Down The Rabbit Hole: dag 1

| Lunya van Wunnik

Vandaag is het de eerste dag van Down The Rabbit Hole! Op de heenweg richting De Groene Heuevels is dit al volop te merken. De weg richting het festival staat namelijk vol met auto’s en één voor één volgen zij de gele bordjes die een stukje richting geven aan onze route. Voor ons stapt een vrouw uit haar auto om even iets uit haar kofferbak te halen. Vervolgens loopt ze een stukje mee langs de auto, wat makkelijk bij te benen is aangezien we toch nauwelijks vooruitgaan.

Aan het begin van de middag is het campingterrein inmiddels al helemaal volgebouwd. Wat laatkomers zijn nog snel opzoek naar een plekje waar ze hun tent tussen kunnen proppen. Veel mensen zijn donderdagavond al aangekomen en klagen nu met elkaar over de stormachtige en natte nacht die ze hebben doorgebracht in hun kleine tentje. Niet iedereen had het zwaar te verduren want op het Rabit slapen er mensen in een blokhutje. Gelukkig schijnt vandaag de zon en is er weer goede moed.

Het festival wordt geopend door de vrolijke en dansbare Nederlandse funk/jazz band Jungle by Night. Deze negen Amsterdamse artiesten maken iedereen meteen aan het dansen, waardoor de eerste sfeer van het weekend wordt gezet. Het Hotot podium, de grootste stage van het festival, ligt in een dal aan het water omringd door een heuvel waar groepjes mensen aan het genieten zijn van de vrolijke beats. Er komen steeds meer mensen af op de funky beats en als de trompettist Bo Floor een solo geeft, springt iedereen erop enthousiast op los. Rustig acclimatiseren hoeft niet op Down The Rabbit Hole want iedereens dancemoves zijn meteen goed aangewakkerd. 

Franse gitaarfunk in de regendruppels

Na het zonnige weer dat we tijdens Jungle by Night hadden, maakt de vlekkeloze lucht plaats voor wat donkere wolken. Als het wat begint te druppelen start de Franse band L’Impératrice met spelen op het Teddy Widder podium, dat lekker overdekt is en wat beschermt tegen de kou. Met hun dromerige tonen op de synth en de hoge, betoverende stem van de zangeres verrassen ze het publiek. Ook de eerste crowdsurfer laat zichzelf vol vertrouwen op de handen van het enthousiaste publiek vallen. ‘Dit liedje is voor alle mannen die bang zijn voor hun eigen vrouwelijkheid’, begint de zangeres een van de laatste nummers. De regen valt uiteindelijk heel erg mee en de zon breekt weer door. 

Na de eerste optredens is het tijd om even bij te komen op het Idyllische veldje. Dit is een creatieve plek waar van alles te doen en ondernemen is. In het midden van het veldje wordt er volop geoefend met hoelahoepen. Groepjes vrienden bewegen één voor éen hun heupen in de plastic cirkel en lachen om elkaars gekke bewegingen. Een eindje verderop kun je zelf je eigen piemelkoekjes en kuttenkaakjes bakken en versieren. Hier worden de mooiste en kleurrijkste creaties gemaakt die vervolgens verorberd worden op een rustig plekje in de zon. Naast dit kleine bakspektakel staat een kraampje waar je je eigen tasje, onderbroek of t-shirt kan pimpen. Zo’n hippe outfit kan zeker van pas komen op Down The Rabbit Hole. Iedereen loopt er namelijk op zijn best bij met vrolijke patroontjes en glitters op hun gezicht. 

Drie rockende zussen op één podium

Aan het begin van de avond is het podium voor de songfestival ster van dit jaar: S10. Veel bezoekers gaan naar het Teddy Widder podium om de zangeres te bewonderen die dit jaar in Turijn, Italië heeft opgetreden om Nederland te vertegenwoordigen. De stem van de jonge artiest staat als een dijk: ze maakt de hele tent aan het dansen. Als het tijd is voor haar songfestivalnummer ‘De Diepte’ zingt iedereen fanatiek mee met de tekst. 

Misschien wel een van de beste acts van de dag was de band HAIM. De drie zussen rocken er samen op los. Aan muzikaal talent absoluut geen gebrek: tijdens de show wisselen ze regelmatig van instrument en allemaal hebben ze een mooie, rauwe zangstem. Om twaalf uur is het tijd voor de grootste act van de dag: Disclosure. Met prachtige visuals in het donker die meebewogen op de muziek danste iedereen erop los. Daarna wordt er nog tot in de late uurtjes gedanst op DJ’s als Ajuma en David Vunk. 

Dansen tot in de late uurtjes

Groepjes mensen banjeren voldaan en rustig richting hun tent of gaan langzaamaan naar hun auto om thuis te slapen. Toch gaat niet iedereen al meteen naar bed. Tot in de late uurtjes draaien er nog DJ’s als Ajuma en David Vunk. Ook op de camping wordt er doorgefeest door groepjes vrienden die hun eigen muziek hebben meegenomen om nog even gezellig na te genieten van de dag. Down The Rabbit Hole staat namelijk nooit stil en er is altijd wel iets te beleven, zelfs tot diep diep in de nacht...

Fotografie: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...