Boekpresentatie Dekker van de Vegt: Thomas Olde Heuvelt

| Heyta Melssen

Welkom in Lock Haven en welkom in Bird Street tijdens de Donkerder Dagen. De maand november zal nooit meer hetzelfde zijn na het lezen van het boek November van Thomas Olde Heuvelt. Zaterdag 5 november zit een grote schare trouwe fans klaar in boekhandel Dekker van de Vegt. Thomas wordt geïnterviewd door Eefke Boelhouwers die het boek in twee dagen had uitgelezen. Een goed teken? Of kunnen we het boek beter lezen per dag? Elk hoofdstuk heeft een datum, dus je kunt er een maand over doen. ‘Eh, nee’, zegt Thomas. ‘Het boek gaat over twee novembers: het start nu, in 2022, maar deel twee speelt pas in november 2023 af. En zo lang wil je vast niet wachten.’

De traditie van Thomas

Thomas Olde Heuvelt timmert ondanks zijn jonge leeftijd (39 lentes inmiddels) al 20 jaar aan de weg. 19 jaar was hij, toen zijn eerste boek uitkwam en werd gepresenteerd bij Dekker van de Vegt. Sindsdien is het zijn traditie om elk nieuw uitgekomen boek, zo niet op de eerste dag dan zeker in het eerste weekend, in Nijmegen te presenteren. Tenminste één fan (Eefke Boelhouwers) heeft het boek al gelezen, maar gezien de lange rijen na afloop van de presentatie worden er de komende week nog heel veel boeken gelezen.

November speelt zich niet af in Nederland

November speelt zich af in de staat Washington, USA, in tegenstelling tot de voorganger Orakel en zijn doorbraak HEX die zich beiden in een herkenbaar Nederlands landschap afspelen. Oorspronkelijk was het verhaal dan ook gesitueerd in Vught. Alleen begon gaandeweg de thematiek, de Nederlandse nuchterheid, in de weg te zitten. Zware thema’s als euthanasie en genderfluïde spelen dit keer een grote rol in het boek. Door de plaats van handeling te verschuiven naar Amerika kon de problematiek rond die thema's beter worden uitgediept. Daarnaast speelt het vraagstuk rondom goed en kwaad een grote rol: tot hoever zijn mensen bereid om te gaan, voor welke prijs verkopen zij hun ziel aan de duivel en wat is een mensenleven eigenlijk waard?

Het dorpje Lock Haven vormt een gelukkig maar ook dreigend decor. In Bird Street is iedereen gelukkig. De huizen zijn groot, de mensen zijn succesvol en de kinderen blinken allemaal uit in wat ze doen. Het landschap eromheen spreekt een andere taal. Dreigende bossen, hoge hekken met prikkeldraad, duistere geheimen waarover niet wordt gesproken en afgedekte spiegels. Als november aanbreekt wordt duidelijk waarom...

Op bezoek in Lock Haven

Thomas leest een stukje voor en licht een aantal tipjes van de sluier op, zonder echte spoilers weg te geven. Een paar weken geleden was hij nog in Noord-Amerika en bezocht het stadje dat model stond voor Lock Haven. Hij at er bij hetzelfde restaurant als waar zijn hoofdpersonen hun afhaalmaaltijden bestellen en reed langs de bouwmarkt waar hun oranje touw vandaan komt. Op de terugreis naar huis beleefde Thomas zelf een spannend vliegtuigavontuur dat waarschijnlijk wel een plek gaat krijgen in een van zijn volgende verhalen.

Het boek schrijft zichzelf

Tijdens het interview krijgen de toehoorders een goed beeld van de manier waarop een boek ontstaat. ‘Eigenlijk schrijft het zichzelf’, aldus Thomas. ‘Vrij snel na HEX had ik al een idee voor dit verhaal, maar geen idee waar het naartoe zou gaan. Tijdens het schrijven ontwikkelen de personages en plot zich vanzelf. Zo sterk, dat ik een paar weken voor de deadline nog geen idee had hoe het verhaal zou eindigen’.

Of hij niet de neiging heeft om te blijven schaven aan een verhaal, is een van de vragen vanuit het publiek. Thomas vertelt dat hij zich ook bezig houdt met de vertalingen en geeft toe dat dat zeker wel gebeurt. Net zoals het boek, schrijft de vertaling zichzelf verder. Sommige scenes passen soms achteraf minder goed bij het land waar het boek wordt uitgegeven en dan wil hij nog wel eens aanpassingen doen. Maar niet teveel, want er moeten ook nieuwe boeken geschreven worden.

Orakel duurde driekwart jaar, November schreef hij in zes maanden dus wie weet zitten we in april weer hier om zijn nieuwste pennenvrucht in ontvangst te nemen. Zijn fans zullen daar niet rouwig om zijn, maar eerst het boek November om in weg te duiken... Het duister valt, de wind giert om het huis en klinkt daar niet een klop op de deur? Of twee …..?

Bestel hier het boek Novemer van Thomas Olde Heuvelt

Bij Dekker van der Vegt zijn vaker boekpresentaties, signeersessies of workshops. Houd hun agenda in de gaten en mis niks niks. 

 

Fotografie: Willem Melssen en Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...