INTERACTIEVE GESCHIEDENIS EN VERRASSEND VERGEZICHT BIJ DE BASTEI

| Simone Vos

Ietwat verscholen tussen de andere gebouwen aan de Waalkade, ligt het halfronde verdedigingswerk De Bastei. Door de eeuwen heen heeft het bouwwerk al meerdere vormen gekend. Ingebouwd in de fabriek Alewijnse, verscholen achter een hoge muur, als Museum De Stratemakerstoren en nu: een museum, waarin de originele muren behouden zijn en de combinatie met natuur, cultuur en geschiedenis een mooie balans biedt. De Bastei neemt je mee in verleden én heden, op een interactieve en speelse manier.

De tocht door het museum start onder de grond, tussen de resten van de originele bastei, de voorloper van het bastion. Her en der zijn teksten geprojecteerd op de muren en op de plekken waar een handje afgebeeld is, mag je de stenen aanraken. De beelden die op de oude muren verschijnen, vertellen een deel van het verhaal van De Bastei.

 

Natuurliefhebbers

Niet alleen de geschiedenis staat centraal in De Bastei, maar juist ook de natuur: de diersoorten die in de omgeving van de Waal leven hebben een eigen expositieruimte gekregen. In de Schatkamer van de Rivier op de eerste verdieping staan opgezette dieren zoals een bever, das, egel en diverse vogels. Voor de natuurliefhebber een zaal die niet over te slaan is.

Nijmeegse Meesters

De hedendaagse blik van 12 bekende Nijmegenaren op de rol van De Bastei voor de stad blijkt de perfecte aansluiting op het verleden van de stad en de natuurrijke omgeving van het gebouw. In de expositie Nijmeegse Meesters vertelt cabaretier Pieter Derks over zijn voorliefde voor Nijmegen, maar ook oud-premier Dries van Agt, en schrijfster Steffie van den Oord, die voor haar boek Vonk de stadsarchieven van Nijmegen in dook. Stuk voor stuk lichten ze onderwerpen uit die hen doen denken aan Nijmegen en zo loop je in de tentoonstelling als het ware dwars door hun herinneringen.

Wanneer je hoogtevrees hebt, is het bovenste gedeelte van De Bastei wellicht wat spannend. Staand op een glazen vloer kijk je uit over de Waal en zie je hoe de ligging van de Bastei en de rivier de stad hebben gemaakt tot hoe zij nu is. Een prachtig uitzicht voor de échte Nijmegenaar, maar ook voor de natuur- en cultuurfanaat een aanrader.

Voor meer informatie over het gebouw, ga naar www.debastei.nl. De expositie Nijmeegse Meesters is nog tot en met 2 september te zien in De Bastei. Ook Nederland Zoemt, een expositie over bijen is nog tot en met 26 augustus in De Bastei te bewonderen.

Foto's: Jan van der Sanden

Dit vind je misschien ook leuk