Fotoverslag: dit is Suffering Matters, het festival voor groot en klein leed

Het Besiendershuis en het Radboudumc presenteren tussen 1 augustus en 5 september in de Nijmeegse Stevenskerk een festival voor groot en klein leed: Suffering Matters. Met een tentoonstelling met vier grote kunstinstallaties, een magazine en een podcast vragen ze gedurende vijf weken aandacht voor pijn en lijden. We namen alvast een kijkje bij dit bijzondere nieuwe festival!

Suffering Matters gaat over het individuele en het collectieve lijden, grote en kleine pijn, juist nu de maatschappelijke impact van dit onderwerp op de samenleving zo groot is. Iedereen heeft onherroepelijk pijn in diens leven. Dat is het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden. Pijn is zowel hyperpersoonlijk als universeel; iedereen heeft het op een zeker moment, en toch weet alleen JIJ hoeveel pijn je voelt. Praten over lijden doen we liever niet, en we weten vaak ook niet goed hoe we iemand met pijn kunnen troosten.

Tentoonstelling

De basis van het festival is een tentoonstelling in de Stevenskerk, die bestaat uit vier monumentale kunstinstallaties. Martijn Schinkel presenteert het audiovisuele werk Shouted Self op het koor van de kerk, waarin hij ingaat op mentale pijn: het lijden van het ego. De installatie van kolossale, duistere nachtfoto’s van Rob Sweere laat je rauwe pijn bijna fysiek voelen. In de grafkelder legt Keiko Sato parallellen tussen het lijden in Hiroshima en Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het werk Light is Still On reflecteert ze op de pijn van Fukushima, tien jaar na de ramp in de kerncentrale. Aan de kunst is het de taak om ons perspectief op pijn te veranderen, er een gesprek over te openen of ons lijden te verzachten.

Magazine

In het Suffering Matters magazine wordt er vanuit verschillende perspectieven, zoals geneeskunde, kunst, religie, muziek en geschiedenis, ingegaan op aspecten van het grote thema lijden. Het biedt kennis, inzicht en troost in woord en beeld. Zo vertelt kunsthistoricus Louis van den Hengel over de helende werking van de kunst van Marina Abramović. Kroegtheoloog Joanne Vrijhof vertaalt de christelijke kruiswegstaties naar ons hedendaagse leven. Verder lees je in het magazine onder meer over de troostende werking van muziek, het belang van rituelen, en het lijden van Nijmegen in 1944. Het Suffering Matters magazine is vanaf 1 augustus gratis te verkrijgen op allerlei plekken in de stad, waaronder de Stevenskerk.

Podcast

Het festival wordt aangevuld met twee afleveringen van de Suffering Matters podcast: Arne Broekhoven en Bonaventure Soh Bejeng Ndikung zijn aan het woord over troostende muziek, en historicus Joost Rosendaal legt samen met kunstenaar Keiko Sato de verbinding tussen de bombardementen op Nijmegen en Nagasaki.

Fotografie: Yoas Huwaë

Dit vind je misschien ook leuk