November: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Wil je deze maand volop genieten van alles wat cultureel Nijmegen te bieden heeft? Bekijk dan snel onze cultuurtips en laat het snuffelen maar beginnen!

Festivals

1 t/m 27 november – Wintertuinfestival

Locatie: Verschillende locaties
Festivalorganisator De Nieuwe Oost I Wintertuin laat dit jaar de vaste formule van vijf dagen Wintertuinfestival los. Vanaf 1 november navigeert het Nijmeegse festival met fictie als gids en de verbeelding als kompas het publiek een maand lang door deze roerige tijd, zowel on- als offline. Op zaterdag 27 november komt al het programma samen op de afsluitende festivalavond in Doornroosje.

10 t/m 14 november – InScience International Science Filmfestival

Locatie: LUX Nijmegen
Ook dit jaar presenteert InScience de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Deze festivaleditie heeft een hybride opzet: het programma zal in LUX Nijmegen, in verschillende universiteitssteden en online vertoond worden. Onderdeel van InScience is het themaprogramma dat aansluit op de campagne 'Lust for Life'. Met dit programma onderzoekt InScience het belang van een gezond leven, nu en in de toekomst, van mens, dier en planeet.

Muziek en concerten

3 november – Luuk Linders & Cyril Cleven: albumrelease

Locatie: Lindenberg
Nijmeegse componist en multi-instrumentalist Luuk Linders (31) schrijft melancholische, neoklassieke muziek met de piano als basis. Op zijn tweede album, Inner Workings, brengt hij 10 jaar aan verzameld werk uit. De composities nemen je mee op reis door de ontwikkeling van zijn denkwereld. Het voorprogramma wordt verzorgd door Cyril Cleven.

21 november – Music Meeting @ LUX

Locatie: LUX Nijmegen
Op zondag 21 november presenteert Music Meeting Concerts een zeer bijzondere Cubaanse zondag met maar liefst twee optredens. Alain Pérez Quinteto en Alfredo Rodríguez Trio geven een voorproefje van Music Meeting 2022, dat binnen het programma eveneens Cuba als rode draad heeft.

26 november - The Grand Woo, Wasted Youth Club & Dustbombers

Locatie: Waalhalla
Maandelijks lanceert Schuum een nieuwe oogst lokale artiesten in jouw favoriete café in Nijmegen. Hier ontdek je muziek van Nijmeegse bodem of net daarbuiten! Deze keer met The Grand Woo, Wasted Youth Club en The Dustbombers. Entree is gratis!

Expo en kunst

9 t/m 14 november – Kunstluis 2021/2022 met Elvira Duives

Locatie: Museum het Valkhof
Een nieuw cultureel jaar, een nieuwe Kunstluis. Het is Elvira Duives die het luizenstokje overneemt van Bart Drost. Zij krijgt van het museum de vraag mee in haar interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker tot en met de geportretteerden in de schilderijen. De eerstvolgende interventie vindt plaats van dinsdag 9 november t/m zondag 14 november.

Nog t/m 14 november – Duo-expositie Elze van den Berg en Godelieve Krekelberg

Locatie: Stevenskerk
Elze van den Berg en Godelieve Krekelberg exposeren van woensdag 27 oktober t/m dinsdag 2 november en de weekenden van 6 & 7 en 13 & 14 november in de Zuiderkapel van de Stevenskerk. De materialen waarmee zij werken, - voor Elze is wol en zijdedraad het basismateriaal, voor Godelieve foto's en films - liggen ver uit elkaar, maar de overeenkomst schuilt in hun fascinatie voor het proces van zoeken en experimenteren.

1 t/m 30 november – Foto expo: De andere kant van Athene

Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Aan de randen van Europa stranden duizenden vluchtelingen en migranten. Fotograaf Ineke Janssen ontmoette een aantal van hen in Athene. De tentoonstelling 'De andere kant van Athene' bevat niet alleen foto's, maar verwijst ook door naar achtergrondinformatie van betrokken journalisten en politici.

Theater, dans en meer

3 november – Vrijdag

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Vrijdag van Hugo Claus is één van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening. Vrijdag van Toneelgroep Maastricht wordt gespeeld door een onweerstaanbare cast, bestaande uit Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

16 november – 50 jaar Introdans

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Introdans presenteert met Tutti twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau. Het gezelschap viert het 50-jarig bestaan, een gouden feest, met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti. 

19 november – Boys won't be boys

Locatie: Lindenberg
Ze zingen, dansen, dichten, grappen, rappen of vertellen in wisselende samenstelling over hun persoonlijke levens. Ze laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen en doorbreken hiermee de welbekende stereotypen. Want of je nou hetero of homo, bouwplaatsmanager of musicalster, intersekse of transgender, jonge vader of dragqueen bent, niemand past precies in het hokje “man”.

Voor kinderen

7 november – Wacht ’s Even (0-3 jaar)

Locatie: Lindenberg
Een wereld ontvouwt zich uit een bouwpakket. Sneeuwwitte objecten vullen de leegte. Een tafeltje, een krukje, een deur, een kleine piano.  Maar wacht ’s even… Is hier iemand? Het dansgezelschap De Stilte maakt het vreemde vertrouwd onder begeleiding van pianomuziek van Jeroen van Vliet. Op ooghoogte van de jonge toeschouwers komt een nieuwe wereld tot leven komt.

21 november – De Verrukkelijke Kinderbakshow (6+ jaar)

Locatie: Lindenberg
Bakken is weer helemaal hip! Thuis en op televisie worden de lekkerste taarten, (cup)cakes en koekjes gebakken, en binnenkort gebeurt dat ook in het theater. Theatermaker Mark Haayema duikt samen met Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek in de wereld van het bakken.

Dit vind je misschien ook leuk...