Fotoverslag: Bahlmann en Co | het eerste warenhuis van Nijmegen

Tot en met 19 december kun je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de tentoonstelling Bahlmann en Co bewonderen. Een tentoonstelling over een vergeten warenhuis en familiebedrijf dat aan het begin stond van het moderne winkelen.

In 1839 opent Bernhard Bahlmann het eerste warenhuis van Nijmegen. Het is zijn vijfde winkel in Nederland. Na de verbouwing in 1908 zal dit de grootste winkel van de stad zijn. De Gelderlander kwam toen woorden tekort om de pracht en praal van dit warenhuis te beschrijven. Maar nu, amper honderd jaar later, weet niemand meer wie Bahlmann was. Deze tentoonstelling gaat over Bernhard Bahlmann, zijn belangrijke bijdrage aan het moderne winkelen en zijn verwevenheid met Nijmegen.

Bernard Bahlmann was een tijdgenoot van Anton Sinkel – van de Winkel van Sinkel. Beide mannen gelden als pioniers op het gebied van het moderne winkelen en introduceren het warenhuis in Nederland. Groots ingekochte voorraden worden tegen bodemprijzen aangeboden. Mensen zijn niet langer afhankelijk van de jaarmarkten voor bijzondere producten uit het buitenland en bij Bahlmann kan men zelfs terecht voor ‘gemaakte’ kleding: confectiemode is een feit.

Bahlmann heeft een daarnaast een bijzondere band met Nijmegen. Hij laat hier naast filialen van zijn warenhuis ook fabrieken bouwen voor de export naar Nederlands-Indië. Het familieportret hangt al jaren in het stadhuis en de zomervilla – het Geldersch Hof – die Bernard aan de Postweg liet bouwen. Deze bestaat overigens nog steeds.

Prenten te koop

De bijzondere prenten zijn speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd door de Nijmeegse kunstenaar Kees Moerbeek. En het goede nieuws: ze zijn te koop! Wie interesse heeft kan bij de gastheren en -vrouwen van het Huis nagaan welke prenten nog te koop zijn, en in het laatste weekend van de tentoonstelling zal de finale uitverkoop plaatsvinden. Op is op!

Voor wie naast de hoofdprijzen grijpt, of graag het volledige verhaal mee naar huis neemt, is er ook een catalogus van de tentoonstelling te koop. De tentoonstelling is nog t/m 19 december te zien in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

 

Fotografie: Henk Beenen