Dé biebtips voor september

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

1. Voorleespret voor peuters

De Bibliotheek Gelderland Zuid start dit seizoen met een nieuwe activiteit: Voorleespret voor peuters. In verschillende vestigingen kunnen kinderen tussen de 2 en 4 jaar eerst luisteren naar een mooi verhaal, daarna mogen ze knutselen of spelletjes doen in het thema van het verhaal. Een gezellig relaxmomentje voor (groot)ouders en kinderen, maar ook heel nuttig: luisteren naar een voorlezer heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en het tekstbegrip van kleine kinderen. In de knutselopdracht na het voorlezen worden kinderen uitgedaagd hun fantasie te gebruiken. Je vindt alle voorleespret-activiteiten hier.

Boekentip!

Gonnie en Gijsje – Olivier Dunrea

In september wordt er in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid voorgelezen uit Gonnie en Gijsje. Een prentenboek over de gansjes Gonnie en Gijsje die altijd samen optrekken. Totdat Gijsje ineens haar eigen weg gaat. Geschikt vanaf 2 jaar.

2. Boekpresentatie De Zaak Roodbast

De Nijmeegse kinderboekenschrijver Tineke Honingh en striptekenaar Michiel van de Vijver presenteren op zaterdag 16 september tussen 15.30 en 17.00 uur hun ieuwe boek ‘De zaak Roodbast’ in Bibliotheek Mariënburg. De presentatie van dit avontuurlijke beeldboek is uiterst geheim. Alleen menswezens die dit bericht lezen zijn uitgenodigd!

Deze middag leer je van Tineke Honingh en Michiel van de Vijver alles over de monsterwereld en hoe je als geheim agent de monsterwereld geheim kunt houden. Je leert zelf een monster te tekenen én je kunt je kennis testen in een monsterquiz. Hoofdprijs? Uiteraard het boek De zaak Roodbast en een gesigneerde tekening van stripmaker Michiel van de Vijver. Deze boekpresentatie is nadrukkelijk voor grote en kleine mensen (vanaf een jaar of 8)! De boekpresentatie is gratis, maar vergeet je niet hier aan te melden om verzekerd te zijn van een plekje.

Boekentip!

De zaak Roodbast – Tineke Honingh en Michiel van de Vijver

Is het een strip? Is het een boek? Het is in ieder geval de grootste zaak die Geheim agent G. Ruwel heeft moeten oplossen: zijn duizendste! Geheim agent G. Ruwel – De zaak Roodbast is een spannend verhaal waarin het monstertje Gruwel al zijn geheim agent-talenten moet inzetten om te voorkomen dat de monsterwereld wordt ontdekt door... menswezens!

3. Nijmegen in Dialoog: in gesprek over vrede

Wil jij eens met iemand in gesprek die je anders misschien voorbij zou lopen? Jouw wensen, dromen, ideeën en ervaringen delen, gewoon omdat het leuk en inspirerend is? Doe dan mee met Nijmegen in Dialoog in Bibliotheek Zwanenveld. De dialoogbijeenkomsten zijn gratis en worden begeleid door getrainde vrijwilligers. Met elke keer een ander thema als gespreksonderwerp. 

Van 16 t/m 24 september is het de landelijke Vredesweek. Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Het vraagt onze blijvende aandacht. Op vrijdag 22 september van 10.00 tot 11.30 uur is de vredesambassadeur van Nijmegen, Conrad Savy, te gast tijdens Nijmegen in Dialoog. Ga met hem én elkaar in gesprek! Je kunt je opgeven via de website van de bibliotheek.

Boekentip!

Alle Oekraïners die ik ken – Olaf Koens

Een persoonlijk en journalistiek verslag van de ontmoetingen die auteur Olaf Koens had met inwoners van Oekraïne tijdens de oorlog met Rusland. Hij spreekt familie en vrienden en reist langs frontlinies, veldhospitalen en mortuaria. In een uitpuilende evacuatietrein realiseert hij zich dat hij de Oekraïners heeft onderschat: hij begint hun verhalen te noteren, legt uit wie ze zijn en wat ze drijft. Een aangrijpend portret van een onrechtvaardige oorlog, van een land en een volk in verzet.

Dit vind je misschien ook leuk...