De Kaaij

De Nijmeegse kijk & luisterlijst

Support your locals, ook tijdens het thuiszitten. Waarom zou je niet iets kijken of luisteren van een Nijmeegse maker? Daarom tippen wij hier Nijmeegse podcasts, boeken en manieren om je favoriete feestje niet te hoeven missen!

Heb je een tip? Mail onze redactie.

Podcasts

Alles weten over interessante Nijmegenaren? In zijn podcast 024/7 gaat Joris van Meel bijna een uur lang in gesprek met stadsgenoten. Hij vraagt doeners en makers naar hun achtergrond, inspiratiebronnen en ideeën. Luister bijvoorbeeld de aflevering terug met burgemeester Hubert Bruls of het interview met Emile van der Staak, de chef van De Nieuwe Winkel.

Dennis Gaens, de oud-stadsdichter van Nijmegen heeft de podcast Dit is, een podcast over ‘wat dan ook’, zoals hij het zelf omschrijft. De onderwerpen lopen uiteen van fermentatie tot de maanlading en verdwalen. Ook interessant: ‘Dit is Sociale onthouding’. Vorige week verscheen de podcast tijdelijk dagelijks als 7 vrienden van Dennis een radiodagboek bijhouden tijdens hun sociale isolatie.

Geschiedenisliefhebbers kunnen zich met de podcast De Oversteek laten meevoeren naar het Nijmegen van september 1944. In 10 afleveringen worden de verhalen verteld van de 48 gesneuvelde militairen die betrokken waren bij de Waaloversteek. Maak kennis met onze bevrijders!

Muziek

Uitgaan zit er voorlopig niet in, maar dat wil niet zeggen dat je je favoriete feestjes hoeft te missen. Dus schuif wat meubels aan de kant, pak iets te drinken uit de koelkast en zet op Spotify een playlist aan van bijvoorbeeld Blauwdruk, Chocolade, Drift of De Leven. Volume omhoog en dansen maar! Of luister vast naar de playlist van het Valkhof Festival, terwijl je hoopt dat je Vierdaagsefeesten door kunnen gaan deze zomer.

Of luister naar het tweede album van een echte Nijmeegse band: FakeID. Het is een eigentijdse mengeling van een oud genre: van Selecter-achtige ondeugende ska naar Sticky Fingers-achtige serieuze reggae. Laten we het ‘Nijmeegse Reggae’ noemen. Luister hier!

(Luister)boeken

Dikke kans dat jij je hebt voorgenomen om tijdens het verplicht thuiszitten meer te gaan lezen. Zin om iets te lezen van een schrijver uit de buurt? Ga dan voor Hex van Thomas Olde Heuvelt, een thriller die zich afspeelt in Beek dat wordt geterroriseerd door de Wylerheks. Of kies een van de werken van de in Nijmegen wonende Hanneke Hendrix, zoals De Verjaardagen, De dyslectische-hartenclub of Aswoensdag.

De uit Nijmegen afkomstige A.F.Th. van der Heijden schreef zelfs een roman met onze stad in de hoofdrol: de Ochtendgave. Het boek speelt zich af in de 17e eeuw, de spannende periode rond de Vrede van Nijmegen. In het boek kom je bekende plekken tegen als het Valkhof, de Stevenskerk en zelfs café De Tempelier. Wist je dat ook Esther Gerritsen, Niña Weijers, Bas Heijne en Thomas Verbogt uit Nijmegen komen? Die mag je dus net zo goed lezen met een tikkeltje chauvinistische trots!

Tip: heb je een bieblidmaatschap? Dan kun je de boeken gratis online lenen als e-book of luisterboek. Ook online bij boekhandels Dekker vd Vegt en Roelants kun je diverse boeken kopen.

Dit vind je misschien ook leuk...