met 2 september te zien in De Bastei. Ook Nederland Zoemt, een expositie over bijen is nog tot en met 26 augustus in De Bastei te bewonderen.
Foto's: Jan van der Sanden
Dit vind je misschien ook leuk
-
Mei: tips voor culturele uitjes
Mei: tips voor culturele uitjesDe lente staat in volle bloei in Nijmegen – hét moment om naar buiten te gaan en cultuur op te snuiven. Ontdek de leukste festivals, verrassend straattheater, boeiende expo’s en meer. Lees snel verder voor onze cultuurtips van mei!
-
Meivakantie in Nijmegen: tips met de kids
Meivakantie in Nijmegen: tips met de kidsDe dagen worden langzaamaan langer en warmer. De meivakantie staat weer voor de deur! Weet jij al hoe je de komende meivakantie in Nijmegen gaat doorbrengen? Dit zijn onze tips!
-
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7RN7 zendt vanaf maandag 28 april acht unieke portretten van Nijmeegse oorlogsdoden uit. Van maandag t/m donderdag zijn de indrukwekkende verhalen te zien over Nijmegenaren die door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen tijdens WOII.
Meer lezen over Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
-
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel HernenIn de meivakantie staat kasteel Hernen in het teken van 'werken op het kasteel’. De handen kunnen uit de mouwen om te helpen tijdens de kasteelse klusjes, zoals de was doen en delen van het harnas poetsen. Iedere dag zijn er weer andere klussen te doen!
Meer lezen over Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
-
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek RivierenparkIn de jaren '90 reageerde Nijmegen op de overstromingsrisico's van de Waal met de creatie van het Rivierenpark. Dit ambitieuze project integreert waterveiligheid naadloos met recreatieve voorzieningen en respect voor de rijke geschiedenis van de stad.
Meer lezen over Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
-
April: tips voor culturele uitjes
April: tips voor culturele uitjesHeb jij ook al lentekriebels? Ga eropuit en bezoek een mooie voorstelling, concert, expositie of festival. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder voor onze cultuurtips van april!
-
Valkhof Museum nodigt uit tot dialoog over slavernijverleden met reeks Kunstcafés en afficheproject
Valkhof Museum nodigt uit tot dialoog over slavernijverleden met reeks Kunstcafés en afficheprojectHet Valkhof Museum organiseert dit voorjaar een reeks Kunstcafés over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. De cafés in het museum zijn méér dan een gesprek: met inspirerende gasten, kunst, muziek en spoken word.
-
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijs
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijsVorige week lanceerde Erfgoed Gelderland, in samenwerking met Cultuur Oost, het volledig vernieuwde erfgoededucatieplatform 'Reizen in de Tijd'. Erfgoededucatie is met het vernieuwde platform gemakkelijk te integreren in het cultuureducatie lesprogramma.
-
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reisVoor het eerst in 1800 jaar verlaat de Loden Lady de stad Nijmegen. De vrouw die in de Romeinse tijd werd begraven in een sarcofaag van lood kreeg nationale bekendheid onder de bijnaam ‘Loden Lady’. Nu gaat ze op reis naar het Rijksmuseum van Oudheden.
Meer lezen over De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
-
Nieuwe tentoonstelling in Valkhof Museum belicht geschiedenis van slavernij en verzet
Nieuwe tentoonstelling in Valkhof Museum belicht geschiedenis van slavernij en verzetValkhof Museum presenteert van 18 april t/m 31 augustus 2025 de tentoonstelling Bittere Oogst. De expositie toont de verborgen geschiedenis van slavernij en verzet aan de hand van een uniek diorama van een Surinaamse koffieplantage uit 1823.
-
Wereldmuseum lanceert Wereldlab in Nijmegen
Wereldmuseum lanceert Wereldlab in NijmegenWereldlab vierde haar officiële aftrap op donderdag 27 februari met een spectaculaire showcase en kunstzinnige borrel in De Vasim. Het uiteindelijke doel? Een antwoord vinden op de vraag: Hoe moet het toekomstige Wereldmuseum Nijmegen eruit komen te zien?
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)Willy Burgers-Tromp (91) groeide op in de Nijmeegse Houtstraat, waar haar vader een meubelzaak had. Op 22 februari 1944, toen ze nog maar 10 jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed door de oorlog.
-
Voorjaarsvakantie: tips met de kids
Voorjaarsvakantie: tips met de kidsHet is weer tijd voor een pauze, een vakantie. En gelukkig is het bijna zover! Begin maart begint de voorjaarsvakantie. Lees hier onze tips!
-
Maart: tips voor culturele uitjes
Maart: tips voor culturele uitjesCultuurliefhebbers, opgelet! Ook in maart staan er weer volop bijzondere voorstellingen, concerten, exposities en activiteiten in Nijmegen op het programma. Wij hebben de leukste tips voor je verzameld. Lees snel verder voor onze cultuurtips van maart!
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)Frans Verheijen (94), geboren in 1930 te Nijmegen, maakte als negenjarige jongen de oorlog mee die hem en zijn stad voorgoed veranderden. Decennia later deelt hij met ons zijn herinneringen aan de oorlog en het bombardement van 1944.
Meer lezen over Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
-
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zangOp vrijdagavond 21 februari brengen 11 Nijmeegse koren een boodschap van hoop en leven in het centrum van Nijmegen, ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944.
Meer lezen over Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
-
Luciënne van den Brand wordt nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Valkhof Museum
Luciënne van den Brand wordt nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Valkhof MuseumValkhof Museum is trots om te melden dat Luciënne van den Brand aantreedt als de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.
Meer lezen over Luciënne van den Brand wordt nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Valkhof Museum
-
Tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd in het Vrijheidsmuseum: 'Liefde is er altijd'
Tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd in het Vrijheidsmuseum: 'Liefde is er altijd'Liefde is er altijd. De tentoonstelling 'Liefde in Oorlogstijd', nu te zien in het Vrijheidsmuseum, laat zien dat deze intieme en onbreekbare band tussen mensen er altijd en in vele vormen zal zijn, zelfs tijdens iets zo hatelijks als een wereldoorlog.
Meer lezen over Tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd in het Vrijheidsmuseum: 'Liefde is er altijd'
-
Het kunstklimaat in Nijmegen: ‘Een klein netwerk is steviger’
Maarten BuserHet kunstklimaat in Nijmegen: ‘Een klein netwerk is steviger’Ook voor een stad zonder kunstacademie, zijn er behoorlijk wat plaatsen in Nijmegen waar je kunst kunt zien. Daphne Rieken (Extrapool), Marie Stel (Valkhof Museum) en Julia Vrenken (Expo Bart) vertellen over wat het kunstklimaat in de stad kenmerkt.
Meer lezen over Het kunstklimaat in Nijmegen: ‘Een klein netwerk is steviger’
-
Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen
Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door NijmegenIn de maanden februari en maart trekt een pop-up expositie over de stadspijn van het vernietigende luchtbombardement van 22 februari 1944 door Nijmegen. De aftrap is deze week in wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst.
Meer lezen over Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen